Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Väldigt givande – får annat perspektiv nu”

Henrik Lundqvist Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Henrik Lundqvist och Mats Zuccarello Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

LOS ANGELES. De är lagkamrater och goda kompisar i New York Rangers.

Men nu ställs Mats Zuccarello, 30, och Henrik Lundqvist, 36, mot varandra.

De gör det för den goda sakens skull.

Zucca och Henke hoppas att det kommer 23 000 åskådare för att se deras välgörenhetsmatch på anrika Ullevål i Oslo om en månad.

– Några av Sveriges och världens bästa hockeyspelare har tackat ja, så jag tror att det här blir både roligt och unikt, säger Henke.

"Summer Classic 2018" kallar de arrangemanget, som de hoppas ska ge två miljoner norska kronor i behållning till deras välgörenhetsorganisationer, Henrik Lundqvist Foundation och The Zuccarello Foundation.

Tillsammans har Rangerskompisarna planerat utomhusmatchen i ett och ett halvt år.

– Zucca har ju de senaste somrarna spelat mot Foppas Icebreakers i Stavanger, så nu ville han göra något stort i Oslo, berättar Henke.

Men en utomhusmatch på en fotbollsstadion eftermiddagen den 11 augusti, låter inte det lite vågat?

– Vi har anlitat ett antal tyska ingenjörer, som garanterar att isen kommer att hålla, berättar Zuccarellos manager Kevin Skabo.

Flera svenska NHL-stjärnor på plats

Det blir en späckad helg med ett antal arrangemang, där en av höjdpunkterna är den draft kvällen före matchen när Zuccarello och Lundqvist ska välja sina lag bland ett stort antal inbjudna NHL-stjärnor.

Det står en hel del prestige på spel, då den som leder sitt lag till seger skaffar sig "bragging rights" (rätten att skryta) i New York Rangers omklädningsrum hela den kommande NHL-säsongen.

– Konkurrensen mellan de här två killarna är helt galen, skrattar Skabo.

När Zucca och Henke satte sig och ringde runt bland kompisar i NHL fick de positiva svar överallt.

 

LÄS MER: Jättehyllningen till Lundqvist: ”Mystisk – som Bond” 

 

Till Oslo kommer svenska stjärnor, som Nicklas Bäckström (Washington), Victor Hedman (Tampa Bay), William Karlsson (Vegas), Filip Forsberg, Mattias Ekholm (båda Nashville), Oliver Ekman-Larsson (Arizona), Carl Hagelin (Pittsburgh), William Nylander (Toronto), Hampus Lindholm (Anaheim), John Klingberg (Dallas), Loui Eriksson (Vancouver), Mika Zibanejad (NY Rangers) och Alexander Wennberg (Columbus).

Plus legendarerna Peter Forsberg och Mats Sundin.

Tillställningen kryddas med utländska NHL-proffs, som Roman Josi (Nashville), Ryan McDonagh (Tampa Bay), Zdeno Chara (Boston), Nikolaj Ehlers (Winnipeg) Derick Brassard (Pittsburgh), Antti Raanta (Arizona) och Nino Niederreiter (Minnesota).

– Vi har en kändismatch som uppvärmning och det ska bli hur kul som helst att se hur de grejar att spela hockey, säger Henke.

Henrik Lundqvist: ”Väldigt givande”

Det blir en landskamp mellan Sverige och Norge, där laguppställningarna innehåller namn som Jonas Björkman, Tomas Brolin, Christian Olsson, Marcus Hellner, Niklas Jidhe, Peter Jidhe, Ronny Johnsen, Morten Ramm, Alexander Aalmondt Kilde, Thomas Hayes, för att nämna några.

– Vi kallar det för den första officiella kändislandskampen och det kommer att bli fler namn klara under de närmaste veckorna, säger Kevin Skabo.

För Henrik Lundqvist handlar det om att spela in pengar till välgörenhet och där klappar hans hjärta för bland annat Ronald McDonald House och Right to Play.

– Jag har fått lära mig under sju-åtta år i New York med Rangers Garden of Dreams vikten av att ställa upp för behövande barn och ungdomar. Nu har jag och min hustru Therese haft min Henrik Lundqvist Foundation i fyra år, där vi försöker göra projekt varje år i Sverige också. Det är väldigt givande och nu när vi har egna barn får man ett annat perspektiv på allt, säger Henke.

Kan det bli en utomhusmatch på Ullevi i Göteborg nästa år?

– Vi får se vad det blir framöver. Jag hoppas att det kommer mycket folk i Oslo nu den 11 augusti, sedan får vi sätta oss ned och utvärdera allt innan vi tar nästa steg. Men det här är en unik grej och alla spelare som blivit tillfrågade har varit sugna på att ställa upp.

Matchen kommer att sändas av TV2 i Norge och C More i Sverige.

– Media i New York kommer också att uppmärksamma matchen, både New York Post och New York Times skickar folk hit till Norge för att bevaka arrangemanget, säger Kevin Skabo.

Målsättningen är att locka 23 000 åskådare till Ullevål och man har just passerat 15 500 sålda biljetter.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!