Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kopplas ihop med lag i NHL: ”Intresserad”

Grönborg. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Rasmus Dahlin. Foto: NICHOLAS T LOVERDE/CSM/REX / NICHOLAS T LOVERDE/CSM/REX/IBL REX FEATURES

LOS ANGELES/STOCKHOLM. Aldrig tidigare har en svensk hockeytränare haft huvudansvaret för ett NHL-lag.

Ska Rikard Grönborg bryta ny mark? 

Förbundskaptenen pekas ut som en kandidat att ta över Buffalo Sabres.

– Jag vill inte säga något specifikt om Buffalo, men det är ju ingen hemlighet att jag söker jobb inför nästa säsong och de söker en ny coach, säger han.

Att Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg, 50, har en god relation till nordamerikansk hockey är knappast en hemlighet. Grönborg har både svenskt och amerikanskt pass och inledde sin tränarkarriär i collegeserien NCAA. 

Vid flera tillfällen har han pekats ut som favorit att bli den förste svenske huvudtränaren i NHL och nu kommer rykande färska uppgifter som gör gällande att det kan bli verklighet inom en snar framtid.

Rikard Grönborgs kontrakt med Tre Kronor går ut efter VM i maj och enligt The Athletic pekas Grönborg ut som en av toppkandidaterna till att ta över Buffalo Sabres.

NHL-laget har missat slutspelet åtta år i rad och meddelade nyligen att man sparkat huvudtränaren Phil Housley.

Buffalo Sabres har de senaste åren byggt för framtiden och med lagkaptenen Jack Eichel, endast 22 år gammal, och den svenske supertalangen Rasmus Dahlin, 19, har en hel stad börjat drömma om framgångar igen. Dahlin är dock inte ensam svensk i organisationen.

Även Johan Larsson och målvakten Linus Ullmark spelar i Sabres, som alltså kan få ytterligare ett blågult tillskott till nästa säsong.

Rikard Grönborg kan bli historisk i NHL

Europeiska huvudtränare i NHL tillhör knappast vanligheterna och faktum är att endast två stycken har gjort resan som Rikard Grönborg drömmer om:

■ Ivan Hlinka (tjeckoslovak, Pittsburgh Penguins, 2000-2002)

■ Alpo Suhonen (finländare, Chicago Blackhawks, 2000-2001)

Grönborg har haft förfrågningar under det senaste året och även gjort intervjuer, men nu när kontraktet som förbundskapten går ut efter den här säsongen så börjar läget bli hetare.

– Allt är i ett tidigt skede, så allt jag kan säga i dag är att intresse finns från några NHL-klubbar. Men det är min agent i Nordamerika som sköter kontakterna. Jag vill inte säga något specifikt om Buffalo, men det är ju ingen hemlighet att jag söker jobb inför nästa säsong och de söker en ny coach, säger han, säger han.

Kan något bli klart före hockey-VM?

– Svårt att säga, men dyker ett erbjudande upp före VM, så visst är jag intresserad.

Du är mitt uppe i VM-förberedelserna med Tre Kronor, kan en resa över Atlanten för möten och intervjuer bli aktuellt?

– Nej, det har jag svårt att se. Det är full fart med VM-jobbet nu och landskamper mot Finland och Carlson Hockey Games här hemma väntar före avresan till Tjeckien för matcher där och vidare till Bratislava och VM. Men sen är ju alla NHL-klubbar på plats i Bratislava, så vi får se om något utvecklas till rena samtal där. Det vet jag inte i dag. Men jag är fullt fokuserad på VM just nu.

– Allt är i ett väldigt tidigt skede, så jag har inget mer ingående svar på frågan om vad som kommer att hända.