Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensken kritiseras hårt – efter bilderna

Rasmus Andersson.
Foto: SEAN KILPATRICK / AP TT NYHETSBYRÅN
Filip Gustavsson.
Foto: SEAN KILPATRICK / AP TT NYHETSBYRÅN

Rasmus Andersson kritiseras efter Calgary Flames förlust mot Ottawa Senators.

Han försökte hindra sin landsman Filip Gustavsson från att få pucken efter matchen och kastade sedan i väg den.

Nu ber han om ursäkt.

– Det blev fel men det var inte meningen alls, säger Andersson till Sportsnet.

Filip Gustavsson, 22, blev stor hjälte för sitt Ottawa Senators under natten till tisdagen. Målvakten räddade 35 av 36 skott i sin debut och hyllades efter matchen som Ottawa vann med 2-1 mot Calgary Flames.

– Filip gjorde precis allt vi kunde begära av honom. Han såg lugn ut och tog allt som kom i hans väg fram till det där friläget vi släppte till, sa Ottawa-tränaren D.J Smith efter matchen.

Filip Gustavsson själv var också nöjd.

– Jag sov bra natten till i dag, men det började pirra i magen under förmiddagens matchuppvärmning och jag hade svårt att käka före matchen. Men allt släppte när jag hade räddat första skottet och klarat av deras powerplay i den första perioden, sa han till nhl.com.

Men det blev också en annan svensk som fick uppmärksamhet – efter matchen.

När slutsignalen ljöd kramades Filip Gustavsson om av sina lagkamrater i Ottawa men när Brady Tkachuk skulle hämta matchpucken och ge den till Gustavsson stötte han på motstånd.

Rasmus Andersson får kritik

Rasmus Andersson, back i Calgary, tog upp pucken och åkte med den mot sitt eget bås samtidigt som Brady Tkachuk åkte mot honom innan en domare stoppade konfrontationen. Då kastade Rasmus Andersson i väg pucken innan Calgaryspelaren Matthew Tkachuk (storebror till Brady Tkachuk) sköt i väg den ytterligare en bit.

Händelsen har lett till flera rubriker i Nordamerika och uppmärksammades bland annat av NHL-journalisten Brady Trettenero.

”Flames gör det svårt för Sens att ge matchpucken till den 22-årige Filip Gustavsson som vann sin första NHL-match”, skriver han på Twitter.

”Ett smaklöst drag”, skriver sajten Bardown.

”Matthew Tkachuk och Rasmus Andersson: Väx upp”, skriver man på Calgary-delen av sajten SB Nation (som är den nordamerikanska motsvarigheten till Svenskafans).

Andersson ber om ursäkt

Efter ytterligare kritik bad Rasmus Andersson om ursäkt.

– Så fort jag insåg att det såg ut som att jag stal pucken fick jag förstås dåligt samvete. Man ska få pucken, säger han till Sportsnet.

– Jag var bara förbannad över sättet vi förlorade matchen. Det blev fel men det var inte meningen alls.

Hur det hela slutade?

Filip Gustavsson fick pucken till sist. Efter matchen publicerade Ottawa en bild på honom med pucken i handen i sina sociala medier med texten ”NHL-vinnare”.