Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zäta hyllas: ”Förstår ni hur galet det är?”

Henrik Zetterberg vann Conn Smythe Trophy 2008.
Foto: GENE J. PUSKAR / AP SCANPIX SWEDEN
Henrik Zetterberg med VM-guldbucklan 2006.
Foto: ANDREAS HILLERGREN / BILDBYRÅN
Foto: RICK OSENTOSKI / AP FR170444 AP

Henrik Zetterberg tvingas avsluta sin hockeykarriär.

Nu hyllas han från många håll inom hockeyvärlden.

– Det är imponerande att han varit lagets bästa spelare i så många år trots den dåliga ryggen, säger den förre Detroit-stjärnan Nicklas Lidström.

Efter fem säsonger i Timrå, fjorton i Detroit Red Wings och 13 mästerskap med Tre Kronor är Zetterbergs karriär över. Genom åren har han bland annat hunnit samlat på en Stanley Cup-titel, två OS-medaljer, en guldpuck och två all star-utmärkelser.

Zetterberg har under en period dragits med svåra ryggproblem, och den senaste tiden har det spekulerats i att svensken aldrig kommer att kunna återvända till hockeyn. Och på fredagen bekräftades farhågorna – ”Zäta” tvingas avsluta sin karriär på grund av ryggproblemen.

https://twitter.com/SNstats/status/1040606160309514240

Nu hyllas den svenske 37-åringen från flera håll i hockeyvärlden.

– Han är en av de största Red Wings-spelarna genom historien. Han och Pavel Datsiuk  bar verkligen facklan för den här organisationen i över ett decennium, säger klubbens general manager Ken Holland, enligt NHL.com.

Svenske NHL-ikonen Börje Salming:

– Tråkigt att han måste sluta på grund av ryggen, men blir man kapten i ett NHL-lag så säger det allt att man har gjort ett grymt jobb för klubben. Fantastisk hockeyspelare både offensivt och defensivt, han kommer definitivt också bli invald hockey Hall of Fame.

Den förre Detroit-stjärnan Nicklas Lidström:

– Synd att Zäta är tvungen att avsluta karriären på grund av skada. Laget tappar en ledare på och utanför isen och det är imponerande att han varit lagets bästa spelare i så många år trots den dåliga ryggen.

”Sådana här nyheter påverkar inte ett lag. Det här är en av NHL-stjärnorna. När de bästa spelarna mötte Henrik Zetterberg visste de vad som väntade dem”, skriver Craig Custance i en krönika på The Athletic.


LÄS MER: NHL – matcher i dag, matcher i tv, resultat och statistik.

Henrik Zetterberg slutar – hyllas stort

”Jag håller uppenbarligen inte på Detroit, men som ett hockeyfan känner jag mig väldigt lyckligt lottad att ha fått bevittna Henrik Zetterbergs karriär. Tack för alla minnen och stort lycka till med ditt liv efter isen", skriver Toronto Maple Leafs-kontot DartGuy på Twitter.

”Trots en kronisk ryggskada spelade Henrik Zetterberg alla 82 matcher i tre raka säsonger. Förstår nu hur galet det är?”, skriver radioprofilen JordanHeath-Rawlings.

”Det är en sorglig dag”, skriver radiokanalen MeldownWRIF:s konto.

”Henrik Zetterberg var en institution för Detroit Red Wings i över ett decennium”, skriver Detroit News Rod Beard.

”Det här är slutet på en era för Detroit”, skriver NBC.

https://twitter.com/NHLonNBCSports/status/1040607318537322497

FÅ BÄST KOLL! Missa inga nyheter om ditt favoritlag – få största nyheterna i Messenger