Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tufft - jag har knappt börjat fundera på det”

Mattias Ekholm fiskar röding i Hemava.Foto: Privat
Ida Björnstad under vistelsen i Sverige.Foto: Privat
Mattias Ekholm.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mattias Ekholm och Ida Björnstad med sonen William i USA.Foto: MAGNUS NYSTRÖM
Mattias Ekholm.Foto: KATHY WILLENS / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Hockeymånaden är här.

Det betyder att smekmånaden är över för Mattias Ekholm Björnstad, 30.

Egentligen hann den inte ens börja för Nashvilles svenske backstjärna och hans fru Ida Ekholm Björnstad, som gifte sig på midsommarafton i Stensele kyrka utanför Storuman.

– Vi skjuter smekmånaden på framtiden. Ida och vår son William, som är drygt två år, är kvar hemma i Sverige tills vidare, säger Mattias.

Han återvände till Nashville förra torsdagen för att göra sig redo inför Predators träningsläger, som startar på måndag.

Den 26 juli åker han i väg med lagkamraterna till den spelort, där laget ska försöka ta sig vidare genom ett ”Play-in”. Det ser ut att bli Edmonton.

Så man kan skoja och säga att Ekholm Björnstad åker på smekmånad med killarna i laget.

– Haha, ja, lite så är det väl. Men läget är som det är och skulle vi gå långt i slutspelet verkar det som familjerna kan ansluta till semifinalen, berättar Mattias.

Han tog familjen med sig och åkte hem till Sverige i början av april, så det blev tre månader utan hockey och lite pendlande mellan Borlänge i Dalarna och Storuman i Västerbotten, där Ida har sin familj.

Innan våren smälte isarna uppe i fjällen hann familjen Ekholm med vinterfiske där uppe.

– Fantastisk avkoppling och vi fick några fina rödingar. Skönt att bara vara ute i naturen. Vi gjorde några resor upp till Storuman under tiden hemma i Sverige, berättar han.

Det var också där midsommarbröllopet ägde rum.

– Med tanke på coronaviruset fick vi modifiera bröllopet och den efterföljande middagen. Det var bara totalt 17-18 personer på plats, bara den absolut närmaste familjen, helt enkelt. Men det var fint, man hinner prata med alla när man är så få.

En dryg vecka senare satte sig Mattias Ekholm Björnstad på flyget till USA för att hinna med den karantän alla spelare från Europa måste genomgå innan de får ansluta till lagets träningar.

– Jag åker och testar mig varannan dag och hittills har jag klarat mig undan covid-19. Vi klarade oss hela familjen under hela tiden hemma i Sverige, så det är bara att hoppas att det går fortsatt bra, säger Mattias.

Skjuter upp smekmånaden

Smekmånaden, då?

– Vi skjuter den lite på framtiden. William, som hunnit bli drygt två år, tar upp mycket av tiden och det är förstås bara roligt. Vi hinner med smekmånaden så småningom.

Midsommarbröllop i vackra Stensele kyrka, hur var den upplevelsen?

– Magiskt. Ida har ju växt upp med den kyrkan och allt blev bra, så vi är nöjda.

Inte ens myggen störde?

– Nej, jag och svärfar åkte i väg dagen före och köpte sådana där rökelser som håller dem borta och det gjorde susen.

Nu väntar ett träningsläger i Nashville och sedan Arizona Coyotes i bäst av fem matcher i ”play-in”?

– Jag har knappt börjat fundera på den matchserien. Men det blir en jättetuff nöt för oss att knäcka. Arizona är på uppgång, men samtidigt hade vi en positiv trend innan spelstoppet kom. Vi gjorde bra resultat och hade en bra anda i laget, så det ska bli superkul.

Efter fyra månaders uppehåll kommer alla lag till omstarten med friska trupper, vad kommer det att betyda?

– Ja, alla har fått läka sår och skavanker, så nu gäller det att ta tillvara på chansen.

Mattias Ekholm om framtiden i NHL

Du har två år kvar på kontraktet, ser du en fortsättning i NHL efter säsongen 2021-22?

– Är kroppen hel bara, så känner jag att jag kan spela på en bra nivå i ytterligare några år. Målsättningen är absolut att stanna kvar i några år till.

Tufft att vara nygift och ha Ida och William kvar i Sverige nu när allvaret börjar?

– Klart att det blir tungt att vara borta från dem under en längre tid, men vi tyckte inte att det var rätt mot en tvååring att tvingas åka fram och tillbaka. Och dessutom har Ida så bra hjälp där hemma med honom, men skulle vi gå vidare till semifinal är det möjligt att de kommer över.

Hur har du kunnat hålla i gång hemma i Sverige under de tre månaderna där?

– Jag fixade till ett gym hemma i garaget med redskap för styrke- och konditionsträning och sedan fick jag använda den is Falun hade i sin arena. De var verkligen tillmötesgående.

Är du rädd att smittas av coronaviruset?

– Nej, jag är inte jätterädd att få sjukdomen. Man måste leva vidare trots allt som händer och följa reglerna. Det är masktvång när man går ut här i Nashville. Jag åker bara ut när jag behöver handla på mataffären. Men det är så tråkigt att laga mat ensam hemma, det känner jag redan efter fem dagar här utan familjen, säger Mattias Ekholm Björnstad.