Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige kan få välkomna NHL redan 2024

Foto: MARK J. TERRILL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

NHL hoppas på fler Global Series-matcher i Sverige. 

Kanske redan till 2024.

– Det kommer att spelas fler NHL-matcher i Sverige, bekräftar ligans vice kommissionär Bill Daly som gärna ser ett World Cup-gruppspel i Europa.

Bill Daly var på blixtvisit i Stockholm förra veckan under svenska ishockeyförbundets 100-årsfirande. 

NHL:s vice kommissionär fick då berätta om ligans planer på att anordna World Cup 2025. De ursprungliga planerna på att spela turneringen i februari 2024 skrotades som bekant för ett par veckor sedan.

– Planen är att spela 2025. Vi hade kontakt med internationella ishockeyförbundet i Toronto förra veckan och vi pratade om vilken tidpunkt på året som skulle passa bäst. IIHF tycker fortsatt att det skulle passa bättre på hösten och inte vintern. Spelarna i NHL vill helst spela på vintern. Det är ett problem som måste redas ut, berättar Bill Daly.

NHL hoppas kunna arrangera en gruppspelsfas som kommer ta plats i både Nordamerika och Europa, där Sverige är en tänkbar spelplats.

– Absolut. Vi skulle gärna vilja att en grupp spelas i Europa där vi får fram två semifinal-lag som sedan avslutar mästerskapet i Nordamerika.

Har ni pratat med svenska ishockeyförbundet om det?

– Ja, vi har varit i konstant kontakt med det svenska ishockeyförbundet. Återigen, det är IIHF som för samtalen men svenskarna, tjeckerna och finländarna är väl medvetna om utvecklingen. Världen är en problematisk plats just nu med den rysk-ukrainska konflikten. Det gjorde det svårt att genomföra planerna med att spela World Cup 2024. Vi får se om det förändras i framtiden.

Vill ni att Ryssland deltar i World Cup 2025?

– Vi vill se Ryssland när det är okej att se Ryssland. Vi vill att våra ryska NHL-spelare ska ha möjlighet att delta i en turnering där de bästa är med och vi tycker inte att det är rättvist att hålla dem ansvariga för beslut som deras regering fattar. I slutändan vill att de bästa ska möta de bästa och det inkluderar ryska spelare.

NHL-matcher kan spelas i Sverige 2024

Huruvida Sverige kommer stå värd för World Cup i framtiden är fortsatt skrivet i stjärnorna, men det verkar inte råda några tvivel om att NHL snart kommer att återvända med sina Global Series-matcher. 

Senast det begav sig var under hösten 2019 då Tampa Bay Lightning och Buffalo Sabres möttes under en helg.

– Vi har inte tagit några beslut om nästa år, men Sverige är på vårt återkommande schema och vi älskar att vara här. Supportrarna och spelarna älskar att åka till Sverige, så det kommer spelas fler Global Series-matcher här.

Så kanske 2024?

– Kanske under 2024, ja, avslutar Bill Daly.

TV: ”Då kan Sverige få en huvudtränare i NHL”