Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Var glad att socialen inte hittade honom...”

Elias Pettersson har gjort stor succé i NHL under debutsäsongen. Foto: USA TODAY NETWORK / JAMES GUILLORY-USA TODAY SPORTS/ SIPA USA
Elias Pettersson började med ishockeyn redan i ung ålder.Foto: Privat
Här firar Elias Pettersson sin femårsdag - med en Vancouvertröja. Visste han redan då vad som väntade i framtiden?Foto: Privat
1,5 år gammal står Elias i mål när storebror Emil introducerar honom för ishockeyn.Foto: Privat
Elias Pettersson i Ångetröjan 2008.Foto: Privat

Elias Pettersson, 19, har tagit NHL med storm.

Vägen dit har varit lång.

Mamma Irene Jonsson berättar nu om resan genom en hockeyhall i Ånge – där hon en gång hittade honom sovandes i ett omklädningsrum.

– Då var jag glad att det var jag och inte socialen som hittade honom, skojar hon.

En höstdag i Ånge 2007. 

Irene Jonsson åker genom det lilla samhället med destination Kastberghallen. Här går hon in för att titta till sin åtta år gamla son. Men ishallen är tom. Han som alltid brukar vara där flera timmar efter skolan och nöta teknik och skott är inte ute på isen. 

– Jag blev helt iskall när jag kom in i ishallen och tänkte ”men var är min unge?”, säger Irene Jonsson.

Elva år senare, en ny höstdag. Irene är på väg till ytterligare en ishall. Men den här gången är der snarare en arena. 

NHL-laget Vancouver Canucks ska spela hemmapremiär mot Calgary Flames, och alla blickar är riktade mot 19-åringen från Ånge. Han som ska bli stadens nya hjälte efter att bröderna Sedin för mindre än ett halvår sedan showade för sista gången i Rogers arena.

 – Självklart var det helt overkligt, men det var ju hela förra året i SHL också. Jag är inte duktig på att brodera ut mina känslor och så, men det var så klart en otrolig känsla att sitta där, säger Irene Jonsson.

Elias Pettersson, som bara för ett halvår sedan dominerade SM-slutspelet med Växjö Lakers och vann i stort sett alla priser som gick att vinna, presenterade sig direkt inför Vancouvers hockeytokiga publik.

Efter bara 14 minuter hade han gjort sitt första mål för säsongen. 46 matchminuter senare lämnade han isen som segrare och ytterligare ett assistpoäng på det personliga kontot. Omedelbar succé.

Ungdomstränaren: ”Exceptionell talang”

Den historien kan ni.

Historien om var allt började för Elias Pettersson är inte lika känd, även om den tidigare har berättats.

Ungdomstränaren i Ånge IK, Jens Östlund, minns en exceptionell talang.

– Jag har alltid sagt, att de målen han gör nu har jag sett sen ungdomsdagar. Skillnaden är att han gör det på världsnivå nu. De här dragskotten är han grymt säker på och det har han varit ända sedan han var typ åtta år, säger han.

Var det något han behövde jobba extra mycket på i ung ålder?

– Han har ju en fruktansvärd vinnarskalle, det var det man fick tygla med honom. Han var ofta väldigt ledsen när vi förlorade men det kännetecknar ju de här stora spelarna. 

Var han överlägsen redan då?

– Ja, absolut. Teknikmässigt så fanns det ingen som var i närheten. En del var ju 1,90 men han var 1,50 i bästa fall men det syntes ju att han var långt före dem i alla andra aspekter. Tanke och spelsinne. 

Här firar Elias Pettersson sin femårsdag - med en Vancouvertröja.Foto: Privat

 

”Vända sig om med tårar i ögonen”

Jens Östlund fick följa Elias Pettersson under träningarna på kvällstid. Men de var bara en bråkdel av supertalangens tid på is. 

Utöver träningarna med laget lades otaliga timmar och åter timmar av tiden efter skolan i Ånges ishall. Där kunde han enligt mamma Irene vara själv i tre timmar efter skolan. 

Och om Elias inte var där fanns han i hallen hemma i huset tillsammans med storebror Emil. Där gjorde de upp två mål och spelade hockey inomhus.

– Det är inte så konstigt att han fick det här intresset för ishockey då Emil fick honom in i det precis när Elias hade lärt sig att gå, säger mamma Irene.

Hur då?

– Emil klädde på Elias en målvaktsutrustning och en sån där “Hannibal Lecter”-mask, och ställde Elias i målet så att Emil fick skjuta på honom. Sen fortsatte det bara fram tills att Elias kunde börja följa med till ishallen.

Vad utmärkte honom som spelare på den tiden?

– Elias har alltid varit liten och tanig. Nu är han rätt lång, men förut var han inte bara tanig, då var han även riktigt kort. Men han var helt orädd, eftersom han var van att vara med de äldre som var ett huvud större än honom så spelade han med spelare som han såg rätt in i naveln på liksom. Det tror jag har hjälpt honom mycket.

