Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskt stjärnmöte – när NHL kommer till Sverige

Foto: JASON BEHNKEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JEFFREY T. BARNES / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: COLE BURSTON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NICHOLAS T LOVERDE/CSM/REX / NICHOLAS T LOVERDE/CSM/REX/IBL REX FEATURES
Foto: JOEL MARKLUND / © BILDBYRÅN

Här är glädjebeskedet alla hockeyälskare väntat på.

NHL återvänder till Sverige i höst för två grundseriematcher i Stockholm.

Rasmus Dahlins Buffalo Sabres mot Victor Hedmans Tampa Bay Lightning.

– Jag har varit avundsjuk på de som fått åka tidigare. Det är svårt att inte vara övertaggad, säger Hedman till SportExpressen och Dahlin fortsätter:

– Jag känner mig bara lyckligt lottad att jag får vara med om en sån här grej.

För två säsonger sedan kom Erik Karlsson med Ottawa Senators och Gabriel Landeskog med Colorado Avalanche till Stockholm och Globen för två grundseriematcher i NHL - och i höstas intog världens bästa spelare, Connor McDavid, Göteborg med sitt Edmonton Oilers när de ställdes i två matcher mot New Jersey Devils.

Nu är det dags igen.

I höst åker två lag från världens bästa liga till Sverige för att spela två grundseriematcher en månad in på säsongen, och återigen är det Stockholms tur att stå som värd.

Matcherna spelas fredag 8 november samt lördag 9 november och den här gången blir det två svenska världsbackar som kommer att vara showens huvudpersoner.

Rasmus Dahlin och Victor Hedman. Och de är båda lyriska över möjligheten.

– Det här ska bli jätteroligt för mig, men framför allt kommer det bli kul för alla svenska supportrar och även familjen samt vännerna, så klart. Det är inte alla som kan ta sig över till Nordamerika så det ska bli jävligt häftigt att få dela det med dem, säger Dahlin.

Vad tänkte du när du fick höra om det här?

– Jag kände mig bara lyckligt lottad att jag får vara med om en sån här grej. 

Hedman om matcherna: ”Har varit avundsjuk på...”

Victor Hedman tar glädjen till en ännu högre grad på skalan, och säger så här om matcherna i Sverige till hösten:

– Det kommer bli oerhört stort. Jag har varit avundsjuk på de som fått åka tidigare och för mig att få den möjligheten kommer bli oerhört stort att få spela framför vänner och familj, säger han och fortsätter:

– Speciellt nu när vi kommer i november och är en månad in i vår säsong, det är inga träningsmatcher utan full fart och det kommer betyda oerhört mycket. Vi åker dit för att vinna två matcher. Det kommer bli oerhört stort, och svårt att inte vara övertaggad haha. 

Hur speciellt är det att få spela två ”riktiga NHL-matcher i Sverige?

– Det känns overkligt, men det är ganska länge kvar och vi har en hel del att stöka av innan det. Men när det närmar sig så kommer man bli nervös. 

Blir det du eller Strålman som kommer att vara reseledare för laget i Stockholm?

– Vi får dela på uppdraget, vi har varit i Stockholm lika mycket. Men man har ju varit där väldigt många gånger ändå, och några i laget har ju varit där och spelat VM.

Hedmans hyllning till Dahlin: ”Sjukt imponerad av honom”

Det skiljer tio år mellan Hedman och Dahlin - som båda är födde på respektive decenniums inledande år, 1990 och 2000. 

Och Hedman har under säsongen imponerats stort av vad Dahlin presterat under sitt första år i ligan.

Hur ska det bli att ställas mot Rasmus i den här speciella matchen?

– Det kommer bli jättekul. Rasmus har haft en fantastisk första säsong i NHL och han producerar ju mycket, och har varit deras bästa back. Det är oerhört imponerande av en kille som bara är 18 år. Jag är sjukt imponerad av honom, och av det jag har träffat honom så är det en fantastisk kille som är ödmjuk. 

Det brukar sägas att det är svårare för backar att komma in i ligan och sätta avtryck, men det har ju Rasmus slagit hål på?

– Back är en tuff position och Rasmus har fått det att se enkelt ut. Man hörde mycket om honom innan men nu har jag mött honom fyra-fem gånger så det känns väldigt inspirerande att se en svensk back komma in och vara så bra direkt. 

Dahlins svar på hyllningen: ”Tar rakt i hjärtat”

När Rasmus Dahlin får höra om de fina orden från Victor Hedman så blir talangen mäkta glad och svarar på hyllningarna:

– Victor kommer ju ta strålkastarna från mig, det ska bli så jäkla kul att möta honom. Han är en av de bästa backarna i NHL och en av de svenska backarna man kollat på i flera år.

Hur ser du på hyllningen som han ger dig?

– Det är ju jättehäftigt, jag har sett upp till honom i flera år och få höra honom säga så det tar rakt i hjärtat. Man blir stolt och väldigt glad.

Förutom Rasmus Dahlin spelar även Johan Larsson, Alexander Nylander och Linus Ullmark i Buffalo, medan Victor Hedman är lagkamrat i Tampa Bay med Anton Strålman.

Biljetterna släpps på onsdag

Biljetterna till matcherna mellan Buffalo och Tampa Bay släpps onsdag 27 mars klockan 9.00. 

Utöver de två matcherna i Stockholm kommer Chicago Blackhawks och Philadelphia Flyers att spela sina premiärmatcher i NHL i Prag fredag 4 oktober.