Victor Hedman. Foto: Del Mecum/Csm/Rex/Shutterstock / DEL MECUM/CSM/REX/SHUTTERSTOCK/I REX FEATURESVictor Hedman. Foto: Del Mecum/Csm/Rex/Shutterstock / DEL MECUM/CSM/REX/SHUTTERSTOCK/I REX FEATURES
Victor Hedman. Foto: Del Mecum/Csm/Rex/Shutterstock / DEL MECUM/CSM/REX/SHUTTERSTOCK/I REX FEATURES
Erik Karlsson. Foto: Usa Today Network / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USAErik Karlsson. Foto: Usa Today Network / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Erik Karlsson. Foto: Usa Today Network / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Brent Burns. Foto: Usa Today Network / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USABrent Burns. Foto: Usa Today Network / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Brent Burns. Foto: Usa Today Network / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

Två svenskar kan vinna Norris Trophy

Publicerad

Det är dubbelt svenskt bland finalisterna till Norris Trophy.

Både Erik Karlsson och Victor Hedman har chansen att vinna priset som NHL:s bästa back den här säsongen.

De utmanas av Brent Burns.

De svenska backarna i NHL har imponerat stort på hela hockeyvärlden den här säsongen. Oliver Ekman-Larsson, Erik Karlsson och Victor Hedman framhålls alla tre som några av ligans bästa backar.

Och nu kan de två sistnämnda prisas som just det.

NHL presenterade på fredagskvällen finalisterna till Norris Trophy, priset till NHL:s bästa back under säsongen.

Förutom San Jose Sharks Brent Burns är Ottawa Senators Erik Karlsson och Tampa Bay Lightnings Victor Hedman med i kampen.

Två svenska finalister

Erik Karlsson har vunnit priset vid två tidigare tillfällen, 2012 och 2015. Karlsson stod för 71 poäng på 77 matcher under grundserien och har hyllats stort för sina insatser så här långt under slutspelet.

26-åriga Hedman är finalist för första gången. Hedman satte personligt rekord i poäng den här säsongen med 72 poäng på 79 matcher.

De utmanas av kanadensaren Brent Burns som är finalist för andra året i rad. Burns har haft en fantastisk säsong för sitt San Jose och hade flest poäng av alla backar i NHL med 76.

Vinnaren kommer att presenteras på en gala i Las Vegas den 21 juni.

Lidström har vunnit förr

Förutom Erik Karlsson har ytterligare en svensk vunnit Norris Trophy förut, Nicklas Lidström. Detroit Red Wingsspelaren vann utmärkelsen inte färre än sju gånger, näst bäst i historien bakom Bobby Orr som vann priset åtta gånger.

Även Doug Harvey vann priset vid sju tillfällen.

Lidström vann priset 2001, 2002, 2003, 2006, 2007, 2008 och 2011.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag