Foto: INTERNATIONAL HOCKEY ARCHIVES / BILDBYRÅNFoto: INTERNATIONAL HOCKEY ARCHIVES / BILDBYRÅN
 Foto: INTERNATIONAL HOCKEY ARCHIVES / BILDBYRÅN
Foto: BARRY GUTIERREZ / AP FR170088 APFoto: BARRY GUTIERREZ / AP FR170088 AP
 Foto: BARRY GUTIERREZ / AP FR170088 AP
Foto: JAY LAPRETE / AP FR52593 APFoto: JAY LAPRETE / AP FR52593 AP
 Foto: JAY LAPRETE / AP FR52593 AP

Toppar tung NHL-lista – mest populär av alla

Publicerad

Peter Forsberg är stor, det vet vi.

Men visste du hur stor?

Nu avslöjas Foppas storhet i hockeyvärlden i en ny enkät i NHL genomförd av spelarorganisationen NHLPA. 

Peter Forsberg hyllades stort för sin insats som hockeyexpert under OS i Pyeongchang. Han fick bland annat fem getingar när tv-profilerna betygsattes efter spelen. 

Och nu kommer det nya glada rubriker om svensken.

I en enkät som NHLPA har skickat ut till dagens NHL-spelare och som runt 400 har svarat på konstateras att Foppa är den som absolut flest haft som barndomsidol.

8,4 procent svarade Peter Forsberg på frågan. Detroit-ikonen Steve Yzerman var tvåa med 8,2 procent av rösterna.

Även Nicklas Lidström (fyra) och Mats Sundin (femma) finns med topp fem.

Mats Sundin och Peter Forsberg jublar tillsammans efter OS-guldet i Turin 2006.Foto: DANIEL NILSSON / © BILDBYRÅN

Håkan Loob var Foppas idol som barn

Peter Forsberg själv hade sin kollega från hockeysändningarna i OS som sin barndomsidol.

- Loob var min idol när jag växte upp. Thomas Rundqvist också, jag menar han höll ju Rysslandsklass i flera VM. Färjestad var väldigt bra, jag minns att vi förlorade en hemmamatch med 1-10. Men visst, jag var inte så positiv till Håkan och Thomas på den tiden, berättade han förra månaden.

 

LÄS MER: Erik Karlsson tvingas försvara lagfotot efter spekulationerna 

 

– Jag försökte alltid tackla Håkan, men det gick inte. Han satte alltid upp klubban. Han hade lärt sig hur han skulle göra i NHL. Jag var inte ens nära att få in en tackling på honom. Rundqvist hann jag ifatt någon gång, men så fick jag en rak höger av honom också en gång. Då spårade han ur på mig.

Håkan Loob var Foppas barndomsidol som barn. De vann OS-guld 1994 tillsammans i Lillehammer.Foto: / BILDBYRÅN HB

Bäckström och Karlsson toppar listor

Överlag finns det många svenska spelare med på topplistorna.

Peter Forsberg har röstats fram som den femte bäste forwarden - någonsin. Foppa fick 2,3 procent av rösterna i kategorin där Wayne Gretzky - såklart - var överlägsen med 72,7 procent.

Forsberg finns också med topp fem över spelarna som man helst skulle vilja ha som lagkamrat. Bara slagen av superstjärnorna Wayne Gretzky, Sidney Crosby och Mario Lemieux. 

Nicklas Lidström anses vara världens genom tiderna näst bäste back efter Bobby Orr.Foto: CARLOS OSORIO / AP

Nicklas Lidström är också framröstad som den näst bäste backen genom tiderna. Dock rejält slagen av Boston-ikonen Bobby Orr som fick 61 procent av rösterna mot "Lidas" 29,1.

Den mest underskattade spelaren i NHL just nu heter Nicklas Bäckström - när spelarna får välja. 

Erik Karlsson anses som den back som är svårast att möta. Han toppar den omröstningen just före Drew Doughty och Shea Weber. Victor Hedman finns med som femma.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag