Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Teorin: Spelet förstör Laines hockeykarriär

Foto: STEPHEN R. SYLVANIE / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

Kan populära spelet Fortnite ligga bakom Patrik Laines poängkris?

Det är en teori som sprids bland oroliga Winnipeg Jets-supportrar. 

Patrik Laines succésäsong i fjol är svår att följa upp. Då stod han för 70 poäng på 82 matcher – och i Finland plockades jämförelserna med nationalhjälten Teemu Selänne snabbt fram. 

Men den här säsongen har forwarden inte kunnat match 2018 års poängproduktion. I början av året hamnade han i en måltorka på femton raka matcher – och det var då hans Fortnite-spelande började komma på tal. 

Fortnite bakom Laines tapp? 

Patrik Laine har aldrig hymlat med att han älskar multiplayer-spelet Fortnite. Men i en ny Youtube-film som blivit vida omtalad bland Winnipeg Jets-supportrarna avslöjas vidden av hans kärlek. 

Enligt videon, skapad av användaren Canadian Jock, avslöjar Fortnites statistik att Laine spelade hela 3484 matcher under 2018. Videon lägger också fram teorin att det är Laines spelande som ligger bakom hans formsvacka. 

https://www.youtube.com/watch?v=LbqyOyDUE_g&feature=youtu.be

Och det är inte bara i fanproducerade Youtube-klipp som Laines Fortnite-vanor diskuterats. I september rapporterade Sportsnet att Laine och lagkamraten Nikolaj Ehlers utvecklat en bisarr ritual i samband med sitt spelande. 

– De är så beroende av Fortnite att när de bor på hotell ber de om en extra tv för att kunna spela tillsammans. Och om de inte får en extra tv, så köper de en och lämnar den på hotellet när de är klara, sa reportern Jackie Redmond då. 

”Har lirat en hel del”

Men Chriso Vuojärvi, reporter på Yle-sporten, ger inte mycket för Fortnite som förklaringsmodell till Laines svacka.  

– Folk vill desperat hitta en förklaring eller en ursäkt till måltorkan, men jag köper inte argumentet. Till saken hör att Laine lirat konsolspel en hel del också tidigare år utan att det påverkat hans takter i rinken, säger Vuojärvi i en podcast producerad av Yle.  

– Jag tror snarare att han har sargat självförtroende vilket leder till att han tänker för mycket på isen. Han spelar inte instinktivt just nu.

Under 2018 införde NHL-klubben Vancouver Canucks ett Fortnite-förbud bland spelarna för att få bukt med sitt dåliga spel. Då fnyste Laine hånfullt åt beslutet. 

– De ville bara ha något att skylla på, sa Laine då. 

Men frågan är om Laine kommer att lira Fortnite något mer. För några veckor sedan släpptes nämligen Apex Legends som från ingenstans helt tagit över Battle Royale-scenen. Spelet hade 25 miljoner aktiva spelare bara första veckan och toppar nu listorna över tittare på streamingcommunityn Twitch - före Fortnite, Counter-Strike och League of Legends.