Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tränarens samtal till Hedmans föräldrar

Victor Hedman utsågs till slutspelets mest värdefulle spelare.
Foto: Jason Franson / AP
Foto: PERRY NELSON / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN
Familjen Hedman firar Tampas seger. På bilden syns Victor Hedmans föräldrar Elisabeth och Olle, Hedmans bror Oscar med sönerna Truls och Oliver.
Foto: Privat

LOS ANGELES. Victor Hedman hyllas över hela hockeyvärlden efter mästartiteln i natt och utmärkelsen som NHL-slutspelets mest värdefulle spelare.

Firandet och hyllningarna spred sig hela vägen från Edmonton, där Tampa Bay besegrade Dallas Stars i Stanley Cupfinalen, till stadsdelen Varvet hemma i Örnsköldsvik.

Där fick mamma Elisabeth och pappa Olle ta emot hundratals mejl och telefonsamtal.

En av de som ringde var Lightnings coach, Jon Cooper.

– Jag har lärt känna honom genom åren, då Victor varit så länge i Tampa Bay. Han är en väldigt sympatisk och omtänksam person, säger Olle till SportExpressen.

Det var stolta hockeyföräldrar med efternamnet Hedman, som satt uppe framför tv:n natten till tisdagen och följde sonen Victor först ta emot Conn Smythe Trophy och sedan lyfta den väldiga Stanley Cuppokalen.

– Vi är jättestolta. Det är ofattbart att få vara med om detta, säger Olle.

Han följde matchen iklädd Victors matchtröja från finalserien 2015, då Tampa Bay föll med 2-4 i matcher mot Chicago Blackhawks.

Vidskeplig? Ja, hör bara.

– Elisabeth har suttit uppe varje natt under slutspelet och följt matcherna. Så länge jag sov vann Tampa, men så sprack den grejen i den femte matchen. Så nu var jag vaken den är gången och tittade på matchen och för första gången tog jag på mig Victors tröja från 2015. och se, det fungerade, skrattar Olle.

Firar Stanley Cup-segern i kväll

Men något firande direkt på tisdagsmorgonen blev det inte.

– Nej, klockan sex i morse skjutsade jag Elisabeth till jobbet på Hållängets förskola. Men ikväll kommer Oscar med sin familj, så då ska vi fira lite.

Oscar har just avslutat sin långa hockeykarriär i Modo Hockey. Tredje sonen, Johan, bor med sin familj i Mörrum.

Olle har också ett långt förflutet i Modo Hockey.

– Jag var materialförvaltare för det äldre juniorlaget i elva år, men såg inte till Victor så mycket. Han passerade förbi juniorlagen rätt snabbt och försvann till A-laget, säger Olle.

”Han har ringt tre gånger”

Har ni hunnit tala med Victor?

– Ja, han har ringt tre gånger sedan de vann. De sista två gångerna var det ledare i laget, som ville gratulera oss. Först fystränaren Mike Poirier och sedan Jon Cooper. Vi blev jätteglada att de hörde av sig också. De är fantastiska personer, säger Olle.

Surt att ni inte kunde vara på plats och följa finalserien?

– Ja, det hade förstås varit trevligt. Det är jättetråkigt att man tvingats spela utan publik. Vilket fantastiskt firande det hade blivit.

Rasmus Dahlin i Sverige under pausen