Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vändningen – inför 85 000 (!) åskådare

Foto: JEFFREY MCWHORTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JEFFREY MCWHORTER / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Nyårsdagens Winter Classic blev ett jättedrama.

Dallas Stars hämtade upp 0-2 till en 4-2-seger inför 85 630 åskådare på Cotton Bowl Stadium i Texas – tidernas näst högsta publiksiffra i NHL.

För Stars svenskduo John Klingberg, 27, och Mattias Janmark, 27, blev matchen ett minne för livet.

Inte bara för vinsten, de bidrog båda med två poäng.

Janmark gjorde ett mål och hade en assist medan Klingberg svarade för två målgivande passningar.

Årets Winter Classic blev redan från start en tuff historia med hårda närkamper och vårdslösa tacklingar.

NHL-veteranen Corey Perry, som kom till Dallas från Anaheim i somras, drabbades av matchstraff redan efter 2.44 minuter när han knockade Nashvillebacken Ryan Ellis med en armbågstackling.

Ellis fick ledas av isen med vad alla antog var en hjärnskakning. Han återkom inte i matchen.

Viket tvingade Predators att fullfölja matchen med bara fem backar.

– Det sliter naturligtvis på våra resterande backar, men alla har tagit sitt ansvar och klivit upp ett snäpp, kommenterade coachen Peter Laviolette under ett reklamavbrott.

Det hårda spelet fortsatte under de inledande tjugo minuterna, där Nashvilles Austin Watkins delade ut en våldsam tackling som sänkte hemmalaget Blake Comeau.

– Jag har spelat tre utomhusmatcher och följt ytterligare ett antal live och på tv och aldrig sett något liknande. Det här är utan tvekan den tuffaste inledningen av någon utomhusmatch. Vi ser två lag som verkligen inte gillar varandra, analyserade förre NHL-stjärnan och numera expertkommentatorn Patrick Sharp i tv-sändningen hos NBC, som visade matchen i USA.

”Väldigt tråkigt för Ellis”

En annan före detta NHL-spelare, hårdföre Mike Milbury, sa så här i rollen som expertkommentator på plats för NBC Sports:

– Corey Perry är en tuff spelare, men ibland går han över gränsen och det gjorde han nu. Hans armbåge träffar direkt mot huvudet på motståndaren och det är ett givet fem minuters straff.

Också Peter Forsbergs gamle lagkamrat från Colorado Avalanche, Keith Jones, kritiserade Perrys övergrepp.

– Perry träffar Ellis med höger armbåge och det är en klar utvisning med påföljande matchstraff. Väldigt tråkigt för Ellis att inte få spela vidare när det nu var hans första utomhusmatch i NHL.

Dallas drabbades också av en utvisning två minuter senare sedan Comeau lyft pucken över plexiglaset från egen zon.

Nashville utnyttjade sitt power play med att göra två mål.

Matt Duchene sköt 1-0 framspelad av Filip Forsberg i spel fem mot tre och Dante Fabbro ökade på till 2-0 i fem mot fyra.

Dallas var nere för räkning, men fick chansen att reducera när man tilldömdes ett straffslag efter 8.38. Denis Gurianov missade dock och det dröjde till 18.52 av mittenperioden innan man kunde spräcka Pekka Rinnes nolla.

Janmark med assistpoäng

Det var Blake Comeau som fick ett drömläge i skottsektorn sedan Jason Dickinson rundat kassen och levererat pucken.

Den sista perioden var bara 58 sekunder gammal när Dallas svenskduo John Klingberg och Mattias Janmark slog till.

Klingberg skickade in ett skott från den offensiva blå linjen, som ändrade riktning på insidan av Janmarks vänstra ben och försvann in i kassen förbi en skymd Rinne.

Plötsligt stod det 2-2.

Dallas hade tagit över Winter Classic helt och snabbt följde 3-3, som Alexander Radulov gjorde på ett direktskott från den högra tekningscirkeln på passning från Klingberg. Då visade matchklockan på 5.06.

Bara 89 sekunder senare gjorde Andrej Sekera 4-2 på en retur och Predators var ett slaget lag.

Janmark var med och assisterade till fullträffen.

■ ■ ■

Publiksiffran i Dallas var den näst högsta för en utomhusmatch i NHL. Det kom 105 491 åskådare till Michigan Stadium för att se Detroit-Toronto i Winter Classic 2014.

■ ■ ■

NHL-chefen Gary Bettman avslöjade under matchen att Winter Classic 2021 kommer att avgöras på Target Field i Minneapolis.

Vilka som blir Minnesota Wilds motståndare i utomhusmatchen kommer att meddelas senare.