Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teorierna kring ”den finska hockeygåtan”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: USA TODAY Sports
Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho och Patrik Laine firar JVM-guldet 2016.Foto: HEIKKI SAUKKOMAA / AP LEHTIKUVA

Enligt Google translate översätts ”hockeygåta” till ”jääkiekko arvoitus” på finska. 

Men av de senaste åren att döma borde det översättas till ”Jesse Puljujärvi”. 

Det är sensommar 2019. Jesse Puljujärvi är 21 år gammal, hans rookiekontrakt har gått ut och han är en så kallad restricted free agent och i såväl Edmonton som Finland ställer man sig frågan: 

”Vad är det som händer med Jesse Puljujärvi?”

För knappt tre år sen trodde ingen att det skulle bli så här. 

Vid årsskiftet 2015/16 rådde det hockeyfeber i Finland. JVM hade kommit till Helsingfors och Smålejonen hade en historiskt stark uppställning. 

Mikko Rantanen, Kasperi Kapanen, Sebastian Aho, Patrik Laine. Och så den klarast lysande stjärnan. Jesse Puljujärvi. 

Med sina totalt 17 poäng under mästerskapet klev han upp på andraplatsen i tiders poängliga för U18-spelare i ett U20-VM. En poäng bakom Jaromir Jagr och på samma poäng som en viss Wayne Gretzky. 

Finland tog hem guldet inför hemmapubliken i Hartwall arena i vad som bara skulle vara startskottet för de här unga killarnas framgångsrika karriärer. 

Foto: BILDBYRÅN

Den sommaren var det NHL-draft och den finländska framgången under vintern gjorde avtryck när NHL-klubbarna skulle tinga sina spelare. Av de fem första som valdes var tre av dem färska JVM-guld-vinnare med Finland. Patrik Laine (2:a), Olli Juolevi (5:a) och Puljujärvi, som valdes av Edmonton Oilers som fjärde spelare totalt. 

Puljujärvis tunga år i NHL

Patrik Laine har klivit rakt in i NHL och blivit en av ligans mest fruktade målskyttar i sitt Winnipeg Jets. Vancouver Canucks äger rättigheterna till Juolevi men har låtit honom stå på tillväxt i sitt farmarlag. 

Puljujärvi å sin sida har hamnat snett. 

Han fick göra sin NHL-debut för Oilers i deras säsongspremiär mot Calgary Flames på hösten 2016 och fick dessutom näta i sin debut. Men särskilt mycket roligare än så blev inte finländarens säsong. 

Det målet blev hans enda i NHL den säsongen. Efter 28 matcher skickades han ner till farmarlaget Bakersfield Condors där han spenderade merparten av säsongen. 

Nästkommande säsong fick Puljujärvi mer speltid (65 NHL-matcher) och producerade 20 poäng och det fanns hopp om att han skulle nå sin potential under sin tredje säsong i världens bästa hockeyliga. 

Men fjolårssäsongen blev en stor besvikelse. Blott nio poäng på 46 framträdanden innan en höftskada som krävde operation avslutade hans säsong i förtid. 

Uppgifter: Puljujärvi struntade i språklektioner

Så vad är det som hänt med Puljujärvi? 

Rapporteringen kring ”Gåtan med Puljujärvi” som Edmonton Journal kallar det tar ordentlig fart under senhösten 2018. Puljujärvi har fått en svag start på säsongen och fans och medier undrar exakt vad som lett till att han inte lyckats bygga vidare på den succé han hade tidigt i karriären. 

Foto: CODIE MCLACHLAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Det finns flera teorier och såväl Edmonton som Puljujärvi själv anklagas för att det inte gått så bra som alla hoppats. 

Enligt Edmonton Journals hockeyreporter Kurt Leavins är det främst två saker som Puljujärvi har gjort fel. Dels uppger Leavins att de stora stjärnorna i Oilers, Connor McDavid och Leon Draisaitl, litar inte på Puljujärvi i spelet och tycker att han står i vägen för dem på isen. 

Dessutom har Puljujärvis bristande engelskakunskaper länge var ett hett debatterad ämne i NHL-världen. Puljujärvi har själv erkänt att det har varit ett hinder för honom att komma in i gemenskapen i laget. Det har länge ryktats om att Oilers inte försökt hjälpa Puljujärvi med engelskan, men enligt Leavins har de anordnat lektioner till finländaren som han ska ”struntat i att gå på”. 

De beskyller Oilers: ”Behandlingen är kriminell”

Samtidigt menar flera hockeyskribenter att det är Edmontons klubbledning som ska bära hundhuvudet i det här fallet. USA Todays Alex Thomas menar att Oilers har stressat in Puljujärvi i NHL när han inte varit mogen för uppgiften och således försatt honom i en situation där han enbart kunde misslyckas. 

”I de sena tonåren borde han ha fått utveckla sitt spel i Finland för att sedan i lugn och ro ta klivet in i AHL”, skriver Thomas.  

Foto: USA TODAY Sports

The Hockey Writers Jim Parsons är inne på samma spår som Thomas, men är betydligt fränare i sin kritik mot Oilers. 

Under rubriken ”Oilers behandling av Puljujärvi är nästan kriminell” driver han tesen att klubben inte haft någon ordentlig plan för Puljujärvi utan mest kastat in honom på isen i hopp om att han ska blixtra till. Parsons skriver att det faktum att Puljujärvi konstant kastats mellan AHL och NHL samt olika kedjor i NHL-laget enbart har förvirrat honom och förhindrar honom från att prestera. 

Efter de tunga åren - nu vill han lämna Oilers

Så vad är det som händer med Puljujärvi? 

Puljujärvis agent Markus Lehto klargjorde i juni för Oilers ledning att hans adept behövde ett miljöombyte. Helst vill han stanna i Nordamerika. 

- Jag skulle vilja ha en nystart i en annan NHL-klubb, säger Puljujärvi till Yle

Enligt The Hockey News vill dock Oilers inte trejda bort honom i nuläget om de inte får något väldigt bra i utbyte, vilket inte är särskilt troligt i nuläget. Därmed har han som val att antingen spela i Europa eller i Oilers, det sistnämnda ser han inte som ett alternativ. 

- Om jag inte får ett NHL-kontrakt så åker jag inte till Nordamerika. Nog hittar jag en spelplats någonstans ifrån, säger han. 

Så det råder delade meningar om vad som hänt med Puljujärvi - och vad som kommer att hända är det i nuläget ingen som riktigt vet.