Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskens ersättare med ny supermatch

Foto: JASON FRANSON / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. En ny supermatch av Jacob Markströms ersättare.

24-årige Thatcher Demko har lyft Vancouver Canucks till en sjunde och avgörande match mot Vegas Golden Knights i dag, fredag.

Nattens 4-0-seger bjöd på spektakulärt målvaktsspel av Demko som räddade 48 skott.

– Vad ska jag säga? Det är det här vi har slitit för hela säsongen, så det är bara att njuta och ladda om batterierna inför nästa batalj, sa Demko när han gick av isen i morse, svensk tid i Edmonton.

När Jacob Markström blev skadad i det fjärde mötet i den här kvartsfinalserien trodde många att Vancouver hade gjort sitt i slutspelet.

Man var i underläge med 1-3 i matcher och frågetecknen var många när man inför den femte matchen tvingades sätta reserven Thatcher Demko, som inte hade spelat en enda match under slutspelet, i kassen.

Men onsdagens 2-1-seger följdes i natt av en 4-0-vinst.

Ingen av Vegas stjärnor lyckades få hål på doldisen från San Diego i södra Kalifornien.

– Han är helt omutlig och det måste sätta sig i huvudet på Vegasspelarna. Man hittar inget sätt att överlista honom på. Han är tät, lämnar få returer och ser ut att vara överallt mellan stolparna, analyserade Pierre McGuire från rinkside i sändningen hos NBC Sports.

”Nu är vi med i leken igen”

Själv såg Demko oberörd ut efter hjälteinsatsen.

– It´s hockey. Världens bästa sport och det finns en anledning till varför den är det. Allt kan hända från match till match. Vi var illa ute och uträknande. Nu är vi med i leken igen, sa Demko med ett litet leende på läpparna.

Elias Pettersson blev utan poäng den här gången, men var +2.

Samma statistik hade Alexander Edler.

Bland utespelarna var 20-årige backtalangen Quinn Hughes än en gång utropstecknet med ett mål och en assist.

Han spelade fram J.T. Miller till 2-0-målet när Golden Knights pressade på för en kvittering och sköt sedan själv 3-0-målet på ett kanonskott från en position innanför den offensiva blå linjen ute från vänster.

”Robin Lehner kan inte lastas”

Vegas, då?

Ja, Robin Lehner fick en tuff kväll, då Jake Virtanen gav Canucks ledningen i matchen redan efter 2.50 minuter efter att ha kommit runt kassen och tryckt in pucken.

– Lehner kan inte lastas för den här förlusten. Kritiken måste riktas mot utespelarna, som skjuter 48 skott utan att kunna göra ett enda mål. Jag skulle inte byta målvakt inför fredagens match utan ha Lehner kvar i kassen. Han är uttalad förstemålvakt, så det skulle bara skapa oro att byta målvakt inför säsongens viktigaste match, kommenterade förre NHL-spelaren och numera expertkommentatorn Keith Jones.

Han fick medhåll i expertpanelen av Anson Carter.

– Vegas har bara gjort ett mål på de två senaste matcherna. Man måste skapa mer trafik framför Demko och jobba in pucken, menade Carter.

Vancouvers sista mål kom i tom kasse sedan Vegas med drygt fem minuter kvar plockat ut Lehner i ett desperat försök att försöka få till en reducering.