Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska stjärnan får kritik: ”De är hotfulla”

Ryan Reaves, Jason Dickinson, Tyler Seguin och Robin Lehner.Foto: JASON FRANSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Jason DickinsonFoto: AMR ALFIKY / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Robin Lehner, 29, visste att det skulle bli reaktioner efter knäböjningen under nationalsångerna när hans Vegas Golden Knights mötte Dallas Stars natten till tisdagen, svensk tid.

Men han är besviken över alla negativa skriverier i media under tisdagen.

– Jag är emot den systematiska rasismen. Alla ska bli behandlade på samma sätt, det är min åsikt och den står jag för, säger Lehner till SportExpressen.

Robin Lehner säger att han hade gått och funderat länge på att göra något.

– Detta är något jag tänkt på länge. Det är ett tufft ämne, men det kändes rätt för mig att göra någonting.

– Det visade sig att min lagkamrat (Ryan Reaves) också hade tankar på att göra något, så vi var överens om att lämna ett budskap som vi står för. Och det är mot rasism i alla former och att alla ska ha samma rättigheter oavsett var man bor i världen.

Den svenske stjärnmålvakten, som tidigare drivit en lång kampanj mot mental ohälsa, är besviken över många av reaktionerna.

– Det är som det är, så fungerar det i den här världen. Det är tråkigt att se hur saker och ting är just nu och att det kommer ganska hotfulla reaktioner i sociala medier. Men det här är något jag tror på, det är min verklighet och något jag gått igenom med mina nära och kära.

Robin Lehner: ”Alla ska ha samma rätt”

Det var i en match med Buffalo 2016 som Lehner hade Donald Trumps namn och ansikte på sin målvaktsmask. Efter valet uttryckte svensken även i en intervju sitt stöd för Trump, något som han nu efter tisdagens match mot Dallas berättar att han ångrar.

– Nu drar media in politik i detta, för mig handlar det bara om att alla ska ha samma rätt. Jag älskar det här landet, men det blir så fel när folk ska dra in militären och att jag är emot den. Jag tillbringade tre månader tillsammans med militärer när jag genomgick rehabilitering för några år sedan och jag vet hur utelämnade de ofta är och såg hur de blir behandlade när de kommer tillbaka från att ha tjänstgjort i krig utomlands.

– Jag var i kontakt med flera av dem innan jag gjorde den här knäböjningen inför matchen och de hade inga problem med aktionen.

Vad tar du med dig mer från aktionen i måndags kväll?

– Jag är glad att två av Dallas spelare också anslöt sig till oss där på isen. Jag och min lagkamrat (Reaves) hade pratat med vår klubbledning och våra tränare i förväg och de hade inga invändningar. Vi får se om vi fortsätter och gör samma sak inför nästa match också.

Du hade inte spelat sedan den 8 mars och det här var din fjärde match i Vegaströjan sedan du kom till klubben i februari och det har bara blivit segrar?

– Ja, men vi låg under med 1-3 och hade gjort de två sämsta perioderna jag varit med om här i Golden Knights innan vi spelade upp oss och vände matchen.

– Jag kan erkänna att jag var rostig i början av matchen, men det blev bättre, säger Robin Lehner.

Aleksandr Ovetjkins son, Sergei, är bara ett år gammal men redan bekväm med hockeyklubban.