Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson om tidigare lagkamraten Bobby Hull

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: Gunnar Nordström

LOS ANGELES. När Anders Hedberg och Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson kom till Winnipeg Jets och piratligan WHA inför säsongen 1974-75 fick Bobby Hull ett andra lyft i sin karriär.

Tillsammans bildade de ”The Hot Line” och förändrade hur hockeyn spelades i Nordamerika.

Bobby Hull gick bort under måndagen i Florida, 84 år gammal.

– Bobby hade en enkel och skön inställning till hockeyn. Han menade att om du jobbar hårt på träningarna blir matcherna lätta, säger Ulf Nilsson till Expressen. 

Han fick beskedet om att vännen och förre kedjekamraten Bobby Hull gått bort i Florida tidigt under måndagen.

Senaste gången Nilsson och Hedberg träffade Hull var i oktober förra året, då de under WHA:s 50-årsjubileum besökte Quebec City, Winnipeg och Whistler utanför Vancouver tillsammans.

– Jag visste att Bobbys fysiska hälsa var knackig, han hade lite svårt att gå och förflytta sig. Men han var klar i huvudet och hade kvar alla minnen från hockeykarriären, berättar Lill-Pröjsarn.

Anders Hedberg: ”Han var en rebell”

Anders Hedberg säger så här om Bobby Hulls betydelse för honom och ”Lill-Pröjsarn” under åren i Winnipeg Jets.

– Bobby hade egentligen ingen aning om europeisk hockey när vi kom till Winnipeg 1974, men han öppnade famnen för oss två svenskar. Han var med på att göra det tillsammans. Han var en rebell, som hade hoppat av NHL några år tidigare och nu njöt han av att få förändra hockeyn. Han tog fajten inom vårt eget lag, han slogs för att släppa in oss européer i WHA och försvarade oss gentemot ligaledningen och massmedia, säger Anders..

– Det var Bobby som banade väg för oss alla. Han tog oss under sina vingar, fortsätter Hedberg.

Han säger sig aldrig ha sett ett mer imponerande kraftpaket inom hockeyn.

– Han var en otrolig atlet.

Om sista mötet med Hull i oktober 2022 har Hedberg ljusa minnen.

– Jag är tacksam över att vi fick tio dagar tillsammans med Bobby i Kanada i höstas. Både Uffe och jag förstod att det kanske var sista gången vi såg honom. Han kom ihåg svenska ord och uttryck vi hade lärt honom under åren tillsammans i Winnipeg på 70-talet och vi fick nu chansen att krama om honom. Han har betytt så mycket för oss, kommenterar Anders Hedberg efter att ha fått beskedet om hockeystjärnans bortgång under måndagen.

Utsågs till MVP

Hull hade en framgångsrik karriär i NHL bakom sig när han hoppade över till den nystartade WHA-ligan 1972.

I NHL var Bobby Hull en storstjärna i Chicago Blackhawks under många år och vann poängligan i NHL tre gånger. Han utnämndes till NHL:s mest värdefulle spelare 1965 och 1966. Som mest gjorde han 58 mål under en NHL-säsong och det var 1968-69.

Hull nådde milstolpen 50 mål i NHL vid fem tillfällen. 

Han fick en nytändning när svenskduon Hedberg och Nilsson kom till Winnipeg Jets 1974.

Under första säsongen tillsammans i WHA gjorde Bobby Hull 142 poäng. Samma säsong noterade Nilsson 120 poäng och Hedberg 100 poäng.

”Byggde sitt spel på kraft och fart” 

Under sina fyra år tillsammans i WHA vann trion mästartiteln två gånger och producerade tillsammans 1377 poäng.

Edmonton Oilers coach och general manager Glen Sather har vid flera tillfällen sagt att han kopierade den spelstil ”The Hot Line” och Winnipeg Jets hade och att det var en stor del av förklaringen till att NHL-klubben blev mästare flera gånger under 80-talet.

Wayne Gretzky har berättat för Expressen att Hedberg och Nilsson var banbrytare i Nordamerika och att han brukade studera hur de tillsammans med Bobby Hull snabbt bytte positioner och skapade en effektiv anfallshockey, som inte fanns i NHL.

Ulf Nilsson fick beskedet om Hulls bortgång av legendarens son Bobby Jr.

– Bobby byggde sitt spel på kraft och fart och det gillade Anders och jag när vi kom till WHA. Vi hade bra kemi från det första träningspasset i Winnipeg, säger Lill-Pröjsarn.