Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk NHL-historia skrivs – får toppjobb

Foto: RYAN YORGEN / BILDBYRÅN
Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Patrik Allvin, 47, skriver svensk historia i NHL.

Han blir Vancouver Canucks nye general manager, enligt hockeyinsidern Elliotte Friedman på Sportsnet i Kanada, och därmed den förste svensken genom tiderna på en sådan hög post i en NHL-klubb.

Att Allvin varit en av de heta kandidaterna har inte varit någon hemlighet, då han jobbat nära Canucks nye hockeyboss, Jim Rutherford, de senaste åren i Pittsburgh Penguins.

Patrik Allvin från Leksand har gått den långa vägen för att nå det här jobbet. 

Han började som scout i Sverige åt Montreal Canadiens, flyttade över till Pittsburgh Penguins 2006 och så småningom ansvaret för klubbens hela scoutingverksamhet i Europa och flyttade sedan vidare till USA och började jobba med klubbens scouting i Nordamerika.

Han har de senaste åren fått också andra uppdrag i Penguins och har bland annat haft ansvaret för farmarlaget Wilkes-Barre/Scranton Penguins i AHL.

Patrik Allvin tjänstgjorde under en kort period som tillförordnad general manager för Pittsburgh Penguins när Jim Rutherford hoppade av jobbet plötsligt i 

Men ägarna valde senare att göra Ron Hextall till ny general manager och Allvin fick nöja sig med att fortsätta som assisterande GM.

 Èmilie Castonguay också historisk

Men det var bara en tidsfråga innan han skulle få ett erbjudande att ta över en klubb i ligan och nu har den chansen kommit.

Jim Rutherford vet Allvins arbetskapacitet efter åren tillsammans i Pittsburgh.

Nu när en storstädning har skett inom ledningsgruppen hos Canucks och ett nytänkande införs kommer Patrik Allvin att bli en viktig kugge.

Rutherford anställde i måndags Èmilie Castonguay som en av klubbens assisterande general managers med ansvar för kontraktsförhandlingar och spelarbudgeten.

Därmed blev hon den första kvinnan på en assisterande general manager-position i NHL-historien.

Hon kommer närmast från en tjänst som spelaragent på Momentum Hockey i Kanada.

Patrik Allvin förste svensk någonsin

Ytterligare en assisterande general manager ska utses.

– Den personen kommer att bli Patrik Allvins val, uppgav reportern Iain MacIntyre på Sportsnet under den första pausen i nattens möte mellan Vancouver och Edmonton Oilers.

Kollegan Satiar Shah såg också Allvin som ett naturligt val.

 – Alla kandidaterna som var med till den sista gallringen och intervjuerna var smarta hockeymänniskor. Rutherford håller på att sätta ihop ett team med folk som har olika bakgrund och där passar Patrik Allvin in.

Den svensk som varit närmast ett GM-jobb i NHL är Anders Hedberg, som hade höga chefsjobb i New York Rangers, Toronto Maple Leafs och Ottawa Senators.

Men Patrik Allvin blir den förste svensken som kan sätta titeln general manager på sitt visitkort i NHL.

Det här kommer inte att påverka Daniel och Henrik Sedins situation i Vancouver Canucks. De jobbar vidare för att sätta sig in i Canucks verksamhet, bland annat med fokus på farmarlaget Abbortsford Canucks i AHL.