Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Väldigt chockerande – jag visste ingenting”

Patrik Allvin, till höger, efter att Pittsburgh draftat Samuel Poulin.
Foto: Icon Sportswire / TT NYHETSBYRÅN
Foto: RYAN YORGEN / BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Från Leksand till ett toppjobb i NHL, som ingen annan svensk haft.

Patrik Allvin, 46, har gjort en sensationell resa och är sedan i onsdags tillförordnad general manager i Pittsburgh Penguins.

– Det var väldigt chockerande när beskedet kom, säger han till SportExpressen.

Han befann sig med familjen hemma i Detroitförorten Northvillle när samtalet från den avgående klubbchefen Jim Rutherford kom.

71-årige Rutherford hade med kort varsel bestämt sig för att kliva av jobbet.

– Jag visste inget i förväg. Vi hade talats vid tidigare under onsdagen om kontraktsskrivningen med backen Yannick Weber. Sedan ringde Jim och berättade att han skulle sluta och på den vägen är det, säger Patrik, som fick ta sig från Michigan till Pittsburgh med kort varsel.

Så hur mycket har det pirrat under de senaste dagarna?

– Det är mest den mediala uppmärksamheten, som jag inte haft tidigare. Det dagliga görat är jag van vid.

Hockeyinsiders bland media i Nordamerika har läckt ut att du får den första intervjun med ägarna om jobbet, men att minst ett 20-tal kandidater anmält sitt intresse. Har du redan gjort den intervjun med Mario Lemieux och VD:n David Morehouse?

– Nej, men den är på gång. Det känns som jag genomgått en femton år lång intervjuprocess redan sedan jag började jobba med Penguins, haha.

Hur väl har du lärt känna Mario Lemieux?

– Jag kan inte säga att vi har någon större relation, men det är jätteskönt att ha en sådan kunnig ägare. Vi har talats vid några gånger genom åren.

Patrik Allvin: ”NHL är som en liten familj”

Vad händer med dig om du inte får GM-jobbet?

– Jag har kontrakt i några år till och känner mig trygg. Klubben har sagt att jag är en del av den långsiktiga planen oavsett vad som händer.

Har det varit en dröm att få styra ett NHL-lag?

– Svårt att säga att det varit en dröm. Jag har inte tänkt på nästa steg utan allt har bara rullat på. Jag har bara fokuserat på att göra mitt bästa varje dag. Jag har fått vara med när Penguins vunnit tre Stanley Cup och det är jag enormt ödmjuk och tacksam över.

Vad har du lärt dig under dina femton år med Pittsburgh Penguins, du började som scout i Sverige åt klubben?

– Jag har skaffat mig enorma kunskaper om vår organisation och har en förståelse för själva lagbygget i en NHL-klubb. Sedan har jag kunskap om alla spelare i ligan och lärt känna massor av människor i vårt farmarlag genom åren. Och även ledare i andra klubbar, NHL är som en liten familj.

”De har varit grymt hjälpsamma”

Vilka har hört av sig?

– Oj, det är många. Flera av dem som jag jobbat med tidigare i Penguins och som nu har eller har haft chefsjobb i andra klubbar, som Bill Guerin, Tom Fitzgerald, Jason Botterill, Chuck Fletcher och Ray Shero har ringt och gett hjälpsamma råd.

Och bland dina svenska hockeyvänner?

– Jag växte upp i Leksand, så Ulf Samuelsson och hans fru Jeanette är väldigt goda vänner till mig och min hustru. De var grymt hjälpsamma med flytten när vi lämnade Sverige för USA för två och ett halvt år sedan. Kjell Samuelsson ringde också direkt och idag har jag pratat med Johan Hedberg, som är en nära vän.

Det har varit lite upp och ner med Penguins så här långt i vinter, är ni ett slutspelslag till våren?

– Jamen, det tycker jag. Vi har ett så pass bra lag. Med Sidney Crosby i laguppställningen kan som bekant allt hända.

Patrik Allvin missade Penguins match i Boston i torsdags och finns inte med i New York idag, lördag, när man möter Rangers.

Han befinner sig i Pittsburgh på Penguins kontor.

– Det finns en del att göra, säger han.