Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Till slut satte polisen handbojor på mig...”

Linus Omark.
Foto: OLLE WANDE / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN
Foto: JOHN ULAN / AP CANADIAN PRESS
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Linus Omarks straffmål i NHL-debuten har blivit en klassiker.

Men dagarna innan föregicks av ett drama – som slutade med att polisen satte handbojor på den svenske hockeystjärnan.

– Dagen efter ringer Edmonton och kallar upp mig till NHL för första gången, berättar han i podcasten ”Ett stenkast från Delfinen.” 

Linus Omark skapade rubriker i hockeyvärlden när han avgjorde sin NHL-debut med ett riktigt shownummer. Svensken fick chansen när straffläggningen skulle avgöras – och slog till en spin-o-rama-variant.

Men uppladdningen inför NHL-debuten var något udda avslöjar Omark i podcasten ”Ett stenkast från Delfinen.”  Omark och några lagkamrater i Oklahoma City Barons hade spelat veckans sista AHL-match och firade hemkomsten med en fest.

Omark bodde tillsammans med lagkamraten Teemu Hartikainen och när de kom hem på natten blev de badsugna

– Vi bodde i ett inhägnat området med jacuzzi och en pool. Och kom på den smarta idén att ta ett nattdopp. Det blev ett nakendopp. Folket som bor runtom ser oss mitt i natten och står och skriker åt oss, säger Omark i podcasten.

Efter en stund kom polisen och uppmanade nattbadarna att hoppa upp ur poolen.

– Vi hade precis dragit på oss kallingarna. ”Ni har badat nakna här”, sa polisen, och vi sa: ”Nej, vi har vita kallingar, så de trodde att vi badade nakna.” Till slut satte polisen handbojor på mig, och sa han ska in med oss i finkan. Men vi hade en amerikansk polare med oss som löste det där på något sätt. Dagen efter ringer Edmonton och kallar upp mig till NHL för första gången.

https://youtu.be/KLSuaxLVpVs

Linus Omark bröt vristen

Debuten blev succé. Och trots en begränsad roll producerade Omark över en halv poäng per match under sin första säsong i NHL (totalt 27 poäng på 51 matcher).

Edmonton hade samtidigt flera unga, talangfulla forwards på väg in i laget de här åren, bland annat tre förstaval. Och andra säsongen i NHL gick tyngre för Omarks del. Han begärde en trejd, blev nedskickad till AHL – och där bröt han vristen.

– Att jag tvingade mig tillbaka så snabbt efter det är är kanske det enda jag ångrar. Resten av säsongen var förstörd. Jag tog ett dåligt beslut. Det var kontraktsår och det blev bara pannkaka, säger han.

Omark avslutade säsongen 2014 i Luleå.
Foto: OLLE WANDE / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN

Året efter, lockoutsäsongen 2012-13, tillbringade Linus Omark i Schweiz. Han återvände sedan till Edmonton men lyckades inte ta plats och blev till slut trejdad till Buffalo. Inte heller där gick saker som planerat – och säsongen avslutades till sist i Luleå.

Sedan dess har Linus Omark varit en pålitlig poängplockare i KHL under fem raka säsonger. 32-åringens kontrakt med Salavat Yulaev Ufa sträcker sig över ytterligare en säsong.