Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Trodde jag skulle svimma – jag kunde knappt andas”

Bruins jubel 2011. Zdeno Chara vara kapten då, och Zdeno Chara är kapten nu. Foto: JONATHAN HAYWARD / AP THE CANADIAN PRESS
Bostons Joakim Nordström och St Louis-målvakten Jordan Binnington. Foto: ERIC CANHA/CSM/SHUTTERSTOCK / ERIC CANHA/CSM/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Upploppen i Vancouver efter game seven 2011.Foto: RYAN REMIORZ / AP THE CANADIAN PRESS

TORONTO. Match sju i Stanley Cup-finalen – nu är det dags för hockeyns ultimata uppgörelse.

Bruins stod som segrare senast det hände, men frågan är om inte Boston jublade ännu mer efter game seven 2001 – trots att Bruins inte spelade.

Det var då deras älskade Ray Bourque fick lyfta bucklan efter 22 år.

– Jag trodde jag skulle svimma, jag kunde knappt andas, säger Bourque om karriärens sista stund. 

Det har ett särskilt skimmer över sig, uttrycket ”game seven”. Redan i de första slutspelsomgångarna höjs pulsen när den sjunde och avgörande matchen kommer. Det är då allting ställs på sin spets. Vinna eller försvinna. Spela vidare i slutspelet eller spela golf. 

Men i en Stanley Cup-final, då är det flera resor värre… Bucklan kommer att delas ut och ett lag går till historien och det andra får gå till duschen, tomhänta. 

– Det är klart att det blir jättespeciellt. Att gå hela vägen, och det kommer ner till en match. Det blir inte större än så, sa Bostons Joakim Nordström efter sjätte matchen när Boston skåpade ut St Louis och såg till att det nu blir en game seven.

– Det kommer bli mycket känslor. Jag kan inte ens föreställa mig hur det kommer att bli. Det finns inget större. Det är det här man drömmer om, säger Bostons Marcus Johansson när han träffar medier ett par dagar innan matchen som spelas natten mot torsdag, svensk tid.

– Man jobbar hela livet för en sån här chans. 

https://twitter.com/NHLBruins/status/1138172063083048961

Förra gången en sjunde avgörande avgjordes var Boston också på isen.

Bruins slog Sedinarnas Vancouver Canucks i finalen 2011 och säkrade lagets första Stanley Cup sedan storhetstiden på 70-talet. Den finalen utmärkte sig också genom att Vancouverfansen startade upplopp i stan, i ilska och besvikelse över förlusten.

Men minst lika klassisk, och för många i Boston ännu mer känslosam, var game seven i Stanley Cup-finalen 2001. Ja, den som spelades mellan Colorado och New Jersey. 

Det var då Ray Bourque, som i 20 år kämpat för att få ta bucklan till Boston, äntligen fick lyfta bucklan. 

Bourque, älskad lagkaptenen i Bruins och den bästa back klubben sett sedan Bobby Orr, hade i slutet av föregående säsong bett om en trejd för att få en chans att vinna. Boston vid sekelskiftet var inte ett lag som hade med Stanley Cup att göra. 

– Att vinna Stanley Cup var allt jag hade kvar att uträtta. Folk sa alltid ”Bourque hade en grym karriär, men han vann aldrig.” Det smärtade mig att höra det, säger han i en intervju med NHL.com.

Colorado vann den avgörande matchen med 3–1 och chansningen – att välja ut ett lag i hela ligan med bäst chans att vinna – gick hem för Bourque. 

– Jag trodde jag skulle svimma, jag kunde knappt andas, säger han om slutminuterna. 

– Det var en otrolig upplevelse när det var klar. Och en otrolig lättnad. 

Ray Bourque får bucklan av Joe Sakic.Foto: BILDBYRÅN

Scenerna är lagkaptenen Joe Sakic tar emot trofén är klassiska – i stället för att höja bucklan över huvudet, som kaptenen alltid brukar, åker han fram till Bourque som får lyfta den först. 

Några dagar senare fylls City Hall Plaza i Boston med tusentals jublande fans när Bourque tar bucklan till Boston. Efter Stanley Cup-segern var Bourques karriär över. 

Ray Bourque lyfter Stanley Cup i Boston. Foto: STEVEN SENNE / AP TT NYHETSBYRÅN

Och nu, under natten mot torsdag, har Boston för första gången chansen att vinna en game seven på hemmaplan. 

För St Louis är det första gången någonsin i en game seven i en Stanley Cup-final. 

Hur det än slutar lär det bli ett drama att minnas.