Kritiken mot NHL efter avslöjandet

Utsattes för grova sexuella övergrepp av NHL-klubben Chicago Blackhawks viceocoach Brad Aldrich,
Kyle Beach i HV71.
Foto: MIKAEL FRITZON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TSN
Foto: TSN
Foto: TSN
Joel Quenneville
Foto: USA TODAY NETWORK / JASEN VINLOVE-USA TODAY SPORTS/S SIPA USA

LOS ANGELES. Hans namn har varit anonymt och skyddat i över tio år, som John Doe.

Under natten till torsdagen, svensk tid, trädde Kyle Beach, 31, fram och berättade att han är den spelare som utsattes för grova sexuella övergrepp i maj 2010 av NHL-klubben Chicago Blackhawks videocoach Brad Aldrich.

– Jag gör det för att ingen annan spelare ska behöva gå igenom det jag tvingats göra. Det här har förstört mitt liv, sa Beach.

Han spelade sju matcher med HV 71 i SHL under säsongen 2013-14.

Skandalen i Chicago skakar om ishockeyvärlden. En av NHL:s största och mäktigaste klubbar har tystat ner uppgifter om sexuella övergrepp inom organisationen – som inträffade för mer än tio år sedan.

Den omfattande utredningen som presenterades i veckan innehåller detaljer om händelserna i maj 2010 och hur klubbledningen valde att lägga locket på.

Chansen och viljan att vinna Stanley Cup gick före allt.

Mitt under brinnande slutspel, den 8 eller 9 maj, utsattes Kyle Beach för sexuella övergrepp av Brad Aldrich. Den då 20-årige spelaren berättade om händelsen för andra ledare inom organisationen, men fick veta att det som hänt var hans eget fel.

Hela klubbledningen visste

En av tränarna, Paul Vincent, tog det vidare till den yttersta klubbledningen och diskuterade ärendet i samband med västra konferensfinalen mot San José. Vincent försökte få dem att göra en polisanmälan men de valde att inte göra det. Med på mötet var förutom topparna i klubbledningen även tränaren Joel Quenneville, nu verksam i Florida. Av rapporten framgår det att ingen negativ publicitet fick komma ut under slutspelet. 

Inget fick störa kemin i laget i jakten på Stanley Cup.

När laget hade lyckats och hyllades på stadens gator under segerparaden fick Brad Aldrich vara med, som om ingenting hade hänt, trots att den nyligen publicerade utredningen visar att klubben kände till anklagelserna. Videocoachen fick också sitt namn ingraverat på den ikoniska pokalen.

I juni 2010 får Aldrich välja: utredning eller avgå. Han säger upp sig, men får ett avgångsvederlag, slutspelsbonus och en mästerskapsring. Han får även vara med när laget hyllas i United Center i början av den efterföljande säsongen.

Natten mot torsdagen svensk tid trädde Kyle Beach, vars namn har varit anonymt och skyddat som John Doe i över tio år, fram och berättade om upplevelserna som plågat honom och påverkat hans karriär.

Skandalen i Chicago – detta har hänt:

• I maj 2021 anklagar en anonym Blackhawks-spelare, ”John Doe”, Chicago Blackhawks videocoach Brad Aldrich för sexuella övergrepp och stämmer klubben. Övergreppen ska ha skett 2010.

• Den 26 oktober släpper Chicago Blackhawks en oberoende rapport, där det framkommer att klubben mörklagt de påstådda övergreppen mot ”John Doe”.

• Den 23 maj 2010 hölls ett möte med Blackhaws ledning där flera ledande personer medgav att de kände till att en incident ska ha inträffat, men beslutat att skjuta upp en utredning för att undvika negativ publicitet under Stanley Cup-slutspelet.

• Den 9 juni 2010 vinner Chicago Blackhawks Stanley Cup och Brad Aldrich får sin mästerskapsring, och sitt namn ingraverat på pokalen.

• Tre veckor efter det första mötet informeras HR-ledningen om en påstådd incident. Brad Aldrich får alternativen att avgå eller delta i en utredning. Aldrich väljer att avgå.

• Den 26 oktober 2021 avgår Chicago Blackhawks general manager Stan Bowman, som var en del av klubbledningen även 2010.

• Den 28 oktober träder Kyle Beach i en känslosam intervju med TSN fram som ”John Doe”.

• NHL kommer nu att utreda de drygt tio år gamla händelserna vidare. Hittills har ligan valt att bötfälla Chicago Blackhawks med 17 miljoner kronor.

Kyle Beach är ”John Doe”

Beach riktade också hård kritik mot Gary Bettman och NHL-ledningen, som under flera år trots påstötningar inte startade någon utredning efter hans anmälan.

Mest upprörd var Kyle Beach under tv-intervjun när frågan om Chicago Blackhawks handläggning av ärendet 2010 kom upp.

– De lät chansen att vinna Stanley Cup gå före och gjorde ingenting under tre veckor för att skydda en av sina anställda. Istället tillät de Brad Aldrich att vara med på segerparaden i Chicago när de hade vunnit Stanley Cup och han fick sedan också ha pokalen en hel dag som alla andra. Dessutom fick han sitt namn på bucklan. Det gör mig illamående när jag tänker på det, sa Beach.

Beach berättade under tv-intervjun att han förträngt händelsen genom åren för att orka fortsätta spela hockey och leva.

– När jag tittar tillbaka förstår jag nu vilken inverkan den här händelsen haft på mitt liv. Jag gjorde en massa dumma saker för att överleva. Jag missbrukade alkohol och droger. Nu är jag glad att allt är ute, så att jag kan påbörja processen att bli en hel människa igen.

Mästarcoachen Quenneville kritiseras

Onsdagens intervju med TSN:s Rick Westhead ställde nya uppgifter och anklagelser i dagen.

Kan Joel Quenneville fortsätta som tränare i Florida Panthers?

Enligt Beach var Quenneville, som då var Blackhawks tränare, fullt medveten om vad som hänt och var med på möten när beslutet fattades att händelsen skulle tystas ned.

Quenneville ska träffa NHL-bossen Gary Bettman i New York under torsdagen.

– Att Quenneville stod i båset ikväll när Panthers mötte Boston är otroligt. Han borde inte ha gjort det efter dagens avslöjanden. Kanske borde han inte göra det alls framöver, kommenterade förre NHL-målvakten Kevin Weekes under en diskussion i tv-studion hos NHL Network.

Ett oförståeligt beslut

Weeks får medhåll i sociala medier av flera etablerade journalister. Greg Wyshynski, ESPN:
”Om Joel Quenneville blir avstängd i morgon för inblandningen i Blackhawks-skandalen, kunde inte NHL ha stängt av honom redan i kväll redan innan utfrågningen?”

En annan användare kallar beslutet att låta Quenneville coacha mot Boston för bisarrt.

TSN-skribenten Chris Johnston twittrar: 

”Att Joel Quenneville tillätts stå i ett NHL-bås i kväll är oförståeligt efter det vi har fått reda på de senaste 30 timmarna, det finns ingen anledning till att han ska jobba vidare under tiden som ligan håller på med sin utredning.”

Beach uttryckte också sin stora besvikelse över hur spelarfackets chef, Don Fehr, hanterat den anmälan som gjordes med krav om en utredning.

– Fehr pratade om att det skulle bli en utredning, men så blev det aldrig. Ska inte han företräda spelarna? undrade Kyle Beach.

Mångårige ESPN-medarbetaren Keith Olbermann, med en knapp miljon följare på Twitter, kräver hårda tag mot de inblandade i skandalen.

”Joel Quenville borde få sparken”, twittrar han och anser också att Aldrich och flera andras namn borde tas bort från Stanley Cup-pokalen. Och om inte Don Fehr väljer att avgå borde NHLPA avsluta hans uppdrag.

”Ingen tog min anmälan på allvar”

Beach har de senaste åren spelat i olika europeiska hockeyligor och säger sig ha blivit bestulen på sin hockeykarriär.

– Nu vill jag hjälpa andra för det här är ingen enskild händelse. Se bara på vad som hände de kvinnliga amerikanska gymnasterna under många år och det amerikanska fotbollslandslagets spelare. 

– Ingen tog min anmälan på allvar och inte heller mitt egen fackförening eller NHL trodde mig. De ansåg att jag inte talade sanning. Det var lättast så för då kunde sopa problemet under mattan.

– Jag är tacksam att Blackhawks beordrade den här utredningen nu i somras och lät en utomstående advokatbyrå genomföra den, så att vi äntligen får höra sanningen.

Flera huvuden kommer att rulla

Chicago Blackhawks general manager Stan Bowman och klubbens vice vd, Al MacIsaac, tvingades under onsdagen lämna sina jobb.

Storstädningen har börjat och fler huvuden kommer att rulla. Inte bara hos Blackhawks.

Också Winnipeg Jets nuvarande general manager, Kevin Cheveldayoff, är kallad till ett möte med Gary Bettman. Det ska ske på måndag. Cheveldayoff var assisterande general manager till Stan Bowman i Chicago 2010.

Tystnadskulturen luckras upp

Skandalen som nu rullas upp i Chicago är inte den första som skakat om ishockeyvärlden. Det senaste decenniet har spelare vittnat om hur de har utsatts för sexuella övergrepp av sina tränare. Den före detta storstjärnan Theo Fleury avslöjdade i sin bok ”Flying with Fire” att han som 16-åring utsattes av juniortränaren Graham Jones. Även den Sheldon Kennedy, med drygt 300 NHL-matcher på meritlistan, har berättat att Jones förgrep sig på honom vid 350 tillfällen. Tränaren dömdes till tre och ett halvt års fängelse.

SportExpressen har också granskat den meriterade tränaren Bernie Lynch som i decennier varit aktiv inom juniorhockeyn. Under många år på 2010-talet var han aktiv inom svensk hockey och ledare på sommarläger över hela landet.

Efter tiotals år som tränare för barn och ungdomar ledde ett föräldrauppror i Kanada till en polisutredning. Lynch åtalades för misshandel och sexuella övergrepp och flera spelare har berättat om sina skräckupplevelser.

Se intervjun med Kyle Beach

https://www.youtube.com/watch?v=OBpRpaNR2tg&t=707s

Hockeytränarens sex-sms till svenske 14-åringen: ”Fortsätt runka”

Bernie Lynch tränade flera ungdomslag i Sverige.