– Sen är han ju enormt envis och har alltid varit. Han är väldigt försynt och i intervjuerna på tv så gör han inte till sig. Han är en lugn person. Men när han var liten var det full fart, när han skulle sova middag så fick man lägga sig på honom i sängen för att han skulle varva ned. Han är väldigt mycket av allt. Glad, arg, ledsen. Men även väldigt mycket ”förlåt, förlåt” om han gjort något fel. Vi har haft våra duster kan jag säga! 

Som människa, då?

– Han har alltid haft ett väldigt stort hjärta. Samtidigt som inget var viktigare än att vinna, så till den grad att han har slagit till en medspelare i fotbollslaget när de körde sista målet vinner. På samma sätt kunde han vända sig om mot mig med tårar i ögonen om vi gick förbi ett barn i rullstol, och säga: “jag tycker så synd om honom för han aldrig kommer att kunna springa”. 

Pettersson efter att ha vunnit SM-guld med Växjö.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

 

Mamma om Elias skolgång: "Trögt i skolan"

Hur hade han det i skolan?

– På skolan har de sagt på utvecklingssamtal att ”ni skulle ju kunna få dem att bli lite bättre förlorare” men då har ju Torbjörn (Elias pappa) sagt ”nej, det är inget alternativ.” Då har de tittat på oss som vi är dumma i huvudet och jag kan förstå det, för de har säkert inte varit jättelätta att ha med på gympan. 

– Men han har haft det lite trögt i skolan. Man hade kanske kunnat läsa någon mer bok för honom men han ville ju inte lyssna, och det märktes nog i början när han började bli intervjuad. Han var ju katastrof.

Just det. Intervjuerna, och bilden av Elias som väldigt tillbakadragen i tv och media.

Vi spolar fram tiden igen.

Elias Pettersson har kallats för “tråkig” och gett ett försynt intryck i intervjuer på tv. 

Mamma Irene:

– Elias kan bli ganska spänd om någon säger ett konstigt ord, för då vet han inte hur han ska ta det. Jag har sagt åt honom att fråga i så fall, om han blir ställd, fortsätter hon.

– Nu såg jag på någon av intervjuerna i Vancouver att han inte förstod en fråga, och då sa han att han inte förstod det ordet. Den självklarheten har Elias inte haft förut.

 

Oron efter tacklingen: "Ser att han är medvetslös"

Fortsatt nutid. Efter att ha funnits på plats i Rogers Arena när hennes son levererade mål och assist vid Calgarys premiärseger är Irene nu tillbaka hemma i Ånge. 

Där har tidsskillnaden medfört att hon tillsammans med pappa Torbjörn nu sover betydligt mindre. Matcherna går ju så sent. 

– Det har blivit som ett heltidsjobb. Men man vill ju inte missa en match. 

Och matchen mot Florida Panthers för ett par veckor sedan, den matchen som Elias tvingades lämna isen skadad efter en fulsmäll från en Florida-back, såg hon också. 

1,5 år gammal står Elias i mål när storebror Emil introducerar honom för ishockeyn.Foto: Privat

Elias har efter den smällen varit borta från spel men sedan två matcher tillbaka är han med i laguppställningen igen.

Vad tänkte du när du såg smällen?

– Grejen var ju att de bara visade den en gång på repris under matchen, och inte hela sekvensen. Det var Torbjörn som först såg att Elias låg kvar, och det gör han ju aldrig om han inte gjort illa sig. Och bilderna som visades då så såg man inte vad som hade hänt. 

– Men sen på Twitter så ser jag ju att han är medvetslös att han tippar framåt, det syns på bilderna. Vi såg att han var groggy, och det var otroligt skönt att han slapp åka ut på bår. Jag som jobbar som kiropraktiker hoppade inte jämfota och skrek av glädje när våra grabbar valde hockey med huvudskador och all den här biten. 

Var det en orolig väntan efteråt, innan ni fick tag på honom?

– I vanliga fall så har man ju sms:at och de har svarat direkt, men samtidigt förstår man ju att de inte ger honom en telefon direkt han kommer in. Men Emil och Elias agent sms:ade ganska fort och skrev att han hade haft kontakt med Elias, och vi fick höra att de hade det under kontroll. 

 

”Hittade honom sovandes i full utrustning”

Nu har Elias alltså gjort comeback efter skadan. Med sina tio poäng på de inledande matcherna är han lagets poängbästa spelare och succén har alltså varit omedelbar.

Den instinktiva rädslan mamma Irene kände när hon klev in i Ånges ishall den där höstdagen 2007 är försvunnen sedan länge. Historien fick ju ett lyckligt, om än oväntat, slut.

– Jag hittade honom faktiskt där sovandes i full utrustning i ett omklädningsrum. Då var jag glad att det var jag och inte socialen som hittade honom för då hade vi väl blivit av med honom, skrattar Irene Jonsson.