Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Henkes tydliga löfte till fansen

Foto: USA TODAY NETWORK / STAN SZETO-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA
Foto: BILL KOSTROUN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: GEOFF BURKE / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

Henrik Lundqvist fortsätter i NHL. 

Stjärnmålvakten har skrivit på ett ettårskontrakt med Washington Capitals. 

Nya lönen ligger på 13 miljoner kronor per år, plus det som återstår från New York Rangers. 

– Jag är glad över att han valde Washington, säger Nicklas Bäckström till SportExpressen.

New York Rangers valde för ungefär två veckor sedan att köpa ut Henrik Lundqvist från sitt kontrakt, som han hade i ett år till. 

38-åringen hintade på Twitter att han gärna fortsätter i NHL och sedan dess har spekulationerna varit många. 

Men nu har ”The King” gjort klart med ny klubb. 

Blir lagkamrat med ”Bäckis”

TSN:s Bob McKenzie var först med att rapportera att Lundqvist skrivit på ettårskontrakt med Washington Capitals, något som klubben senare bekräftade. 

– Henrik är en av de bästa målvakterna i NHL:s historia, och vi är glada över att han kommer till vår organisation, säger general managern Brian MacLellan i ett pressmeddelande. 

Lundqvist kommenterar affären så här på Twitter:

”En ny resa börjar med ETT mål i sikte. Jag är verkligen glad och tacksam för möjligheten att få spela för Capitals. Vi ses snart, DC!”.

Henrik Lundqvist kommer att tjäna 13 miljoner kronor (1.5 miljoner dollar) från Washington Capitals. Dessutom kommer New York Rangers betala honom närmare 32 miljoner kronor (tre miljoner dollar) då de valde att köpa ut honom. Med andra ord kommer den svenske NHL-målvakten att tjäna totalt upp mot 45 miljoner kronor (4,5 miljoner dollar) de kommande två åren. 

Tanken är att Henrik Lundqvist ska agera backup-målvakt till förstealternativet Ilia Samsonov. Stjärnmålvakten blir därmed också lagkompis med Nicklas Bäckström och Aleksandr Ovetjkin. 

Hyllningen: ”Kommer dela med sig av sitt ledarskap”

Washingtons Carls Hagelin spelade med ”Henke” i Rangers från 2011 till 2015

– Jäkligt kul att ”Henke” kommer till oss. Jag hade fyra bra år i New York med honom och ser verkligen fram emot den här reunionen. Det här blir en perfekt fit för honom och oss som lag, säger Carl Hagelin till SportExpressen. 

Nicklas Bäckström är strålande glad över att landslagskompisen Henrik Lundqvist kommer till Washington.

– Det här jäkligt skoj. Henke är en fantastisk hockeyspelare och en väldigt bra kille. Och han har fortfarande glöden, vilket jag gillar då vi inte är ett lag i något ombyggnadsskede. Vi vill vinna nu, säger Bäckis till SportExpressen.

Nicklas berättar att han och Henke haft kontakt under de senaste veckorna.

– Ja, vi har pratat lite grann och jag är glad över att han valde Washington.

Tror du att han kommer att slåss om jobbet som förstemålvakt hos er?

– Det kommer att bli en intensiv säsong med täta matcher på grund, ofta spel två kvällar i rad. Henke och Ilja Samsonov kommer att bli ett bra målvaktspar. Den bäste målvakten ska vakta kassen varje kväll. Henke kommer att få spela mycket, tror jag. Det här blir kanon, säger Bäckis.

https://twitter.com/TSNBobMcKenzie/status/1314570073428946952

Henrik Lundqvist:

Ålder: 38 år (född 2 mars 1982 i Åre).

Klubbar: Rögle (1997–98), Frölunda (1998–2005), NY Rangers (2005–2020). Vald av NY Rangers som nummer 205 i draften 2000.

Meriter: 85 A-landskamper, OS: guld (2006), silver (2014). VM: guld (2017), silver (2004), World Cup: trea (2016), SM-guld (2003, 2005), Vezina Trophy till NHL:s bäste målvakt (2012).

I NHL: 887 matcher, 459 segrar, 310 förluster. Total räddningsprocent: 91,8 procent, All Star: 5 gånger (2009, 2011, 2012, 2018, 2019).


Källa: TT