Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Niklas Wikegård kräver Amanda Linds avgång

Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Från och med den 15 oktober kan 500 sittande åskådare gå på idrottsevenemang.

Men det räcker inte, tycker hockeyprofilen Niklas Wikegård.

– Amanda Lind bör bara packa ihop. Lämna sin post, säger han till Aftonbladet.

På en presskonferens under tisdagen meddelade regeringen att de tagit fram ett förslag om undantag för idrottsarrangemang med sittande publik. Det skulle möjliggöra 500 sittande åskådare från och med den 15 oktober.

Beskedet har kritiserats.

Sedan tidigare har författaren Jonas Gardell krävt Amanda Linds avgång. Nu följer Niklas Wikegård, expert på C More, efter.

– Hon (Amanda Lind) kan bara packa ihop. Lämna sin post. Hon har inte klivit av stolen på flera månader. Hon har inte på något sätt satt sig in i elitklubbarnas vardag, då hade hon inte agerat på det här sättet. Vi måste få in en idrottsminister som förstår hur idrotten fungerar på elitnivå och som driver de här frågorna hela tiden, en person det bara osar idrott och hälsa om, säger han till Aftonbladet.

Hockeyprofilen beskriver Lind som ”en människa som är helt ointresserad av idrott”.

– Hon har inte kompetensen att driva de här frågorna och det är pinsamt att hon ens blir utnämnd.

Lind svarar på kritiken

Kultur- och demokratiministern svarar på kritiken i Aftonbladet:

”Om Wikegård inte tycker att det osar idrott eller hälsa om mig, då får det stå för honom”, skriver hon i ett uttalande via sin pressekreterare Josefin Sasse.

Idrottens makthavare är för tysta, menar Wikegård.

– Vi har en Björn Eriksson (RF:s ordförande) som jag har noll förtroende för, som säger att det här med 500 är en bra start. Vadå en bra start? Vi har haft en start alldeles för länge nu. Det är hög tid på att titta på hur andra länder, till exempel Schweiz, agerar.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson svarar:

– Om han medvetet missförstår det jag säger eller är omedveten om vad jag har sagt, det kan inte jag avgöra, säger han till Aftonbladet.

Amanda Lind: ”Kommer betyda mycket för idrotten”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.