Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi har längtat efter att flytta hem igen”

Under 2018 avslutade Henrik Zetterberg sin karriär bland annat på grund av skador. Hans lagkamrat i Detroit, Niklas Kronwall, berättade i en intervju med Expressen om Zätas kamp.
Henrik Zetterberg.Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Zetterberg på läktaren under matchen mellan Rögle och Färjestad i slutet av november.Foto: BILDBYRÅN
Henrik och Emma Zetterberg i Detroit 2007.Foto: ROBBAN ANDERSSON / XP / SCANPIX / EXPRESSEN SCANPIX SWEDEN

Det har gått lite mer än ett år sedan Henrik Zetterberg, 39, tvingades sluta med hockeyn. 

Nu har han bytt hockeyrinkar i Nordamerika mot ett familjeliv i ett lyxhus på den skånska Västkusten. 

– Vi har längtat efter att flytta hem, man har saknat mycket här hemma, säger han till Sundsvalls tidning. 

I många år var Henrik Zetterberg en av Sveriges klarast lysande stjärnor i NHL. Han var Detroit Red Wings trogen hela NHL-karriären, gjorde över 1 000 matcher och 960 poäng. 

På meritlistan återfinns dessutom Stanley Cupsegern 2008, Conn Smythe Trophy 2008, OS-guld och VM-guld 2006. 

Men för ett år sedan tog det stopp. De återkommande skadeproblemen tvingade Zetterberg att sluta i förtid. 

– Det går inte att spela längre, så det finns inget alternativ. Tyvärr. Med tanke på att det finns ett liv efter hockeyn, så är det här det riktiga beslutet. Jag vill leva ett normalt liv många år framöver även om jag inte spelar hockey, sa han då. 

Zetterberg om beslutet att inte flytta hem direkt

Trots att karriären tog slut där valde Zetterberg, frun Emma Zettberg, 40 och sonen Love att bo kvar i Detroit i drygt nio månader till. Först i somras gick flyttlasset från Michigan till deras nyköpta lyxvilla i Ängelholm värd 16,5 miljoner kronor. 

– Jag varit borta här i 15 år vilket gjort att jag tappat mycket och saknat min familj och många av mina vänner. Att få komma hem är något som både jag och Emma ser fram emot och bli en del av det livet igen, sa Zetterberg till sajten Hockeysverige då. 

Med facit i hand känner ”Zäta” att han gjorde rätt som stannade med familjen i USA ett längre tag trots att karriären var över. 

– Vi valde i fjol att stanna i Detroit även fast jag inte spelade, det var skönt för det blev som att trappa ned lite. Det hade nog varit jobbigt att sluta och flytta hem direkt. Nu kunde jag hänga med lite där borta och hänga med grabbarna i laget, men ändå ha mer tid hemma, säger han till Sundvalls tidning.  

Zetterberg om nya livet i Sverige

Förutom att paret köpte huset i Ängelholm så har de även planer på att öppna en restaurang i Mölle hamn. Paret Zetterberg avser att starta en baguetteria. 

– Emma brinner för detta och vi har haft en kontinuerlig kontakt med henne i ärendet, sa Pär Ragvald, exploateringsansvarig i Höganäs kommun, i somras. 

Bygglovet för den aktuella restaurangen blev klart den 28 juni och restaurangen kan stå klar till nästa sommar.

Men det är inget Henrik Zetterberg tänker på i nuläget. Hans fokus ligger endast på att komma in i ”det svenska livet igen”. 

– Vi trivs bra, vi har flyttat in i huset i Ängelholm och det mesta av sommaren har gått åt till att ta hem alla grejer från Detroit och komma i ordning med det svenska livet igen. Det har varit jättekul och känns bra. Just nu är det bara att komma in i det normala livet igen och umgås med familj och vänner och bara njuta.

Paret Zetterberg

Henrik Zetterberg

Ålder: 39

Född: Njurunda, Sundsvalls kommun.

Familj: Zetterberg går under smeknamnet ”Zäta” i Sverige. 23 juli 2010 gifte han sig med Emma Andersson i Brunnby kyrka i Mölle. Paret var bosatta i Detroit tillsammans med sonen Love, född 2015, innan de åter flyttade till Sverige.

Karriär: Slog igenom i Timrå IK när laget år 2000 gick upp i Elitserien. Den 10 oktober 2002 gjorde Zetterberg debut i NHL och under sin karriär spelade han sammanlagt över tusen NHL-matcher i Detroit Red Wings rödvita mundering. Har hyllats som en av klubbens främsta genom tiderna och tog 2013 över lagkaptensbindeln efter att Nicklas Lidström avslutat sin karriär. 

Henrik Zetterberg har även varit en del av svenska landslaget, Tre Kronor, sedan debuten 2001. Han deltog i sex VM och tog totalt fyra medaljer, två brons (2001 och 2002), ett silver (2003) och ett guld (2006).

Efter Stanley Cup 2008 blev Zetterberg kvalificerad för Trippelguldklubben, som innebär att han vunnit OS-guld, VM-guld och Stanley Cup. Zetterberg är en av 25 medlemmar. En annan av dem är hans lagkamrat i Red Wings, Niklas Kronwall.

 

Emma Zetterberg

Ålder: 40

Född: Barkåkra församling i Ängelholm.

Familj: Gifte sig 23 juli 2010 med ishockeyspelaren Henrik Zetterberg i Brunnby kyrka utanför Mölle. Paret har snart fyraårige sonen Love tillsammans.

Karriär: Emma Zetterberg deltog i dokusåpan Expedition, då under namnet Emma Andersson: Robinson 2001 och även Expedition: Robinson 2003, som hon vann.

Hon gjorde sedan sångdebut. 2004, gav hon ut singeln ”I Believe” och blev programledare för Kanal 5:s tv-program Dolce Vita. Efter det spelade hon in ett program, Emmas Värld, i samma kanal. Våren 2008 var Andersson aktuell på Kanal 5 med matlagningsprogrammet À la Emma.

Emma Zetterberg blev känd i ”Robinson”