Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya beskedet efter infekterade striden

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Boden hockey kommer fortsatt att få tillhöra ligaorganisationen hockeyettan.

Riksidrottsnämnden gav under fredagen klubben dispens efter konflikten med ligan.

– Boden är positiva till ligaorganisationen men det är ledarskapet som varit gränssättande, säger klubbens ordförande till SportExpressen.

Turerna i konflikten mellan hockeyettan och Boden hockey har varit många.

Boden som tidigare ingått i ett avtal med hockeyettan om att vara en del av ligaorganisationen bröt i höstas avtalet. Detta sedan de inte velat gå med på det tv-avtal som skrivits.

Nu har frågan om Bodens licens för att fortsatt kunna delta i spel i hockeyettan under Svenska ishockeyförbundet, utan att vara en del av ligaorganisationen, avgjorts.

Riksidrottsnämnden, RIN, har beviljat klubbens licens.

Precis som vid tidigare beslut har nämnden slagit ned på förbundets krav om att medlemsföreningar måste tillhöra ligaorganisation för att vara en del av, samt delta i, hockeyettan som tävlingsserie.

Nu förväntas Svenska ishockeyförbundet ändra sina seriebestämmelser. Tills dess får Boden dispens och beviljas fortsatt licens.

Slår fast: Strider mot föreningsfriheten

Boden skriver under fredagen följande på sin hemsida:

”Riksidrottsnämnden (RIN) ger Boden Hockey rätt mot Svenska Ishockeyförbundet på alla punkter. Bestämmelsen som tvingar Boden Hockey och övriga klubbar i Hockeyettan att tillhöra Hockeyettanföreningen underkänns – igen – för att den:

1. Strider mot föreningsfriheten enligt Europakonventionen – som också utgör svensk lag,

2. Strider mot de principer som Riksidrottsförbundets stadgar grundar sig på, och 

3. Strider mot allmänna avtalsrättsliga principer.”

I sitt beslut beskriver RIN att: ”SIF snarast måste revidera 6 kap. 1 § andra stycket SIF:s tävlingsbestämmelser, och att Bodens HF har rätt att delta i Hockeyettan oberoende av medlemskap i ligaorganisationen.

När SportExpressen når klubbens ordförande Thomas Regemalm poängterar han att det i sig inte handlar om att klubben velat gå i klinch med ligan. Men samtidigt är de missnöjda med hur saker och ting skötts

– Boden är positiva till ligaorganisationen men det är ledarskapet som varit gränssättande. De gjorde ett hästjobb när man startade ligan men på slutet har man tappat kompassen för ledarskapet. Man tar inte vara på det som är bra och låter ligan växa och blomma ut, säger han.

Ordföranden: ”Inte haft några vinnare”

Hur ser du på det som hänt och på beslutet som nu kommit?

– De har ju skadat vår ideella förening och om de inte vidtar åtgärder så måste de agera. Det är andra gången de tar samma beslut. Det är en text med skarpare skrivning.

Han tycker att ligan i mångt och mycket också använt sina sätt att kommunicera på ett ofördelaktigt sätt. Att ligan helt enkelt ”har skapat konflikter” menar han.

– Det är oklart vad man velat uppnå. Man har inte velat utveckla klubbarna, vara en tredjedivision som och utveckla ligan som varit uppdrag från förbundet. Man har inte jobbat mot det eller för sina medlemmar. 

Hur har det här påverkat er i dina ögon?

– Det har skadat allas varumärke. Konflikten har inte haft några vinnare och det har vi försökt belysa. Vi har velat hitta lösningar och vi börjar gå mot det vi vill: att utveckla ligan och samarbeta, säger han.

”Mycket av vårt arbete har blivit bortkastat”

Samtidigt går det inte att ta miste på Regemalms besvikelse över hur länge konflikten pågått. Men han ser även på framtiden med tillförsikt.

– Det har slutat med att mycket av vårt arbete har blivit bortkastat. Men vi är trygga, vi är nöjda och ser framemot ett positivt samarbete som vi känner är i gång, säger han och avslutar:

– Men vi är positiva och ser att det finns en positiv tankegång och har en syn som vi, att förenings- och avtalsfrihet är viktig. Men nu vänder vi blad och ser till vad som är viktigt. Att man helt enkelt släpper det som är med ”blame-game”. Vi måste se vart vill vi vara om tre år.

Tidigare i veckan avgick hockeyettans ordförande Ronnie Glysing och Boden hockeys del väntar fortsatt spel i Allettan norra. Där slåss laget om att få spela play off till kvalet till hockeyallsvenskan.

Experten om Tre Kronors nya förbundskapten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.