Svensken glödhet – efter nya poäng

Foto: USA TODAY NETWORK / ISAIAH J. DOWNING-USA TODAY SPOR SIPA USA

LOS ANGELES. Sex poäng på de tre senaste matcherna.

Motståndarna har svårt att få stopp på Gabriel Landeskog, 28, just nu.

I natt, svensk tid, spelade han fram kedjekamraten Nathan MacKinnon till två av målen när Colorado besegrade St. Louis med 3-2.

Det betyder att Avalanches svenske lagkapten gjort tre mål och assisterat till ytterligare tre under de tre senaste matcherna.

På den sex senaste omgångarna har Landeskog gjort tio poäng, fem mål och fem assist.

Nattens vinst var Colorados tredje raka  och man toppar tabellen för NHL:s West division två poäng före Vegas Golden Knights, men William Karlsson och kompani har en match tillgodo på Colorado.

Landeskogs första assist i nattens match kom i powerplay med drygt fem minuter kvar av den första perioden och betydde ledning med 2-1.

Landeskog fortsatt glödhet

Gabriel fintade skott från en position i den vänstra tekningscirkeln, men spelade istället fram pucken till MacKinnon, som snurrade runt mot kassen och skickade in pucken i bortre krysset bakom Bluesmålvakten Jordan Binnington.

Den andra framspelningen var en överlämning i egen zon, som fick MacKinnon att accelerera och efter att ha tagit fart genom mittzonen rundade han Bluesbacken Marco Scandella och överraskade Binnington med ett skott ur snäv vinkel från höger som försvann in mellan målvaktens benskydd.

Totalt har Gabriel Landeskog nu fått producerat 35 poäng, 14 mål och 21 assist, på 34 matcher.

Johansson tog chansen

André Burakovsky var med och assisterade till Brandon Saads 1-0-mål.

Men Landeskog och Burakovsky var inte de enda svenskarna som glänste i Colorado.

Jonas Johansson, fick chansen i kassen och räddade 25 skott. Det var hans första seger i NHL sedan den 23 februari 2020 när han tillhörde Buffalo Sabres. Sedan dess hade Jonas nio raka förluster i NHL.

Men trejden från Buffalo till Colorado den 20 mars kan bli det stora lyftet för den 25-årige svensken med förflutet i Brynäs och Almtuna.