Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Väntan över för NHL – ska nu ge besked

Med hjälp av drönare sger sig New York-företaget Eagle Hawk kunna desinficera en idrottsarena på ett par timmar.
Foto: DOM GAGNE/CSM/REX / DOM GAGNE/CSM/REX/IBL REX FEATURES
Foto: JEROME MIRON / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN
Foto: RON CHENOY / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Den långa väntan ser ut att vara över.

Äntligen ska NHL ge ett besked om hur säsongen ska sluta.

Och när nästa ska börja.

Beskedet väntas komma senast på onsdag till veckan.

Och det lutar om att man efter långa överläggningar med alla inblandade ger upp tanken på att spela färdigt grundserien och istället kör igång ett utökat slutspel i slutet av juli eller början av augusti.

Vi kommer också att få ett besked om hur det blir med NHL-draften, som var planerad att äga rum i Montreal den 26-27 juni.

Nu pekar allt på att NHL-ledningen ändrar sin tidigare inställning att genomföra draften via en videokonferens inom de närmaste veckorna och i stället efter önskemål från lagens general managers håller draften i september.

Ligans Board of Governors ska hålla ett telefonmöte på måndag, och sedan väntas commissioner Gary Bettman och hans ledningsgrupp i New York ha en plan redo att presentera senast på onsdag.

Så kommer förslaget att se ut

Enligt uppgifter till kanadensiska och amerikanska medier kommer förslaget att se ut så här:

x Efter önskemål från inblandade lag i botten av tabellen om att slippa hålla träningsläger i tre veckor och spela färdigt de 10-12 meningslös omgångarna inför tomma läktare, så anses grundserien avslutad.

x Istället arrangeras ett slutspel med 20 eller 24 lag till skillnad mot de 16 som i vanliga fall kvalificerar sig.

Troligen lutar det åt 24 lag, vilket skulle ge ett lag som New York Rangers chansen att kvalificera sig, och man skapar en första omgång där vinnaren koras i bäst av fem matcher.

x När man skalat bort åtta lag kan det ”vanliga” slutspelet börja och där blir det från och med åttondelsfinaler som vanligt matchserier i bäst av sju.

x Förslaget man jobbar efter just nu är att välja ut fyra eller fem spelorter och ha fyra-fem lag på plats på varje ort. Det har också cirkulerat uppgifter om att samla alla lag i Las Vegas och hålla hela första rundan av play off där, men logistiken anses för svår att lösa.

Så man behöver fler spelorter. Frågan är bara om de kanadensiska myndigheterna släpper in lagen utan att påtvinga dem två veckors karantän, vilket anses betungande om spelare som kommit tillbaka från Europa första ska genomleva karantän i USA och träningsläger där hos sin respektive klubb.

NHL bevakar Bundesligas återkomst

Frågetecken återstår, alltså. Men klubbarna och NHL-ledningen vill för allt i världen inte kasta bort säsongen 2019-20 utan att mästarlag korats.

Som SportExpressen rapporterat tidigare står det miljarder på spel.

Nu handlar det om att kunna rädda vad som räddas kan.

Men ett antal frågetecken återstår.

Även om många delstater i USA nu släppt på restriktioner och antalet smittade av coronaviruset minskar på många håll i landet, så vill NHL och de andra tre stora proffsligorna inte ta strid med folkhälsomyndigheterna.

Man sneglar också på vad händer i Europa, där Bundesliga i Tyskland körde i gång inför tomma läktare i lördags.

NHL, NBA och MLB fick sitt seriespel avbrutet i mars när COVID-19 drabbade hela den nordamerikanska kontinenten och lamslog samhället.

NFL, den amerikanska fotbollen, börjar inte sin säsong förrän i augusti, så där håller man fortfarande tummarna om att slippa senarelägga seriestarten.

Positiva tongångar har kommit från hockeypersoner i ledande ställning under de senaste dagarna.

– Det känns som att det finns ett momentum för att få till en plan och kunna komma i gång igen, sa Calgary Flames general manager, Brad Treliving, till Sportsnet i helgen.

Ingen tjänar några pengar just nu

Vad vi kan vänta oss i den första fasen den här veckan är datum när säsongen steg för steg ska rulla i gång igen.

Ingen tjänar några pengar just nu, inte ligan, inte klubbarna och inte spelarna, som fick sin sista löneutbetalning för säsongen i början av april.

Under slutspelet är det NHL som betalar spelarnas löner i form av olika bonusbelopp beroende på hur långt lagen avancerar.

I spelarnas intresse ligger att försöka rädda så många miljoner som möjligt till lönetaket nästa säsong.

Det talar också för att man nu i början av veckan presenterar en plan för hur Stanley Cup 2020 ska kunna genomföras.

Blir det någon NHL-draft i år? Här är de senaste spelarna som valts först.