Vännerna fick lämna: ”Det är jättetråkigt”

Patric Hörnqvist.
Foto: CHRIS O'MEARA / AP TT NYHETSBYRÅN
Alexander Wennberg har gått till Seattle Kraken.
Foto: CHRIS O'MEARA / AP TT NYHETSBYRÅN
Anton Strålman har trejdats till Arizona Coyotes.
Foto: Wilfredo Lee / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Från att vara nykomlingen i gänget till att bli den svenske veteranen i laget.

Det svänger snabbt i NHL. 

Fråga Patric Hörnqvist, 34, i Florida.

Han hade Anton Strålman och Alexander Wennberg som lagkamrater förra säsongen.

Nu är båda borta.

– Det är inget kul när kompisar och lagkamrater får lämna och jag var ju själv med om det i Pittsburgh förra året, så jag vet hur det fungerar i den här branschen, säger Patric till SportExpressen.

Strålman trejdades till Arizona Coyotes och Wennberg försvann till nykomlingen Seattle Kraken.

– Verkligen jättetråkigt att de är borta nu. Men jag förstår Wennberg, som fick ett bättre bud från Seattle och det är förstås spännande att få vara med från starten i ett nytt NHL-lag. 

– Strålman kommer vi att sakna som en bra ledare i omklädningsrummet och en rutinerad kugge i försvaret, men det är tufft när man kommer upp en bit över 30 år i den här ligan och kanske inte levererar poäng som man gjort tidigare. Anton är en kanonkille och jag kommer att sakna honom.

Hörnqvist om att spela med Joe Thornton

Panthers skrev nyligen kontrakt med 42-årige veteranforwarden Joe Thornton, vad kan han tillföra?

– Mycket, tror jag. Han har massor av rutin och är en sjukt bra passningsspelare fortfarande. Visst, han har tappat lite speed, men Thornton kommer att ge oss lite mer trygghet i laget. Det blev lite stressigt när vi förlorade de två första matcherna mot Tampa i slutspelet i våras. Jag tror att Joe har mycket att ge i NHL fortfarande.

NHL-ikonen Joe Thornton har skrivit på för Florida Panthers.
Foto: JASON OGULNIK/POLARIS

Blev du förvånad att Tampa Bay gick hela vägen och vann Stanley Cup?

– Nej, jag blev inte förvånad. När Kutjerov gjorde comeback lagom till slutspelet och kom in och dominerade blev Lightning ett annat lag. De har killar som varit med ett tag och vunnit förut, så de vet vad som krävs. De är ett ruggigt bra lag.

Ni orkade inte med dem i åttondelsfinalen?

– Nej, Tampa Bay var för bra för oss. Vi har förstärkt laget nu inför den nya säsongen och kan inte vara nöjda med att vi nådde playoff senast och stundtals spelade bra mot mästarna. Vi måste bygga vidare på den framgången. Vi kommer till den här säsongen med mer swagger och självförtroende.

Sam Reinhart förstärker från Buffalo, vad betyder det?

– Det betyder mycket. Han gjorde 25 baljor under den korta säsongen senast och ger oss mer ‘fire power’ därframme. Och glöm inte att vi nu också får tillbaka Aaron Ekblad i försvaret efter skadan i vintras. Det kommer att betyda mycket.

Patric Hörnqvist om sommarträningen

Hur har du själv tränat i sommar?

– Jag sätter mer fokus på snabbheten nu när man kommit upp i åren. Ligan blir snabbare hela tiden, så det gäller att hänga med. Vi är tillbaka här i Florida nu, då vi har barn i skolan, och jag fortsätter att köra med Floridas fystränare som jag gjort under hela uppehållet. Det är en månad kvar till träningslägret startar, så det är bara att gnugga på nu, säger Patric.

Han gjorde 32 poäng, 14 mål och 18 assist, på 44 matcher i grundserien förra säsongen och ytterligare 5 poäng, 2 mål och 3 assist, på de sex mötena med Tampa Bay Lightning i första omgången av Stanley Cup.

Totalt har ”Bengan”, som Patric populärt kallas, producerat 512 poäng, 252 och 260 assist, på 814 matcher i NHL, där han representerat Nashville Predators, Pittsburgh Penguins och nu Florida Panthers.

I Stanley Cup har det blir ytterligare 51 poäng, 27 mål och 24 assist, på 96 framträdanden.