Vancouver snuvade Seattle på festen

Calle Järnkrok om nya arenan: ”Allt var top-notch”
Foto: ELAINE THOMPSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN

SEATTLE. Det var uppdukat för fest, men slutade med en kalldusch för Seattle Kraken under hemmapremiären. 

– Det kändes som hela stan har väntat länge på det här, säger Kraken-backen Adam Larsson.

Till slut kom så dagen för Krakenfansen, när det var dags för hemmamatch. 

Seattle Kraken fick ju börja med fem matcher på bortaplan medan hallen gjordes helt klart. 

Redan flera timmar före nersläpp samlades tusentals supportrar i de mörkblå Krakentröjorna utanför Climate Pledge Arena för att ladda tillsammans.

Bland fansen fanns svenska Håkan Karlsson och hans amerikanska fru Stephanie, båda matchtröjor med Calle Järnkroks nummer 19 på ryggen. 

– Det blir härligt med hockey. Och Järnkrok är bästa namnet! säger de inför matchen. 

Det var så klart fullsatt i arenan – som renoverats för cirka tio miljarder kronor – och de 17 100 inne hade sällskap av mångdubbla led fans som stod utanför och kollade in genom glasrutorna på ena kortsidan, som är del av de kulturminnesmärkta detaljerna som bevarats.

Svenska Håkan Karlsson och hans amerikanska fru Stephanie var taggade inför Krakens första hemmamatch. Både två körde Järnkrok-tröjor.
På ena kortsidan i Climate Pledge Arena finns en vägg med glasrutor. Utanför samlades mängder av fans som inte kommit in.
Foto: Johan Eriksson

Till fansen stora glädje var det Kraken som gjorde matchens första mål när Vince Dunn skickade in en puck från vänstra tekningscirkeln med fyra sekunder kvar av första perioden.  

Hughes slogs blodig av klubba

Vancouvers unga backstjärna Quinn Hughes fick det tveksamma nöjet att bli den första spelaren att bloda ner isen i Climate Pledge Arena – utan att få så mycket som en utvisning med sig. 

Det var nämligen hans lagkamrat Tucker Poolman som drog upp klubban i ansiktet på Hughes i början av andra perioden. 

Hughes sjönk ihop bakom Vancouvermålet medan blodet rann ner på isen, och fick tas ut i omklädningsrummet för omvårdnad. Det var ändå inte värre än att han kunde komma tillbaka några minuter senare. 

Vancouver var ofina nog att förstöra Conor Garland förstörde sedan premiärfesten för Krakenfansen med fyra minuter kvar när han satte 3–2 för Vancouver med fyra minuter kvar. Sedan satte Canucks Justin Dowling spiken i krakarnas kista med 4–2-målet i tom kasse.

Krakens svenske back, Adam Larsson
Foto: Johan Eriksson

”Väntat länge på det här”

Alexander Wennberg och Adam Larsson fick med sig var sin assistpoäng, medan Calle Järnkrok blev poänglös i sin första Krakenmatch. 

Efteråt tackade Kraken fansen. 

– Det var ju väldigt rolig atmosfär här i dag. Det kändes som hela stan har väntat länge på det här, och även vi spelare. Vi började ju på ”roaden” så det kändes som man bara gick och väntade på det här. Och det överträffade alla förväntningar. Dom har ju varit hungriga på hockey länge, så det känns som det kommer vara så här stora delar av säsongen, säger Krakens Adam Larsson till SportExpressen.  

Surt då att inte kunna ge fansen en seger.

– Ja, det var surt, som sagt. Jag tycker vi hade matchen, vi styrde. Men det är så det är i den här ligan, det är skickliga spelare, man får inte ge dom för mycket, så är det bara, fortsätter han. 

Efter sex matcher ser det inte så kul ut i tabellraden för nykomlingarna i Kraken: 

Man har bara en seger (och en poäng från övertidsförlust). 

Vad är det som har fattats nu i början av säsongen?

– I dag tycker jag vi var mycket mer stabila och gav inte upp lika mycket chanser, så i dag var ändå ett stort steg i rätt riktning så fortsätter vi så här kommer vi nog vara lyckliga till slut, tror jag, säger Larsson.