Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Visste vilken risk vi tog när vi bad honom tala”

Natten mot den 13 februari hyllades Daniel och Henrik Sedin i Vancouver. En stad som gett dem många minnen. Men det fanns en sak de ville glömma. Så här lät det då.
Henrik och Daniel Sedin.Foto: Gunnar Nordström / Gunnar Nordström
Specialgjord Sedin-öl.Foto: Gunnar Nordström / Gunnar Nordström
Mattias Öhlund, Thomas Gradin och Markus Näslund under tröjhissningen.Foto: Gunnar Nordström / Gunnar Nordström
”Sedinarna” på NHL-awards 2018.Foto: STEPHEN R. SYLVANIE / ACTION IMAGES BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Det var årtiondets avtackning i NHL.

En månad har gått sedan ”Sedin-veckan” i Vancouver och Daniel och Henrik är tillbaka i vardagen.

Det betyder att Danne ställer upp som skolpolis en dag i veckan och Henke har fullt upp med uppdraget som assisterande tränare i 10-årige sonen Harrys fotbollslag.

– Det tog en vecka att komma tillbaka till vardagen, men nu är vi där. Med fantastiska minnen från den där veckan i mitten av februari, säger Henke.

Tröjhissningen av nummer 22 och 33 i Rogers Arena den 12 februari har varit en snackis i NHL-kretsar över hela Nordamerika sedan dess.

Av flera skäl.

Två tröjor pensionerade samtidigt, alla VIP-gäster som var på plats och så förstås förre lagkamraten Kevin Bieksas sanslöst roliga hyllningstal till tvillingarna Sedin.

– Vi har alltid haft en bra relation till Bieksa, så han överraskade mig inte. Vi förstod att det kunde bli vad som helst, han bjuder alltid på sig själv. Vi visste vilken risk vi tog när vi tillsammans med Canucks bad honom tala under ceremonin, säger Danne med ett skratt.

Henke tvingades lyssna på talet i efterhand för att kunna uppfatta alla roliga detaljer Bieksa berättade om dem.

– Vi visste inte vad som skulle komma och det var lite svårt att höra allt han sade där vi satt på isen. Men nu har jag sett talet i sin helhet i efterhand och det var verkligen roligt, berättar Henke.

Tvillingarna Sedin om hyllningarna 

Det tog en vecka för tvillingarna Sedin att landa efter den intensiva veckan, där Vancouver Canucks bjöd på aktiviteter till deras ära i samband med tre hemmamatcher.

– Vi hade familj och vänner på besök, så det var en späckad vecka som pågick längre än så innan alla hade åkt hem. Men det var fantastiskt kul även om vi kände att vi inte riktigt fick tid att ta hand om alla kompisar, som kom från Sverige, säger Danne och Henke.

Men nu är vardagen tillbaka för dem.

Danne står som skolpolis vid ett övergångsställe en dag i veckan, där hans barn går.

– Jodå, jag bär en reflexväst och allt. Det är väl inte jätteroligt när det regnar och vi har ju en lång regnperiod varje vinter här i Vancouver, men som förälder ställer jag självklart upp. Min hustru Marinette är rastvakt på skolan regelbundet.

Hur reagerade andra föräldrar när du dök upp som skolpolis?

– Det var väl lite höjda ögonbryn i början, men det gick fort över, haha.

Daniel och Henrik Sedin 2011.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Henrik Sedin är fotbollstränare för sonen

Henke har just avslutat säsongen med sonen Harrys fotbollslag, där han är assisterande tränare. Även äldre sonen Valter spelar fotboll i Vancouver.

Så frågan är given, hur är Henrik Sedin som ungdomstränare i fotboll?

– Hm, jag vill ha ordning och reda och att spelarna ska lyssna. Det är kul att se hur barn i den här åldern utvecklas från år till år, men det viktigaste är att de får vara ute och röra på sig, svarar Henke.

Både Daniel och Henrik har bestämt sig för att bo kvar med sina familjer i Vancouver tills vidare.

– Vi tar ett år i taget, men med barnen i skolan här så stannar vi nog ett tag till i alla fall, säger Danne.

Sportlovsveckan väntar och den tillbringar tvillingarna Sedin på olika håll.

– Vi åker till Maui på solsemester, säger Danne.

– Vi stannar hemma och tar det lugnt efter all uppståndelse i vinter, berättar Henke.