Erik Karlsson. Foto: DANIEL LEA/CSM/REX/SHUTTERSTOCK / DANIEL LEA/CSM/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURESErik Karlsson. Foto: DANIEL LEA/CSM/REX/SHUTTERSTOCK / DANIEL LEA/CSM/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURES
Erik Karlsson. Foto: DANIEL LEA/CSM/REX/SHUTTERSTOCK / DANIEL LEA/CSM/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURES
Ottawa trejdade bort Dion Phaneuf och Nate Thompson mitt under match. Foto: FRED CHARTRAND / AP TT NYHETSBYRÅNOttawa trejdade bort Dion Phaneuf och Nate Thompson mitt under match. Foto: FRED CHARTRAND / AP TT NYHETSBYRÅN
Ottawa trejdade bort Dion Phaneuf och Nate Thompson mitt under match. Foto: FRED CHARTRAND / AP TT NYHETSBYRÅN

Trejdades bort – mitt under match

Publicerad

LOS ANGELES. Så har utförsäljningen av äldre spelare i Ottawa Senators börjat.

Under lagets bortamöte med regerande Stanley Cupmästarna Pittsburgh i natt, svensk tid, bytte man bort backstjärnan Dion Phaneuf, 32, och forwarden Nate Thompson, 33.

Från Los Angeles Kings får Senators forwardarna Marian Gaborik, 36, och Nick Shore, 25.

”Det är med en tår i ögat jag säger farväl till de här två killarna", skriver Erik Karlsson på Twitter i natt.

Till Ottawa Sun sa Erik efter matchen:

– Dion är en god vän till mig och alla andra i laget, så det är tungt att tvingas se honom försvinna. Men det är baksidan av den här branschen.

Senators tvingas betala 25 procent av Phaneufs lön under de tre säsonger han har kvar på sitt jättekontrakt, som löper ut 2021.

Hans årslön är 7 miljoner dollar, vilket motsvarar ca 56 miljoner kronor.

Erik Karlsson om trejden

Men affären sparar ändå 4 mijoner dollar, 32 miljoner kronor, i lönekostnader för Ottawa, som väntas trejda Gaborik vidare.

– Det här är ett resultat av den situation vi försatt oss i. Vi är alla medvetna om att förändringar kommer. Dion har gjort massor av nytta för oss sedan han kom hit, så Kings får en kvalitetspelare, kommenterade Erik Karlsson, som är Ottawas lagkapten.

Senators har ju nu påbörjat en föryngring av spelartruppen och ville bli av med 32-årige Phaneuf och hans dyra kontrakt.

Han kom till Ottawa under säsongen 2015-16 från Toronto.

 

LÄS MER: NHL – matcher i dag, matcher i tv, resultat och statistik

 

Det mesta talar också för att Ottawa inte har användning för en 36-åring som Gaborik, som haft det tufft i Kings i vinter och varit petad vid flera tillfällen under den senaste tiden.

För Kings betyder trejden att man försöker hitta mer stabilitet i försvaret, som har läckt i vinter. Man fick stryk i Carolina i natt med 3-7.

Vad det här innebär för lagets svenska backar Christian Folin och Oscar Fantenberg är svårt att gissa. Fantenberg är sedan några veckor tillbaka i farmarlaget Ontario Reign med Folin spelat regelbundet. Han var +1 i nattens match.

Fler trejder är att vänta i både Ottawa och LA Kings före deadline den 26 februari.

”Förstod att något var på gång”

Ottawa fick stryk med 3-6 i Pittsburgh i natt. Phaneuf plockades av isen under den andra perioden sedan Senators uppgörelse med LA Kings blev klar och spelade inte under den sista perioden.

– Vi spelare undrade varför han inte kom ut på isen till den sista perioden. Vi förstod att något var på gång, Det är surt att förlora goda kompisar, som Dion och Thompson, säger forwarden Mark Stone.

Dion Phaneuf är sedan 2013 gift med kanadensiska skådespelerskan Elisha Cutbert, 35, som jobbat regelbundet i Hollywood både tv- och filmroller under många år.

Ottawas general manager, Pierre Dorion, fick sitt kontrakt förlängt med tre år i förra veckan och deklarerade då att han och ägaren Eugene Melnyk kommit överens om en plan för att bygga ett nytt och yngre lag nu när slutspelsplatsen i år redan är förlorad.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag