Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

TV4-profilens ilska: "Blir arg och ledsen"

Publicerad

I veckans avsnitt av podcasten "Jag är ingen hockeyfru" diskuteras rasism inom ishockeyn och tv-branschen. 

Gäst är Nyhetsmorgon-profilen Soraya Lavasani.

– Jag har fått mejl och kommentarer på sociala medier med rasistisk underton, säger Lavasani i podcasten.  

I augusti i fjol meddelade Ida Björnstad att hon skulle säga upp sig från TV4. Tv-profilen, som gjorde sig ett namn i C Mores SHL-sändningar, skulle flytta till USA för att bo med kärleken Mattias Ekholm, NHL-proffs i Nashville Predators. Nu har hon en egen podcast med Jennifer Persson, som är tillsammans med Ekholms lagkamrat Filip Forsberg. 

Podcasten heter "Jag är ingen hockeyfru" och produceras i samarbete med SportExpressen. 

"En absurd situation"

I veckans avsnitt pratar Ida Björnstad och Jennifer Persson med den förras gamla kollega på Nyhetsmorgon, Soraya Lavasani. Temat är för avsnittet är rasism. Persson har själv halvfilippinskt ursprung, medan Lavasani är svensk-iranier. Båda två vittnar om att ha fått utstå rasism på grund av sitt kändisskap. 

– Jag har fått mejl och kommentarer på sociala medier med rasistiskt underton. Jag körde live från Enskede på nationaldagen för några år sedan och då hade man en fotbollscup där för ensamkommande flyktingar. Då fick jag mejl från sura män. "Varför vrålade jag om gemenskap när jag stod där med ensamkommande flyktingar, det är väl inte det nationell gemenskap handlar om?", säger Lavasani. 

"Jag blir arg och ledsen"

– Det är himla sorgligt att det finns en sån ton. Jag blir arg och ledsen. Jag tar det personligt. 

Björnstad berättar att hon har reagerat på bristen på mångfald i den svenska tv-branschen. Hon får medhåll från Lavasani. 

– Handen på hjärtat kan den bli oerhört mycket bättre. Det är inget vi kan skryta med. Det är svårt, för jag tror inte på kvotering. Jag tror på att det handlar om förändrade attityder. Dels att människor från andra kulturer vågar, och att de som anställer får en annan syn på vilka som kan göra jobbet, säger Lavasani. 

"Hockey är en väldigt vit sport"

Samtalet kommer också in på rasismen som förekommer i NHL, både mellan spelare och från publikhåll. 

– Hockeyn är en väldigt vit sport. Vi har en mörk spelare i Nashville (PK Subban, reds. anm). Hur många mörka spelare finns det ens i NHL?, säger Persson. 

– Det finns vissa läger där man kallar alla mörka spelare för basketspelare. För att mörka spelar basket. De har hittat något som inte är för grovt, men det är ju rasistiskt. Jag har hört från en spelare att publiken började göra apljud när han kom ut på isen. Det är helt absurt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag