Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska oron kring NHL:s coronakaos

Anton Strålman är orolig för coronaviruset.Foto: BEN MARGOT / AP TT NYHETSBYRÅN
...och får stöd av Filip Forsberg.Foto: NISSE SCHMIDT/TT / TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Nya fall av smittade spelare försvårar läget inför omstarten i NHL nästa månad.

Anton Strålman är inte den ende som uttryckt tveksamhet till spel med tanke på riskerna.

Andra NHL-svenskar förstår hans oro.

– Jag är inte orolig för min egen skull, men jag förstår att andra spelare som Strålman tvekar. Har man problem med lungorna är det naturligt att man kanske inte kan vara med. Jag förstår det. Det måste kännas säkert för att alla ska vilja återuppta säsongen och jag litar på att NHL har en plan när de svåra besluten nu ska tas, säger Filip Forsberg till SportExpressen.

Det var i en intervju med The Athletic den 1 juni som Strålman, med 818 NHL-matcher på meritlistan, uttryckte tveksamhet för omstarten i NHL i juli. Hans Florida Panthers är ett av lagen som får spela ”Play-in”, och har chansen att ta sig till slutspelet om Stanley Cup.

– Jag vet att alla vill börja spela igen, men säkerheten måste komma först. Är det värt att skynda tillbaka när så många frågetecken finns. För egen del vet jag inte hur min kropp kommer att reagera om jag drabbas av coronaviruset, då jag har brottats med nedsatt lungkapacitet under några år, sa Anton i intervjun.

Några andra spelare uttryckte samma farhågor.

Men sedan början av juni är ”Fas 2” av omstarten i gång, där klubbarna har tillstånd att öppna träningsrinkarna för sina spelare. Först handlade det om en begränsning till sex spelare i träning åt gången. I tisdags utökades antalet till tolv spelare.

Förra veckan meddelade NHL att elva spelare plus en del annan personal hade smittats sedan ”Fas 2” kom i gång.

Så oron finns kvar när nu den 10 juli närmar sig, som är datumet när träningslägren ska köra i gång för de 24 klubbar som får spela vidare.

”Jag är jättepeppad”

De svenskar som tillhör de klubbarna börjar komma på plats i USA och Kanada.

De är medvetna om riskerna, men många av dem ser fram emot att få fullfölja säsongen.

Carl Söderberg, 34, anlände till Arizona i slutet av den förra veckan från Malmö.

– Jag är jättepeppad att komma i gång igen. Jag tror att hockeyn kan ge lite hopp till folk efter de tunga månader vi genomlevt, säger han.

Några av de svenska stjärnorna valde att stanna kvar i Nordamerika. William Karlsson har befunnit sig hemma i Las Vegas under hela spelstoppet, Gabriel Landeskog åkte till Ontario i Kanada där han hustru kommer ifrån och Filip Forsberg stannade i Nashville.

– Klart att det svider lite att sitta här och missa den svenska midsommarhelgen när alla är tillsammans, men vi avvaktade lite och sedan blev det osäkert om min flickvän Erin hade kunnat komma in i Sverige på grund av de restriktioner som infördes, säger Filip.

Han har pendlat lite mellan Nashville och Georgia, där Erin Alvey har sin familj.

På frågan om han tvekar inför omstarten med tanke på att coronaviruset fortfarande sprider sig i USA och NHL har haft nya fall i Tampa Bay Lightning och Toronto Maple Leafs, svarar Filip:

– Jag är inte orolig för min egen skull, men jag förstår att andra spelare som Anton Strålman tvekar. Har man problem med lungorna är det naturligt att man kanske inte kan vara med. Jag förstår det. Det måste kännas säkert och jag litar på att NHL har en plan när de svåra besluten nu ska tas.

”Skönt att hålla ihop som familj”

Filip Forsberg, 25, väntar på att sina svenska lagkamrater Mattias Ekholm, Viktor Arvidsson och Calle Järnkrok ska komma tillbaka i slutet av den här veckan.

– Av våra europeiska spelare är det bara jag, Roman (Josi) och Yannick (Weber), som varit kvar här, så det blir kul nu när de andra kommer tillbaka.

Forsberg säger så här om vad som väntar i juli när Predators ställs mot Arizona.

– Det blir som en ny säsong nu och jag är taggad. Jag känner ingen tveksamhet att börja spela igen, men visst blir det annorlunda med tomma läktare och en del restriktioner.

Carl Söderberg har också längtat efter att få börja spela NHL-hockey igen.

– Jag är inte oroad över vad som hände i Tampa Bay. Jag känner inte att jag tillhör riskgruppen och kommer att försöka hålla mig på min kant så gått det går. Det kommer att bli jäkligt roligt att få börja spela igen.

Flera av våra stjärnor planerar att låta familjerna stanna kvar hemma i Sverige, då man kommer att spela på två utvalda orter och inte får möjlighet att umgås med sina närmaste under lång tid.

Men Carl Söderberg har familjen med sig tillbaka till Scottsdale, Arizona.

– Vi ska ju vara här under några veckor nu och sedan följer ett tre veckor långt träningsläger. Så det är skönt att kunna vara på samma kontinent och hålla ihop som familj, säger Carl.