”Vilket vidrigt sätt att avsluta denna kväll”

Logan Mailloux.
Marc Bergevin, GM i Montreal.

LOS ANGELES/STOCKHOLM. Efter alla hyllningar över de toppdraftade hockeytalangerna i NHL-draften havererade allt i ett mörkt moln i morse, svensk tid.

Montreal Canadiens valde att mot Logan Mailloux vilja drafta honom som den 31:a och näst siste spelaren i den första rundan.

Den 18-årige kanadensiska backtalangen har fällts för kränkande fotografering och förtal i Sverige sedan han spridit intima bilder han tagit på en tjej förra hösten. 

– Jag är chockad och bestört över att Montreal gör detta sedan spelaren själv offentligt bett klubbarna att inte välja honom i draften, då han sagt sig behöva tid för att tänka över vad han gjort och mogna som person, sa hockeyinsidern Sam Consentino i tv-sändningen av nattens NHL-draft hos amerikanska ESPN.

Han var inte ensam om att kritisera anrika Montreal Canadiens och klubbens general manager Marc Bergevin för beslutet att välja Mailloux.

Bergevin försvarade beslutet på klubbens Twitter med att säga att man är medveten om att Mailloux behöver hjälp och att man absolut inte glömt offret i det här fallet. 

Hon har i en intervju med sportsajten The Athletic sagt att hon inte förlåtit honom, då hon ”inte tror att Logan Mailloux har förstått allvaret i vad han utsatt mig för”.

Hon tyckte bland annat att han inte visat tillräckligt mycket ånger.

”Allt jag vill ha är en genuin ursäkt” med tillägget att allt hon fick från den kanadensiska spelaren var ett sms ”på några meningar”.

Mailloux valdes bort av många NHL-lag

Mailloux visade upp intima bilder på den 18-åriga kvinnan för lagkamrater i den klubb i Sverige han representerade förra hösten.

Han blev polisanmäld sedan bilderna spridit sig och fälldes för kränkande fotografering och förtal.

Det ledde till att flera NHL-klubbar deklarerade att man skulle ta bort Mailloux från sina draftlistor och inte välja honom.

Det fick spelaren att gå ut på Twitter veckan före draften och be att inget lag skulle välja honom. Att han behövde mer tid för att söka hjälp och mogna.

 Men trots detta valde alltså Montreal Canadiens honom i nattens inledande tv-sända första runda.

– I mina ögon är han den femte bäste backen som är tillgänglig i årets NHL-draft och den typen av spelare är svåra att få tag på, men låt honom få tid att ta tag i sitt förflutna som han begärde. Och låt oss tänka på offret och det stöd hon behöver efter vad som hänt. Jag har själv en dotter och har svårt att ta in det här, sa Sam Consetino i ESPN-sändningen sedan Montreal gjort sitt val.

”Montreal Canadiens borde skämmas”

 Andra talade om att Canadiens drog en skam över ligan.

 – Han (Mailloux) är visserligen en stor talang, men vi måste väga in vad som hänt. Jag hoppas att alla inblandade kan få tid på sig att bearbeta det här, sa förre NHL-målvakten Kevin Weekes.

”Jag kan inte för allt i världen förstå varför Canadiens ska göra det valet”, skriver Athletic-journalisten Arpon Basu på Twitter och skrev senare en krönika med rubriken ”Montreal Canadiens borde skämmas”.

”Okej, det där gjorde det här till en onödig, pinsam och vidrig historia”, skriver Athletic-kollegan Thoams Drance På Twitter.

”Vilket osmakligt sätt att avsluta den här draftkvällen? Är det verkligen så svårt?”, skriver hockeyjournalisten Chris Ryan.

Andra var än mer kritiska och fördömande medan några pekade på det faktum att spelare inte kan dra sig ur NHL-draften på eget bevåg.

– Alla som fyllt 18 år och uppfyller kraven är tillgängliga för draften. Logan kan avstå att skriva kontrakt med Montreal och sedan efter två år göra sig själv tillgänglig igen. Men ingen kan hindra Canadiens från att drafta honom, menade förre general managern (Tampa Bay) och spelaren Brian Lawton i tv-studion hos NHL Network.

Klubbens förklaring: Vill hjälpa honom

Montreal Canadiens själva valde att i ett längre uttalande förklara sitt val.

”Genom att drafta Logan Mailloux valde Montreal Canadiens inte bara en lovande spelare, utan också en ung man som nyligen erkände att han gjorde ett stort misstag. Canadiens är medvetna om situationen och vill inte på något sätt ta ner allvaret i Logans agerande”, skriver Montreal och meddelar att de kommer hjälpa Mailloux på hans personliga resa och hjälpa till att utveckla honom till en bättre människa.


https://twitter.com/CanadiensMTL/status/1418780212469411841?s=20https://twitter.com/ThomasDrance/status/1418779034326953987?s=20https://twitter.com/ArponBasu/status/1418838741171548165?s=20