Foto: / © BILDBYRÅNFoto: / © BILDBYRÅN
 Foto: / © BILDBYRÅN
Foto: CHRIS SZAGOLA/CSM/REX / CHRIS SZAGOLA/CSM/REX/IBL REX FEATURES [DOWNLOADEDFoto: CHRIS SZAGOLA/CSM/REX / CHRIS SZAGOLA/CSM/REX/IBL REX FEATURES [DOWNLOADED
 Foto: CHRIS SZAGOLA/CSM/REX / CHRIS SZAGOLA/CSM/REX/IBL REX FEATURES [DOWNLOADED

Tre Kronor-ikonen berättar om tragedin

Publicerad

LOS ANGELES. Kjell Samuelsson var 27 år när han debuterade i NHL och hann med 14 säsonger i världens bästa liga innan han lade av.

För SportExpressen berättar Tre Kronor-hjälten om arbetet med Philadelphia Flyers, viljan att hjälpa klubbens unga backtalanger och tragedin när hans hus brann ner.

– Vi var hemma i Leksand på semester när jag fick ett samtal från en granne att vårt hus låg i aska, säger Samuelsson.

Kjell Samuelsson är 58 år i dag.

Han kan se tillbaka på en lång och framgångsrik karriär i Nordamerika med Stanley Cupvinsten med Pittsburgh Penguins 1992 som höjdpunkten.

Samuelsson gjorde sin sista säsong i NHL 1998-99 när han representerade Tampa Bay Lightning i 46 matcher.

Sedan handlade det om tränarjobb i Flyers farmarlag Philadelphia Phantoms under 13 säsonger i AHL.

De senaste åren har han jobbat med spelarutveckling hos Philadelphia Flyers.

- Mitt jobb är att ta hand om de backtalanger vi draftar. Att hjälpa dem i deras utveckling, så att de kan bli NHL-spelare. Det betyder att jag reser mycket under säsongen, det kan vara för att besöka spelare vi har i Europa, amerikanska collegelag, kanadensiska juniorligor eller i AHL.

En av de unga spelare Kjell Samuelsson hjälpt till en plats i Philadelphia Flyers i höst är Robert Hägg, 22. Efter tre säsonger i AHL har han nu spelat till sig en ordinarie plats i Flyers.

- Roberts sista år i AHL var jäkligt bra. Han var vår bäste back i farmarlaget Lehigh Valley ifjol och har efter hårt jobb under flera år nu blivit en stadig NHL-back, som kommer att ha många bra år i ligan framöver, säger Kjell.

Kjell Samuelsson: "Det är en liten omställning"

När SportExpressen får tag på Kjell Samuelsson en lördag eftermiddag är han i Madison, Wisconsin, för att se en collegematch.

- Visst är det en liten omställning sedan jag coachade. Man är mer ensam i det här jobbet, det är mycket resor på helgerna för att kolla upp spelare vi har inom organisationen för att se hur de utvecklas.

- Men jag är inte där för att skälla på killarna utan det är mer som att vara en extraförälder. När Flyers först frågade om jag ville jobba med "player development" tänkte jag, "vad fan gör de personerna". Men det är ett väldigt intressant och spännande jobb. I dag har klubbarna inte råd att kasta bort några draftval. Antingen ska de bli så bra att de tar en plats i laget eller så ses de som en värdefull tillgång, som man kan använda i en spelaraffär med en annan klubb.

Kjell Samuelsson är en av få svenska NHL-proffs, som valt att bo kvar i Nordamerika efter karriären.

Han och hans amerikanska hustru Vicki bor i Voorhees i södra New Jersey.

Huset i Leksand brann ner 

Många av spelarna i Philadelphia Flyers bor där, då klubben har sin träningsanläggning i närheten Det är bara ungkarlarna i laget som har downtown Philadelphia som bostadsort.

Kjell och Vicki har tre barn, sönerna Lukas, 21, och Mattias, 17, spelar hockey medan tioåriga dottern Gabriella satsar på fotboll.

