Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska mysteriet: ”Är svårt att säga”

Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

LOS ANGELES. Jacob Josefson, Robin Lehner, Patrik Berglund och Alexander Nylander har alla lämnat Buffalo Sabres under det senaste året.

Finns det ett svenskt mysterium i Buffalo eller handlar det om tillfälligheter?

– För vissa kanske det är tid att flytta hem eller så fungerar det helt enkelt inte, men jag trivs väldigt bra i Buffalo. Det tar lite tid att lära sig att trivas vart man än är, säger Linus Ullmark, 26, som nyligen skrev på ett nytt kontrakt med Sabres.

Alexander Nylander är den senaste i raden av svenska hockeyspelare, som lämnat Buffalo.

I hans fall i form av en trejd med Chicago sedan Alex haft svårt att få sitt genombrott i NHL i Sabreströjan efter tre år i klubben.

Jacob Josefson flyttade hem till Sverige och Djurgården förra sommaren efter bara en säsong i Buffalo sedan han hamnat där efter en trejd med New Jersey.

Robin Lehner valde att flytta till New York Islanders för ett år sedan efter att ha kämpat med psykisk ohälsa under den sista av tre säsonger i Sabres.

Patrik Berglund anlände till Buffalo efter en stor spelaraffär mellan Sabres och St. Louis Blues sommaren 2018, men bröt kontraktet och lämnade Buffalo efter bara 23 matcher och flyttade hem till Sverige i december förra året.

Fyra svenskar i Buffalo

Inför säsongen 2019-20 innehåller Sabres laguppställning i dagsläget fyra svenskar – målvakten Linus Ullmark, backen Rasmus Dahlin samt forwardarna Johan Larsson och nyförvärvet Marcus Johansson.

Ullmark har tillhört NHL-klubben i norra hörnet av delstaten New York i fyra år och har bara gott att säga om Buffalo.

– Det är svårt att säga varför enskilda spelare väljer att flytta, det kan finnas så många skäl. Men se på Johan Larsson, som varit Sabres trogen under många år och förlängde sitt kontrakt i juli. Och nu väljer Marcus Johansson att komma till oss från Boston när han var fri att gå vart han ville och säkert hade flera attraktiva anbud, säger Linus.

”Trivs väldigt bra i Buffalo”

Vad är för- och nackdelarna med att bo och spela i Buffalo?

– Jag trivs väldigt bra i Buffalo. Staden fungerar bra för barnfamiljer, då det inte är någon jättehektisk stad. Hockeyintresset är stort och vi har en stor och stark supporterskara. Vi har heta derbymatcher mot Toronto och Montreal, för att nämna några saker på pluskontot.

– Att sedan några väljer att lämna tror jag är mer tillfälligheter, det kan bero på var i karriären man befinner sig och det kan ha att göra med kontraktsförhandlingar och vilken roll man har i laget. Men samma saker kan sägas om många andra städer och klubbar i NHL, det är vanligt att spelare rör på sig.

Är du hoppfull inför den kommande säsongen, ni får en ny coach och ett antal nya spelare efter slutspelsmissen i våras?

– Jag är enormt taggad. Absolut. Våra bästa spelare är under långtidskontrakt och Rasmus har nu klarat av sitt första år i ligan, så jag är övertygad om att han tar ett antal nya steg i sin utveckling. Försvaret är förstärkt med Colin Miller från Vegas och det ska bli spännande också att se vad Henri Jokiharju från Chicago kan göra.

Tränaren Phil Housley fick sparken och är ersatt av Ralph Krüger?

– Man vill aldrig se coachen få sparken, men jag är positiv till Ralphs inträde. Jag har pratat med honom på telefon i sommar och han gör ett gott intryck. Jag gillar hans mentalitet, han är lätt att prata med och jordnära. En väldigt smart och noggrann coach.

Ullmarks kontrakt till skiljedomstol

Hur ser du på samarbetet med din målvaktspartner Carter Hutton?

– Hutton är en fenomenal kille och väldigt omtyckt inom laget. Han är duktig på att lätta upp stämningen när det behövs, men vågar ändå ställa krav.

Vad hände under förhandlingarna om ditt nya kontrakt, gick det så långt som till skiljedomstolen?

– Ja, jag var på plats i Toronto under fyra dagar för förhandlingen i skiljedomstolen, men vi kom överens efteråt innan medlaren hade förkunnat sin dom. Jag är mycket nöjd och det är skönt att kunna lägga det bakom sig. Nu kan jag börja fokusera på det som betyder något.

Hur går sommarträningen hemma i Örnsköldsvik?

– Mycket bra. Jag var som tidigare år med på det målvaktsläger, som Modo anordnar varje sommar och nu har jag tränat på is med klubbens J 20-lag.

Linus Ullmark nya kontrakt med Buffalo Sabres sträcker sig över ett år och ger honom 12,6 miljoner kronor.

Ullmark gjorde 37 matcher i Sabres förra säsongen och har totalt spelat 63 matcher i NHL.

Buffalo Sabres

■ Buffalo Sabres har missat slutspelet åtta år i rad. Senaste gången man nådde play off var 2012 och då blev det stryk i den första omgången.

■ Nu har ägaren Terrence Pegula höjt rösten och säger att han kräver en slutspelsplats till våren.

■ Sabres har inför säsongen 2019-20 den tredje dyraste spelarbudgeten i NHL efter Toronto och Washington.