Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

TV4-profilens ilska: "Blir arg och ledsen"

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

I veckans avsnitt av podcasten "Jag är ingen hockeyfru" diskuteras rasism inom ishockeyn och tv-branschen. 

Gäst är Nyhetsmorgon-profilen Soraya Lavasani.

– Jag har fått mejl och kommentarer på sociala medier med rasistisk underton, säger Lavasani i podcasten.  

I augusti i fjol meddelade Ida Björnstad att hon skulle säga upp sig från TV4. Tv-profilen, som gjorde sig ett namn i C Mores SHL-sändningar, skulle flytta till USA för att bo med kärleken Mattias Ekholm, NHL-proffs i Nashville Predators. Nu har hon en egen podcast med Jennifer Persson, som är tillsammans med Ekholms lagkamrat Filip Forsberg. 

Podcasten heter "Jag är ingen hockeyfru" och produceras i samarbete med SportExpressen. 

"En absurd situation"

I veckans avsnitt pratar Ida Björnstad och Jennifer Persson med den förras gamla kollega på Nyhetsmorgon, Soraya Lavasani. Temat är för avsnittet är rasism. Persson har själv halvfilippinskt ursprung, medan Lavasani är svensk-iranier. Båda två vittnar om att ha fått utstå rasism på grund av sitt kändisskap. 

– Jag har fått mejl och kommentarer på sociala medier med rasistiskt underton. Jag körde live från Enskede på nationaldagen för några år sedan och då hade man en fotbollscup där för ensamkommande flyktingar. Då fick jag mejl från sura män. "Varför vrålade jag om gemenskap när jag stod där med ensamkommande flyktingar, det är väl inte det nationell gemenskap handlar om?", säger Lavasani. 

"Jag blir arg och ledsen"

– Det är himla sorgligt att det finns en sån ton. Jag blir arg och ledsen. Jag tar det personligt. 

Björnstad berättar att hon har reagerat på bristen på mångfald i den svenska tv-branschen. Hon får medhåll från Lavasani. 

– Handen på hjärtat kan den bli oerhört mycket bättre. Det är inget vi kan skryta med. Det är svårt, för jag tror inte på kvotering. Jag tror på att det handlar om förändrade attityder. Dels att människor från andra kulturer vågar, och att de som anställer får en annan syn på vilka som kan göra jobbet, säger Lavasani. 

"Hockey är en väldigt vit sport"

Samtalet kommer också in på rasismen som förekommer i NHL, både mellan spelare och från publikhåll. 

– Hockeyn är en väldigt vit sport. Vi har en mörk spelare i Nashville (PK Subban, reds. anm). Hur många mörka spelare finns det ens i NHL?, säger Persson. 

– Det finns vissa läger där man kallar alla mörka spelare för basketspelare. För att mörka spelar basket. De har hittat något som inte är för grovt, men det är ju rasistiskt. Jag har hört från en spelare att publiken började göra apljud när han kom ut på isen. Det är helt absurt. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!