- Grabbarna är utflugna och spelar collegehockey, så nu flyttar vi snart till Pennsylvania, där vi ska bo i en stad som heter West Chester. Det blir lite närmare för mig till AHL-matcherna med farmarlaget i Lehigh Valley, säger Kjell.

För tio år sedan hade familjen Samuelsson en traumatisk upplevelse när deras hem i Voorhees gick upp i lågor efter ett blixtnedslag.

- Vi var hemma i Leksand på semester när jag fick ett samtal från en granne att vårt hus låg i aska. Blixten hade slagit ner en måndag kväll och sedan hade elden legat och pyrt i två dygn. På onsdagen var hela huset övertänt och gick inte att rädda.

- När jag fick samtalet trodde jag att det var ett skämt, men så började våra söner kolla på Facebook och kunde se vad deras kompisar skrivit. Vicki och jag fick kasta oss på flyget och ta oss till USA.

Vad gick förlorat?

- I stort sett allt vi ägde. Inklusive alla mina sparade matchtröjor från NHL-åren och så vidare. Men NHL var snälla och gav mig nya. Stanley Cupringen från segern med Pittsburgh 1992 hade jag i ett kassaskåp i sovrummet på övervåningen. Kassaskåpet rasade ner i källaren, men innehållet var oförstört, tack och lov. Vi fick hyra en låssmed som kom och öppnade det.

"Byggde nytt hus på tomten"

Hur kom ni på fötter efter branden med allt vad det måste ha inneburit i form av förlorad egendom och känslor?

- Det tog ett långt tag att tjafsa med försäkringsbolaget, men så småningom byggde vi ett nytt hus på samma tomt. Men i dagarna har vi sålt det huset och ska flytta till andra sidan av Philadelphia. Det känns rätt tid att göra det nu.

- Vicki jobbar med köksdesign åt ett företag i området och har fullt upp med det nu.

Hur bra spelare är era söner?

- Det ska nog inte jag som pappa uttala mig om, haha. Mattias spelar med USA:s utvecklingslag med Plymouth som bas och kan bli draftad nästa sommar. Lukas spelar collegehockey i Western Michigan University under förre NHL-coachen Andy Murrays ledning.

Vad saknar du mest från din aktiva tid i NHL?

- Ja, inte saknar jag alla träningar. Nej, vad man saknar är att sitta i omklädningsrummet och snacka hockey över en kopp kaffe. Och allt annat tugg, som förekommer där. Man kan inte få den jargongen någon annanstans i livet.

Nöjd med NHL-karriären?

- Ja, det finns inget som skulle vilja ha ogjort. Jag kunde spela tills jag var 40 år och det är få förunnat att få vinna Stanley Cup. Jag spelade dessutom två finaler med Philadelphia, så jag har fått uppleva mycket.

"Försöker åka till Leksand varje sommar"

Hur var det att spela i det där fantastiska mästargänget ni hade i Penguins?

- Det var så otroligt lätt att spela i Pittsburgh då med stjärnor, som Mario Lemieux, Jaromir Jagr, Kevin Stevens och Ron Francis i laget.

Du spelade också i New York Rangers i början av NHL-tiden, var trivdes du bäst?

- Jag var lyckligt lottad att bli trejdad till bra lag efter åren i New York. Jag skulle nog vilja säga att jag trivdes bäst i Philadelphia.

Det blev 813 matcher i NHL trots att du kom till ligan som 27-åring?

- Plus 123 matcher i Stanley Cup och just slutspelet är en upplevelse. Man måste vara jävligt motiverad om man ska orka sig igenom en lång NHL-karriär utan att få spela i Stanley Cup. Då är publiken skogstokig. Ja, världen står stilla matchdagar.

Hur ofta är du i Sverige?

- Vi försöker åka till Leksand varje sommar, men i somras var alla så upptagna att det blev bara jag och Gabriella som tog oss dit.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag