Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre Kronor-profilens nya liv: ”Tappar sig själv lite”

Douglas Murray i hemmaarenan. Foto: Gunnar Nordström
Murray i ett slagsmål under sin aktiva karriär. Foto: ALEX GALLARDO / AP FR170211 AP
Det blev även en sväng i Pittsburgh för Murray. Foto: JEANINE LEECH/ICON SMI / BILDBYRÅN/ICON SMI ICON SMI

SAN JOSE. Douglas Murray, 38, är tillbaka i San Jose.

Men inte för att leva "pensionärsliv" på hockeypengarna.

– Man tappar sig själv lite när man inte har ett jobb att gå till, säger Murray och berättar om sin nya tillvaro i Kalifornien. 

Och kampen för att förbättra vilkoren för gamla spelare i ligan. 

Douglas Murray gjorde 518 matcher i NHL under åren 2005-14.

Huvuddelen av NHL-karriären tillbringade han i San Jose Sharks, där han blev en publikfavorit för sitt orädda och tuffa spel.

Det blev 64 poäng, 7 mål och 57 assist, i NHL för Murray. Och 412 utvisningsminuter.

Förutom Sharks representerade Douglas Murray under slutet av karriären i Nordamerika också Pittsburgh Penguins och Montreal Canadiens.

Hans sista säsong i ligan var 2013-14.

Efter några år hemma i Sverige är Douglas tillbaka i San Jose.

Men inte för att leva ”pensionärsliv” på hockeypengarna.

– Nej, jag vill ha något att göra hela tiden. Dels är jag involverad i ett stort fastighetsprojekt här och sedan hjälper jag Sharks med affärsutveckling och spelarfacket NHLPA med att förbättra villkoren för tidigare spelare.

– Jag startade Sharks Alumni Association för lite över ett år sedan och det är något jag är rätt stolt över. Vi gav bort 120 000 dollar (ca 1,1 miljoner kronor) under vårt första år. Det är inget uppdrag jag får betalt för, men det är som tre jobb när det gäller omfattningen.

– Så att spela hockey var lätt jämfört med det jag gör nu. Det är fullt upp och det är så jag vill ha det. Att vara pensionär är så överreklamerat, tycker jag, säger Douglas när han träffar SportExpressen i samband med All Starmatchen i sin gamla hemmaarena, SAP Center. Eller populärt kallad för "The Shark Tank".

Douglas Murray under ishockey-VM 2008.Foto: ANDREAS HILLERGREN / © BILDBYRÅN

 

”Tappade sig själv lite”

Han testade att leva en avslappnad tillvaro hemma i Sverige efter att ha avslutat hockeykarriären.

– Visst kan det vara skönt att bestämma över sin egen tid, men man tappar sig själv lite när man inte har ett jobb att gå till. Jag fattade inte hur stor effekt det hade på mig personligen. Inte för att något dåligt hände, men jag är lyckligare än någonsin nu och jobbar hårdare än någonsin.

Hur hamnade du som förste svensk i styrelsen för NHL Players Alumni Association?

– Det är en stor ära och efter ett antal bedrövliga år har organisationen blivit bättre under det senaste året. Glenn Healy ska ha mycket av äran för att han har tagit tag i de här frågorna och byggt ut verksamheten och skapat ett helt nytt sätt att se på vad som kan och måste göras.

– Jag har tillbringat mycket tid med Healy och några andra av eldsjälarna och de gillade mina idéer om vad som måste göras, så jag blev nominerad och inröstad i styrelsen i lördags.

Vad kommer du att jobba med för frågor?

– Jag kommer att jobba mycket med att hjälpa de europeiska spelarna som varit i NHL. De blir ofta bortglömda när de flyttar hem efter karriären. Vi vill att de ska veta om de förmåner som finns, och som vi kan erbjuda, och sedan ska vi börja göra mer business där borta.

– Vad som händer nu är att vi fått med oss de stora stjärnorna, som Wayne Gretzky och Mario Lemieux och andra viktiga spelare. Så vi har fått med oss över tusen spelare av de 3800 före detta spelare i ligan som existerar.

Så tjänar de pengar

Hur kan ni tjäna pengar åt den här gruppen av spelare?

– Till exempel genom att vi får vår del av de inkomster som tv-speltillverkarna tar in när de använder kända namn, som Mats Sundin. Vi använder naturligtvis inga namn som inte har skrivit på det här avtalet och det är viktigt att ju fler namn vi får desto starkare blir vi i förhandlingar med olika företag.

– Upper Deck har skrivit ett avtal med oss och kommer att göra en helt egen serie av samlarkort med bara Alumni-spelare, för att ta ett exempel. Fanatics är ett annat företag, som vi samarbetar med nu. Tidigare kunde företag göra en Douglas Murray-tröja utan att vi fick en enda spänn för det. Vårt stora mål i slutänden är att förbättra villkoren för de stora legendarer, som spelade på 1950-, 60- och 70-talet och i dag får 12 000 Kanadadollar om året i pension (motsvarande drygt 80 000 svenska kronor), vilket inte går att leva på, Vi vill hjälpa de här spelarna, som har byggt upp NHL och hockeyn och slagits för alla rättigheter vi har i dag.

Wayne Gretzky tjänade 175 000 dollar på ett år. Foto: CHARLES REX ARBOGAST / AP

– Sedan finns det ju rättigheter i dag, som jag önskar att jag hade när jag spelade. Ta bara det här med en vecka ledigt under säsongen, man behöver det för kroppen med alla matcher, träningar och resande. Och lönen jag hade skulle aldrig existerat utan de spelare som fanns i ligan före mig.

– Wayne Gretzky tjänade 175 000 dollar ett år, det är ungefär en tredjedel av den minimilön som är accepterad i NHL i dag. Så allt som har gjorts genom tiderna är tack vare alla gamla spelare och vi borde göra vårt bästa för att se till att de kan leva ett bra liv efter allt hårt arbete de har stått för.

Hur många medlemmar har ni i Sharks Alumni?

– Vi har typ 18 stycken lokalt, men det är tufft att leva här då San Jose är ett dyrt område med höga levnadsomkostnader. Många flyttar härifrån när de är klara med hockeyn.