Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskarna hyllas – i topp på prestigelista

Foto: DOM GAGNE/CSM/REX / DOM GAGNE/CSM/REX/IBL REX FEATURES
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Två svenskar i topp.

När branschtidningen The Hockey News rankar de 100 bästa hockeyspelarna upp till 21 år, så toppas den prestigefyllda listan av svenskarna Rasmus Dahlin, 19, och Elias Pettersson, 20.

Båda hade imponerande rookiesäsonger i Nordamerika 2018-19.

Elias vann Calder Trophy, där också Rasmus var en av de tre nominerade kandidaterna till priset.

Hockey News poängterar att Dahlin var den tredje rookiebacken att nå över 40 poäng och att han därmed hamnade i ett celebert sällskap, då de andra två är Phil Housley och Bobby Orr.

Tidningens expertpanel pekar på att Rasmus redan fått utrymme för sina offensiva kvaliteter och väntar sig att han defensiva ansvar kommer att växa nu i Buffalo Sabres.

När det gäller Pettersson så hyllas han för sitt ”laserskott” och panelen säger att betyget från draften 2018 om att Elias är en ”blivande förstecenter” är missvisande. Det borde vara ”har talang att vinna Art Ross Trophy och MVP i framöver”.

På tredje plats bland de 100 talangerna hamnar finländaren Miro Heiskanen, 20, som redan etablerat sig som en viktig kugge i Dallas Stars försvar.

Coloradobacken Cale Makar, 21, intar fjärde plats och Winnipegs Patrik Laine, 21, rankas femma.

Jack Hughes, 18, som gick som nummer ett till New Jersey i årets draft går in på sjätte plats och hans 20-årige bror Quinn i Vancouver parkerar på tionde plats.

Alexander Holtz före Nico Hischier

Två svenska 17-åringar, Frölundas Lucas Raymond (28:e plats) och Djurgårdens Alex Holtz (29:a) hamnar före redan NHL-etablerade schweizaren Nico Hischier, 20, i New Jersey, som dyker upp på 31:a plats.

Här de övriga svenskarna på 100-listan:

34) Erik Brännström, 20, back, Ottawa.

43) Rasmus Sandin, 19, back, Toronto.

47) Adam Boqvist, 19, back, Chicago.

61) Jesper Wallstedt, 16, målvakt, Luleå.

70) Philip Broberg, 18, back, Skellefteå (Edmonton).

87) Alexander Nylander, 21, forward, Chicago.

89) Filip Larsson, 21, målvakt, Grand Rapids (Detroit).

96) Emil Bemström, 20, forward, Columbus.