Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensken stängs av efter tacklingen

Foto: Anthony Nesmith/CSM/REX/Shutterstock / Copyright (
Foto: CHARLES KRUPA / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Avstängd i en match.

Det blev domen för Oskar Sundqvist, 25, när NHL:s Department of Player Safety behandlade hans tackling av Bostonbacken Matt Grzelcyk i den andra Stanley Cupfinalen.

Sundqvist missar nu finalmatch nummer tre hemma i St. Louis, som avgörs natten till söndag, svensk tid.

– Jag kommer att lämna ett uttalande under fredagen. Inga kommentarer ikväll, tyvärr, säger Oskar när SportExpressen når honom i St. Louis.

NHL:s disciplinavdelning höll ett telefonförhör med Sundqvist under torsdagen innan man meddelade domen i ärendet.

St. Louis Blues tvingas nu spela utan svensken i finalpremiären hemma i Enterprise Center.

Han har haft rollen som centerforward i en succékedja med Alexander Steen och Ivan Barbashev och kommer att vara saknad, vilket också coachen Craig Berube betonda i samband med torsdagens träning.

Oskar Sundqvist stängs av en match

– Sundqvist har alltid varit en skicklig defensiv forward, som också haft en framträdande roll när det gäller att döda utvisningar. Men hans offensiva spel har verkligen utvecklats den här säsongen, vilket hans målproduktion under grundserien och i slutspelet visat. Han är numera en allroundspelare, som vi använder i alla tänkbara situationer, säger Berube till nhl.com.

 

LÄS MER: Allt om Stanley Cup-finalen 2019 

 

Bland annat har Berube använt Sundqvist-kedjan för att neutralisera Bostons topptrio med Brad Marchand, Patrice Bergeron och David Pasternak.

Oskar Sundqvist producerade 31 poäng, 14 mål och 17 assist, under 74 matcher i grundserien och har så här långt i play off gjort 9 poäng, 4 mål och 5 assist, på 21 matcher.

– Vi har många bra spelare som kan gå in och göra jobbet, men det är klart att det är tufft att tappa en nyckelspelare, säger St Louis-stjärnan Ryan O'Reilly om svensken.

– Men vi tror på oss sjäva. Vi är en fantastisk grupp och många kan gå in och göra skillnad.

Matt Grzelcyk missar tredje NHL-finalen

Grzelcyk tvingades utgå i den första perioden under onsdagens match och fanns inte med laget när Bruins reste till St. Louis i går.

Han uppges vara ”day-to-day” efter att ha genomgått det obligatoriska testet efter befarade hjärnskakningar.

Foto: CHARLES KRUPA / AP TT NYHETSBYRÅN

Tacklingen, som kom efter 17.54 av den första perioden, gav en utvisning på två minuter för boarding sedan Sundqvist bakifrån tryckt upp Grzelcyk mot kortsargen där Bruinsbacken slog i huvudet mot plexiglaset och föll till isen, där han blöev liggandes ett tag.

Han fick hjälp ut till båset och omklädningsrummet och återkom inte i matchen.

– Det där är den typ av tacklingar, som vi inte vill se i ligan, kommenterade Grzelcyks lagkamrat David Backes efter matchen med förhoppning om att NHL skulle granska händelsen.

Och det var precis vad som skedde i går.