Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Visst är det tungt – han måste tänka på sig själv”

Börje Salming.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Henrik Lundqvist meddelade att karriären är över tidigare under fredagen.
Foto: JONAS ANDERSSON / BILDBYRÅN
Henrik Lundqvist firar VM-guldet 2017.
Foto: HUEBNER/BLATTERSPIEL / IMAGO/JAN HUEBNER/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Foto: LYMPEROPOUL/CSM/REX/SHUTTERSTOC / LYMPEROPOUL/CSM/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL
1 / 7

Henrik Lundqvist avslutar sin karriär. 

Ny hyllas målvaktslegendaren av en hel hockeyvärld. 

– Han är Sveriges bästa målvakt genom tiderna, säger vännen och den tidigare lagkamraten Magnus Kahnberg.

– Visst är det ett tungt beslut att ta, men han måste tänka på sig själv, säger hockeylegendaren Börje Salming.  

”Du har varit den absolut bästa ishockeyambassadören alla under dessa år”, skriver Peter Forsberg i ett sms.  

En era är över. Henrik Lundqvist har vaktat målet för den sista gången i sin framgångsrika karriär. Efter SM-guld, OS-guld och stora NHL-framgångar under 2000-talet väljer ”Henke” att tacka för sig, 39 år gammal. 

I december förra året meddelade Lundqvist att han hade hjärtproblem som sedan åtgärdades i början på januari. Förhoppningen om en comeback fanns, men nu är alltså karriären över. 

– Jag tror att man måste tänka på sig själv. Man vet aldrig vad som kan hända om man får en propp med tanke på hans problematik. Hjärtat kan ju stanna, men han har ju haft en fin karriär. Han har varit en grym målvakt. Visst är det tungt att ta ett sådant beslut, med det måste alla göra någon gång, säger hockeylegendaren Börje Salming och fortsätter: 

Salming: ”Han är kungen av New York”

– Han var grym i New York Rangers. Jag tror de inte alltid har haft ett så bra lag, men de har varit duktiga på grund av Henrik som har storspelat i målet. Han har varit fantastiskt bra. Vilket liv han har, han är ju kung i New York. 

Hockeyikonen Peter Forsberg spelade i NHL samtidigt som Lundqvist under flera säsonger. Duon vann också OS-guld tillsammans i Turin 2006. 

”Grattis till en fantastisk karriär och tack för att jag fick privilegiet att spela med dig några turneringar, och med självklart 2006 som pricken över i:et. Du har varit den absolut bästa ishockeyambassadören alla under dessa år med ditt spelsinne, atletiska förmåga och gentlemannainställning och inspirerat så många unga att börja spela hockey. Ta hand om dig och familjen nu och njut av resten av livets resa”, skriver ”Foppa” i ett sms. 

Peter Forsberg spelade tillsammans med Henrik Lundqvist under OS 2006 då Tre Kronor bärgade OS-guldet.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den tidigare NHL-stjärnan Niklas Kronwall var också med i OS-laget som besegrade Finland i finalen 2006 efter en bragdinsats av ”Henke”. 

– Var ska man börja, legend är det minsta man kan säga. Och det är inte bara på isen. Han hade en fin personlighet. Den auran han hade runtomkring sig... Henke har haft framgång på alla nivåer. Det visar vilken vinnare han är. Sen är han även otroligt snäll och målmedveten. 

Vilket är det starkaste minnet du har med honom? 

– OS-guldet är svårt att bortse ifrån. Det smäller givetvis högt. Sen så lider man med honom för att han inte fick avsluta karriären på eget bevåg. 

Niklas Andersson tog SM-guld i Frölunda tillsammans med Henrik Lundqvist både 2003 och 2005. 

– Han har haft en fantastisk karriär, men det är otroligt tråkigt att det är hälsan som har fått bestämma. Han har haft en lång karriär, det är en världsmålvakt och en väldigt bra ambassadör för hockeyn. Henrik hade en otrolig vinnarskalle, der är den jag kommer att komma ihåg allra mest. 

Kahnberg: ”Det har skrämt en”

Magnus Kahnberg är både en bra vän och tidigare lagkamrat med Lundqvist i Frölunda under inledningen av 2000-talet. 

– Vi har pratat om detta ganska mycket. Jag visste om förutsättningarna, men det är förfärligt att inte kunna sluta på eget bevåg. Men vilket karriär han har haft. Jag som vän är otroligt glad att den där undersökningen gjordes, att de hittade problematiken. Det har skrämt en. Men det är Sveriges bästa målvakt genom tiderna. Hans karriär talar för sig själv. Det är en otrolig vinnarskalle.