Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensktalangerna i Detroit imponerade

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Ett mål av Lucas Raymond, 19, två assist av Jonatan Berggren, 21, och storspel i kassen från Victor Brattström, 24.

Svenskarna visade framfötterna när Detroit Red Wings tog sig an Dallas Stars i rookieturneringen ”Prospect Tournament” i Traverse City i den amerikanska delstaten Michigan i natt, svensk tid och vann med 5-4.

Det här var Frölundatalangen Lucas Raymonds debut i Detroit-tröjan och han fick beröm av coachen Ben Simon efteråt.

– Varje gång en ung kille som Lucas kommer in och visar att han vill och har kapacitet att spela en avgörande roll lyfter det hans självförtroende när det blir mål också, sa Simon, som till vardags coachar Red Wings farmarlag Grand Rapids Griffins i AHL.

Raymonds fullträff kom tidigt i den andra perioden och betydde 3-0. För framspelningen svarade kedjekamraten Jonatan Berggren (Skellefteå). Tredje länken i kedjan var Sverige-bekantingen Joe Veleno, som tillhörde Malmö förra säsongen.

Han var också målskytt i matchen.

Viktor Brattström (KooKoo, SM-Liiga, senast) storspelade i kassen och svarade för 31 räddningar.

– Han var lysande och gav oss en chans att vinna matchen när Dallas satsade allt på att jaga ifatt, sa Ben Simon under en intervju med Red Wings hemsida efter slutsignalen.

Kan bli en biljett

Dallas hade också tre svenskar på isen i nattens match. Jacob Peterson (Färjestad) gjorde ett av lagets mål. De andra två var Oscar Bäck (Färjestad) och Fredrik Karlström (Växjö).

Turneringen i Traverse City är en årligen återkommande kraftmätning under försäsongen mellan talangerna i ett antal olika NHL-klubbar, där Detroit Red Wings står som värdlag.

I år medverkar också Columbus Blue Jackets, Dallas Stars, St. Louis Blues och Toronto Maple Leafs.

För talangerna kan turneringen ge en biljett till den stora campen med respektive NHL-klubb, som kör i gång i mitten av nästa vecka.