Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Trodde att jag skulle dö – jag var så sjuk”

Hockeylegendaren Börje Salming berättar om karriären, minnena och om varför han täckte skott med huvudet.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Igår firade Börje Salming sin 69:e födelsedag. I en intervju med nhl.com berättar den svenske NHL-legendaren att han inte var säker på att han skulle få uppleva den överhuvudtaget – efter att han drabbats av svåra coronaliknande symptom.

– Det kändes som att jag var döende. Jag trodde att jag var det. Det var så pass illa. Det är svårt att beskriva, men jag var så sjuk. Jag tänkte faktiskt att ”det här kan vara det som tar mig”, säger han.

Det var för en månad sedan som Börje Salming började känna av symptomen.

Han skakade av feber och hade svårt att andas.

Den svenske NHL-legendaren fördes akut till sjukhus med ambulans, men kunde åka hem igen redan dagen därpå. Han har varit i karantän sedan dess.

– Det var läskigt. De sa aldrig om jag fått coronaviruset eller inte. När det här hände hade det inte riktigt drabbat Sverige på samma sätt som det har nu. Det var lite tidigare. Men vad det än var så har jag sett till att hålla mig hemma, ta hand om mig själv och göra vad jag kan för att bli bättre igen, säger Börje Salming till nhl.com.

Börje Salming: ”Det såg inte bra ut”

Salmings dotter, mångkamparen Bianca Salming, berättade om oron för sin pappa i en intervju med SportExpressen i början av april.

– Det är ganska betryggande att min farmor bor uppe i Kiruna där det är lite lugnare. Men det är klart att jag är orolig för henne, men även för pappa. Han är heller inte den yngsta, han har haft problem med hjärtat också så då blir han också riskgrupp. Men jag vet att han är jätteförsiktig själv, sa hon då.

Börje Salming har nu börjat repa sig igen, även om han ännu inte är helt återställd.

Och han uppskattade gårdagens födelsedag mer än vad han brukar göra.

– Man får ett annat perspektiv efter att ha varit med om något sådant här. Man uppskattar att bara kunna vara här och fira. För om jag ser tillbaka så såg det inte bra ut.

Börje Salming har tidigare engagerat sig för organdonation. Här i en intervju med Expressen från 2019.