Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vittnar om påhopp: ”Ett sätt att trycka ner dem”

Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Foto: RICK D'ELIA / EXPRESSEN RICK D'ELIA
Marc Crawford var Peter Forsbergs tränare i Colorado när de vann Stanley Cup 2006.Foto: MARK J. TERRILL / AP SCANPIX SWEDEN
1 / 7

Flera svenska hockeystjärnor vittnar om NHL-tränare som har förnedrat sina spelare öppet inför andra.

I fredagens avsnitt av Skavlan berättar även svenska OS-hjälten Peter Forsberg om den tuffa kulturen i NHL.

– Det var absolut verbala påhopp, säger Forsberg i programmet.

Det pågår just nu en het debatt och diskussion i Nordamerika. På kort tid har tre meriterade NHL-tränare, Bill Peters, Mike Babcock och Marc Crawford, blivit anklagade för olämpligt ledarskap. 

Förre svenske NHL-stjärnan Johan Franzén har vittnat i SportExpressen om hur han upplevt mobbing och kränkningar under tiden i Detroit Red Wings, då Babcock ledde laget. 

– Från 2011 var jag livrädd för att vara i ishallen. Jag fokuserade bara på att ta mig upp på morgnarna. Det var då han gav sig på mig för första gången och förra året var första gången som jag sov naturligt sen dess, sa Franzén.

Flera NHL-tränare pekas ut av spelare

Franzén berättade att han ofta har mardrömmar om Babcock.

– Det var bara hans påhopp som spelas upp i huvudet. Varje dag. Men jag fick bra hjälp med de där tvångstankarna under tre veckor på ett center i Colorado förra året. Det var jag och en grupp veteraner från det militära som också led av hjärnskakningar och PTSD (posttraumatisk stress), sa Franzén. 

I fredagens avsnitt av Skavlan i SVT medverkar svenska OS-hjälten Peter Forsberg som spelade i Colorado Avalanche 1995-2004, vann Stanley Cup och även hade en sejour i Philadelphia Flyers och Nashville Predators.

Peter Forsberg: ”Det var absolut verbala påhopp”

Han berättar om när han kom till NHL och Québec Nordiques år 1994, och hade just Marc Crawford som tränare under sina fyra första säsonger i Nordamerika.

– När jag kom med 1994 för ett antal år sen... Det var absolut verbala påhopp. Jag har aldrig sett något fysiskt. De handlade om de som var på gränsen i laget, och de som tränarna försökte motivera att få att spela tufft och hårt varje match. Det var en jobbig situation för dem, säger Forsberg i Skavlan.

Han fortsätter:

– Det var ett sätt att trycka ner dem så att de skulle spela så tufft och hårt som möjligt i varje match. Det var jättemycket sådant. ”Om du inte spelar bra i dag, om du inte kör över honom, om du inte tar i eller har din bästa match så åker du ner i farmarlaget i morgon”. Det var mycket sådant.

”Det är jättebra att det kommer upp”

Den svenska OS-hjälten berättar att han försökte stötta sina lagkamrater som blev utsatta av tränarna. Han tycker också att den senaste tidens debatt är positiv för hockeyns utveckling. 

– Jag förstår att det var jobbigt för dem. Jag försökte alltid prata med dem: ”skit i det där, kör på”. Men visst förekom det. Och det kommer upp till ytan nu. Det är jättebra att det kommer upp, säger Forsberg.

– Nu kommer det upp några tränare här som man har hört om genom åren, som har haft det här ledarskapet, och – som tur är – så tror jag inte att det fungerar längre, säger han.

Skavlan sänds på SVT1 på fredagar 21.00, och kan även ses på SVT Play.

Se SportExpressens möte med Peter Forsberg i Florida