Tung baksmälla för regerande mästarna

Foto: USA TODAY NETWORK / KIM KLEMENT-USA TODAY SPORTS/SIP SIPA USA
Foto: USA TODAY NETWORK / KIM KLEMENT-USA TODAY SPORTS/SIP SIPA USA

LOS ANGELES. Baksmälla?

Eller underskattning.

Tampa Bay Lightning firade Stanley Cuptiteln från förra säsongen före nedsläpp i nattens seriepremiär mot Pittsburgh Penguins.

Gästerna var utan anfallsstjärnorna Sidney Crosby och Jevgeni Malkin, men lyckades ändå vinna med 6-2.

– Penguins gjorde en perfekt bortamatch medan Tampa bjöd på ett riktigt bottennapp. Inte många trodde på den här utgången ikväll, kommenterade förre NHL-stjärnan Ray Ferraro i tv-sändningen av matchen hos ESPN.

Inför en peppad hemmapublik hissades mästarfanan upp i taket av Amalie Arena och den väldiga Stanley Cuppokalen fanns också med ute på isen.

 Det var fest inför utsålda hus, vilket betyder 19 092 åskådare.

 Men sedan var partyt snabbt över i västra Florida.

 Efter en mållös första period, där Pittsburgh vann skottstatistiken med 14-7, fortsatte man dominansen i den andra perioden och kopplade greppet med två snabba mål.

Gästernas 2-0-ledning stod sig till mitten av den tredje perioden när Dominik Simon gjorde 3-0.

 – Lightning saknar energi och skapar inga riktiga målchanser. Allt beröm till Penguins, de är kvickare och mer aggressiva, sa backlegendaren Chris Chelios, som tillhör den nya staben av expertkommentarer hos ESPN.

Sex olika målskyttar 

 Hemmafansen fick ett litet hopp när Tampa Bay reducerade till 1-3 efter 14.23 minuter av den sista perioden, men Pittsburgh svarade med att göra 4-1 bara 30 sekunder senare.

 I tom kasse.

 Tampacoachen Jon Cooper chansade och plockade ut målvakten Andrej Vasilevskij med sex minuter kvar, men den toppningen gick inte hem.

 Innan matchen var över hade Penguins gjort ytterligare två mål i tom kasse.

 Det var en verklig lagseger för Pittsburgh, som hade sex olika målskyttar.

 Mest känslofyllt var det när 36-årige Brian Boyle placerade 2-0-målet bakom Vasilevskij. Boyle kämpade till sig en plats i Penguins efter en PTO (Professioan Try Out) och fick beskedet först i fredags att han spelat till sig en tröja.

 Boyle, som härom året drabbades av cancer, hittade ingen intresserad klubb i NHL förra säsongen och spelade inte.

 Det här var hans första NHL-match på 14 månader.

 – Men han fortsatte att åka och träna varje dag hemma i Boston hela förra vintern och blev sedan uttagen till det amerikanska VM-laget, där han också var lagkapten. Det är en fantastisk historia att han nu är tillbaka i NHL och gör mål i debuten för Pittsburgh, sa Emily Kaplan, som var placerad mellan spelarbåsen som insider under tv-sändningen.

”Ingen gav honom en chans”

 Förre NHL-coachen Barry Melrose hyllade också Boyle från sin plats i expertpanelen uppe på läktaren.

– Man känner för en kille som Boyle efter allt han har gått igenom. Ingen gav honom en chans förra säsongen. Han har flyttat runt bland klubbarna i ligan genom åren, men är fortfarande hungrig trots att han fyllt 36 år, kommenterade Melrose.

 ESPN, som är tillbaka som innehavare av NHL-rättigheterna i USA efter 16 års frånvaro, hade satt ihop en namnstark expertpanel med Melrose, Chris Chelios och Mark Messier.

 De var alla överraskade över Tampa Bays bleka insats.

 – Det finns ingen anledning till panik, men den här insatsen var under all kritik för ett lag med de stjärnor Tampa har, menade experttrion.

 Victor Hedman assisterade till 1-3-målet, då det var hans skott utifrån som Anthony Cirelli styrde in.

 Hedman spelade mest av alla i Lightning med sina 23.54 minuter under 26 byten. Han hade tre skott på mål och var +/-0.

 Hos Pittsburgh var Marcus Pettersson +2. 

 Lagets mål gjordes av Danton Heinen, Brian Boyle, Dominik Simon, Teddy Blueger, Evan Rodrigues och Bryan Rust.