Teemu Selänne och Paul Kariya. Foto: CHRISTOPHER KATSAROV / AP TT NYHETSBYRÅNTeemu Selänne och Paul Kariya. Foto: CHRISTOPHER KATSAROV / AP TT NYHETSBYRÅN
Teemu Selänne och Paul Kariya. Foto: CHRISTOPHER KATSAROV / AP TT NYHETSBYRÅN
Teemu Selänne får sin ring av Lanny McDonald. Foto: CHRISTOPHER KATSAROV / AP TT NYHETSBYRÅNTeemu Selänne får sin ring av Lanny McDonald. Foto: CHRISTOPHER KATSAROV / AP TT NYHETSBYRÅN
Teemu Selänne får sin ring av Lanny McDonald. Foto: CHRISTOPHER KATSAROV / AP TT NYHETSBYRÅN

Tackade Forsberg i känslosamma talet

Publicerad

LOS ANGELES. Först blev Teemu Selänne, 47, invald i Hockey Hall of Fame.

Sedan gjorde Teuvo Teravainen, 23, sitt första hattrick i NHL när Carolina besegrade Dallas med 5-1.

Kedjekamraten Sebastian Aho bidrog med ett mål och två assist.

Det var en stor kväll i Nordamerika för finländsk hockey.

Måndagen den 13 november 2017.

En stor dag för vårt östra grannland i NHL.

Eller ska vi säga natten till tisdagen den 14:e för klockan hade hunnit ticka över midnatt i Norden när Teemu Selänne höll sitt tacktal i Toronto inför alla VIP-gäster i salongen hos Hockey Hall of Fame.

Det var en känslofylld Selänne, som tackade alla de som betytt något för honom under den långa och framgångsrika karriären.

Teemu Selänne tackade Peter Forsberg

Några svenskar fick vara med på ett hörn.

Selänne nämnde Thomas Steen och Fredrik Olausson, som två av de speciella lagkamrater han hade när han kom till Winnipeg och hade sin rekordartade rookiesäsong 1992-93 med 76 mål och 132 poäng.

När Teemu sedan kom till sin tid i Colorado 2003-04 var Peter Forsberg ett av namnen han tackade.

"The Finnish Flash", som snabbt blev Selännes smeknamn i NHL, hann göra sex OS-turneringar i Team Finlands tröja under 26 år och han vann Stanley Cup med Anaheim 2007.

Plus ett antal VM-medaljer och individuella utmärkelser, som Calder Trophy och MVP i Sotji-OS 2014.

Förutom sin hustru Sirpa och sina barn samt föräldrar och syskon nämnde Teemu Selänne speciellt två andra personer.

"Ingen har betytt så mycket som han"

Hans agent och "extrapappa" Don Baizley, som gick bort i cancer 2013, och radarkamraten Paul Kariya från tiden i Anaheim.

– Jag är så enormt glad över att vi blir invalda i Hockey Hall of Fame tillsammans i dag. Ingen spelare har betytt så mycket för mig, som Paul, sa Teemu.

Det lät likadant när Kariya tidigare under ceremonin i Toronto höll sitt tacktal. Han hyllade Selänne och påpekade att de är vänner för livet. Och nästa liv också.

 

LÄS MER: NHL – matcher i dag, matcher i tv, resultat och statistik

 

Kanske var Carolinas Teuvo Teräväinen inspirerad av sin ungdomsidol Selänne när han bjöd på tre raka mål inom loppet av 7.05 minuter i nattens hemmamatch mot Dallas.

Bara en spelare har gjort ett snabbare hattrick i NHL och det var Ray Whitney, som bara behövde 1.40 minuter på sig för att göra tre raka mål för Carolina den 8 februari 2007.

Teräväinen hade en assist också i nattens match. Elias Lindholm var den ende svensken som hamnade i poängprotokollet med en målgivande passning till Jeff Skinners 5-1-mål.

På minuskontot - det kom bara 7 968 åskådare till matchen i Hurricanes hemmaarena PNC Arena.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag