Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Väldigt stort att ha hamnat på den listan"

Nicklas Lidström, Börje Salming, Peter Forsberg och Mats Sundin är de svenskar som finns med på listan över de 100 bästa NHL-spelarna genom tiderna.Foto: Gunnar Nordström
Nicklas Lidström, Börje Salming, Peter Forsberg och Mats Sundin är de svenskar som finns med på listan över de 100 bästa NHL-spelarna genom tiderna.Foto: Gunnar Nordström

LOS ANGELES. Fyra av de 100 bästa spelarna i NHL genom tiderna är svenskar.

Det står klart sedan NHL i natt avslöjat den framröstade topplistan i samband med ligans 100-årsjubileum.

Peter Forsberg, Nicklas Lidström, Börje Salming och Mats Sundin belönades med en plats bland alla legendarer, som Wayne Gretzky, Bobby Orr, Mario Lemieux, Gordie Howe, med flera.

– Det här är stort. Att få vara här och bli uppmärksammad tillsammans med spelare man växte upp med och hade som idoler är fantastiskt, säger Foppa.

Börje Salming nickar instämmande.

– När Gary Bettman ringde personligen för två månader sedan och berättade att jag var med på listan, så blev jag jätteglad. Det var ett speciellt ögonblick, säger Salming.

Foppa, Lidas och Börje Salming var alla på plats i Los Angeles i natt när NHL under pompa och ståt presenterade sin exklusiva lista.

Mats Sundin kunde inte komma på grund av familjeskäl.

Bara sex aktiva spelare i dagens NHL fick plats på 100-listan och de är Jaromir Jagr, Florida, Sidney Crosby, Pittsburgh, Alexander Ovetjkin, Washington och Chicagotrion Duncan Keith, Patrick Kane och Jonathan Toews.

Lidström: "Det är en stor ära för mig"

Nicklas Lidström säger så här om att ha blivit inröstad på 100-listan:

– Det är väldigt stort att ha hamnat på den här listan, då det handlar om tusentals spelare som spelat i NHL genom åren. Ja, det handlar ju om namn under hundra år tillbaka i tiden, så det är en stor ära för mig att få vara med på den här listan.

Tycker du att det är bra att ni inte är rankade från nummer ett till nummer hundra?

– Ja, jag tror att det skulle vara svårt att ranka spelare från olika decennier, så det är klokt att de valde att nämna oss i bokstavsordning i stället.

Fyra svenskar på listan, hur värdesätter du det?

– Fyra svenskar av etthundra, det tycker jag är riktigt bra. Och vi fyra är ju alla invalda i Hockey Hall of Fame, så det här är ett gott betyg för svensk hockey.

Tycker du att någon mer skulle vara med?

– Det är svårt att säga för då måste ju någon tas bort, men jag tycker att Affe (Daniel Alfredsson) också haft en enastående karriär.

– Med bara sex aktiva spelare med på listan är det svårt för andra att få plats. Klart att Henrik Lundqvist är ett namn, som också kommer i åtanke.

"Då känns det väldigt stort"

Hur rankar du det här bland alla andra utmärkelser och troféer du vunnit genom åren?

– Det är en bekräftelse lika med platsen i Hall of Fame, kan man väl säga, att man lyckats härborta. Att få sin tröja upphängd i Detroit är också speciellt, men det är mer inriktat mot att Detroit uppskattar vad man gjort. Det här gäller hela ligan, så det blir bredare på något sätt. Vi talar om de hundra bästa spelarna i hela NHL och då känns det väldigt stort. Och att det handlar om spelare i ligan under hundra år.

Och även Börje Salming är hedrad över att ta plats på listan.

– Att få vara med bland de här hundra spelarna som varit ligans bästa under 100 år är fantastiskt stort och roligt för mig, säger Börje Salming.

"Jag är stolt över att vara en av dem"

Hur stort är det för dig?

– Det är väldigt stort att få stå här på scenen bland de här spelarna, som varit NHL:s bästa genom tiderna. Det händer bara en gång och jag är stolt över att vara en av dem.

– Man har ju spelat mot de flesta av dem. Och slagits med en del av dem, så det är fantastiskt kul att få träffas nu och umgås lite grann.

Hur rankar du det här bland dina utmärkelser och priser, typ platsen i Hockey Hall of Fame?

– Det är så svårt att ranka. Om det slår Hockey hall of Fame? Allt har sitt värde, men det är helt klart kul att få vara med här med alla de andra. Inte minst Foppa, Lidas och Sudden, som tyvärr inte kunde komma.

Juryn som röstade fram de bästa spelarna bestod av 58 personer fördelade på klubbägare i NHL, general managers, coacher samt journalister från tv, radio och print.

 

Se fler höjdpunkter på Viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på Viaplay.se