Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Var viktigt för både mig och min familj”

Foto: DOM GAGNE/CSM/REX/SHUTTERSTOCK / DOM GAGNE/CSM/REX/SHUTTERSTOCK/I REX FEATURES
Foto: BEN NELMS / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Ännu en svensk bytte NHL-klubb på onsdagskvällen.

Alexander Edler, 35, lämnar Vancouver Canucks efter 15 säsonger i klubben.

Ny adress blir Los Angeles och Kings.

– LA hörde av sig och var verkligen intresserade, så det kändes som ett bra val för mig, säger Edler till SportExpressen.

Edler avböjde en förlängning med Canucks tidigare i sommar och valde att känna på marknaden när ”free agency” öppnade under onsdagen.

– Självklart ett jättesvårt beslut med tanke på hur länge jag har varit där och allt jag har gått igenom med Canucks. Jag har så många bra minnen från tiden där, säger Alexander på telefon från semestern hemma i Sverige.

Han undertecknade ett 1-årskontrakt med LA Kings, som ger honom 3,5 miljoner dollar. Det motsvarar ca 30,1 miljoner kronor.

– Jag har bara hört bra saker om laget och föreningen och hur det är att bo och spela där, vilket också var viktigt för både mig och familjen, säger han om varför han valde Kalifornien och Los Angeles.

Hade du ytterligare ett antal NHL-klubbar som visade intresse nu när du var fri att gå vart du ville?

– Det fanns en del intresse från andra lag, men i slutändan så var LA det bättre valet, säger Edler.


Han kom till Kanada från MoDo Hockey inför säsongen 2005-06 och tillbringade det första året i juniorligan WHL med Kelowna Rockets.

Årets efter debuterade han i NHL med Canucks och har sedan varit en grundbult i försvaret under de senaste tio säsongerna. 

Alexander Edler är känd för sitt uppoffrande defensiva spel och har gjort 925 matcher i NHL med 409 poäng, 99 mål och 310 assist, som facit.

– Han har varit en fantastisk kämpe här i Vancouver under alla åren och är en kanonkille, som varit respekterad och uppskattad av alla, säger förre lagkamraten Henrik Sedin.

I LA Kings blir Edler den näst högst betalde backen bakom Drew Doughty.

Alex, som han kallas i Nordamerika, kommer att bli en mentor till 20-årige Tobias Björnfot, som är en av flera stora backtalanger i Kings.