Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Skönt att vi kunde ha det klart innan...”

Foto: TOM DONOGHUE / POLARIS/IBL POLARIS
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Ett 1-årskontrakt värt 47 miljoner kronor.

William Karlsson, 25, har klart med ett nytt avtal med NHL-klubben Vegas Golden Knights.

– Det känns bra. Jag tycker vi kom fram till en rättvis överenskommelse och det var skönt att vi kunde ha det klart innan förhandlingen i skiljenämnden här i Toronto skulle börja i dag, säger William till SportExpressen.

Efter segslitna och ofruktbara förhandlingar under en månads tid var det dags för ett möte inför den av NHL och spelarfacket NHLPA tillsatte skiljedomaren i Toronto på lördagskvällen, svensk tid.

Karlsson, som tjänade 8,9 miljoner kronor förra säsongen hade begärt 6,5 miljoner dollar i årslön (57,8 miljoner kronor) medan Vegas erbjöd 3,5 miljoner dollar (ca 31,1 miljoner kronor).

– Men mötet sköts upp några gånger, då vi fortsatte att förhandla och efter ett tag kom vi överens, berättar William.

Vad säger du om uppgörelsen?

– Jag tycker lönen känns ganska rättvis och bra. Och med ett 1-årskontrakt sitter jag inte låst för någon längre tid utan får chansen att förhandla om ett längre avtal nästa sommar.

En bra säsong kommande vinter och du kan tjäna de riktigt stora pengarna?

– Precis.

https://twitter.com/GoldenKnights/status/1025812718379388928

Åker tillbaka till Sverige

Vad betyder det att ha kontraktet för 2018-19 klart nu?

– Det betyder att jag kan fokusera fullt ut på träningen inför nästa säsong. Därför är det skönt att ha det här klart nu.

Vad händer nu?

– Jag åker tillbaka till Sverige i kväll härifrån Toronto och stannar hemma i Stockholm till i början av september.

Hur har sommaren varit?

– Jag har haft en bra sommar, det är svårt att klaga över vädret även om jag inte hade haft något emot lite svalare dagar, då jag ju har nog med värme i Las Vegas under resten av året. Det blir lite jobbigt, då det inte går att komma undan värmen. Och som bekant har vi ju inte luftkonditionering i lägenheterna i Sverige.

Har flickvännen Emily Ferguson varit och hälsat på?

– Ja, hon trivs nu när hon varit i Stockholm ett tag.

Några resor ut i Europa denna sommar?

– Jag har varit en sväng till Grekland och ska till Oslo nästa helg för att spela hockeymatchen på Ullevål, som Henrik Lundqvist och Mats Zuccarello arrangerar. Det ska bli kul och något jag ser fram emot. Annars tar jag det bara lugnt och är nu i full gång med uppbyggnadsträningen inför kommande NHL-säsongen.

Högre lön än kedjekamraterna

Med sin nya lön blir William Karlsson den tredje högst betalde forwarden i Golden Knights.

Paul Stastny, 32, skrev nyligen på ett 3-årskontrakt med en årslön på 6,5 miljoner dollar (57,8 miljoner kronor).

Tomas Tatar, som kom till Vegas via en trejd med Detroit under förra säsongen tjänar 5,3 miljoner dollar (47,2 miljoner kronor).

Men att notera är att William Karlsson fick en något högre lön än vad Golden Knights betalar hans kedjekamrater Reilly Smith och Jonathan Marchessault, som båda kvitterar ut 5,0 miljoner dollar (44,5 miljoner kronor) under några år framöver.

Det visar vilket värde general managern George McPhee och klubbledningen sätter på den 25-årige svenske anfallsstjärnan.

William Karlsson var NHL:s tredje bäste målskytt förra säsongen med sina 43 mål och han vann Golden Knights interna poängliga under grundserien på 78 poäng.

Han var dessutom ligans bäste plus- och minusspelare med sina +49.

Siffror som nu betalade sig i form av ett drömkontrakt för säsongen 2018-19 och med en öppning om ett superkontrakt från och med hösten 2019.