Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Varit jobbigt för många av killarna”

Foto: BRUCE BENNETT / AFP TT NYHETSBYRÅN

Stanley Cup-finalen pågår för fullt. Men i jakten på den åtråvärda trofén tvingas spelarna göra stora uppoffringar. 

Inte minst när det gäller tid med sin familj. 

– Jag önskar att folk förstår vilka stora uppoffringar många människor har gjort för att genomför det här slutspelet, säger Meg Dowling, fru till Dallascentern Justin Dowling, till ESPN.

Coronapandemin sköt upp NHL-slutspelet med flera månader. Till slut kom beskedet att slutspelet skulle spelas i två städer: Edmonton och Toronto. Beskedet innebar att flera spelare blev tvungna att leva i isolerade ”bubblor” under slutspelet och spela matcher långt ifrån sina hem och familjer. 

NHL har gjort sitt yttersta för att hålla ”bubblorna” så små som möjligt för att minimera risken för spridning av covid-19. Bland annat har man varit restriktiva i att tillåta familjebesök. För anhöriga som behövt åka från USA till Kanada innebär ett besök flera dagar i karantän. 

Facetime med nyfödd bebis 

En som vittnar om hur tufft det har varit är Dallscentern Justin Dowling som just nu är mitt uppe i finalserien mot Tampa Bay.  

Dowling och hans fru Meg fick en dotter i mars och har under slutspelet spenderat 76 dagar ifrån varandra och har precis som många andra bara haft kontakt via Facetime, skriver ESPN.

Tillslut fick familjen äntligen fick återförenas i slutspelbubblan i Edmonton.

Inför mötet hade Meg och parets dotter fått tillbringa närmre två veckor i karantän och lämna fyra negativa coronatester. Meg och dottern Perri är just nu de enda familjemedlemmarna som befinner sig bland spelarna i Edmonton.  

Zach Bogosian i Tampa Bay vittnar även han om att slutspelsupplägget tär på familjen. 

– Det har varit jobbigt för många av killarna för att vi fortfarande inte fått ett tydligt svar. Jag har sett över många alternativ men det hade varit jobbigt för min fru att vara instängd på ett hotellrum med tre barn, berättar Zach Bogosain för ESPN. 

Missar stora ögonblick för att jaga sin dröm

Omständigheterna har också gjort att spelare avstått från slutspel. Bostons finske målvakt Tukka Rask valde inför slutspelet att lämna ”bubblan” och slutspelet för att han ville spendera tid med sin familj. 

Meg Dowling är förstående för den på påfrestande situationen. 

– Jag hoppas att folk förstod vilka stora uppoffringar många människor har gjort för att genomföra det här slutspelet, säger Meg Dowling till ESPN.

– De här killarna jagar sitt mål att vinna Stanley Cup med sina bröder, lagkamrater. Det här är vad alla barn har drömt om att göra. Det är riktigt beundransvärt och de är glada för möjligheten. Men de har också varit tvungna att lämna sina kära bakom sig och missa många av livets stora ögonblick. Det är okej för dem att vara ledsna över det, säger hon. 

Tampa Bay leder finalserien mot Dallas med 2-1 i matcher. 

https://twitter.com/DallasStars/status/1304511530809974784